Lapteviečių brolijos nariai Rumšiškėse prisiminė negrįžusius tremtinius

Liaudies buities muziejuje vyko tradicinis Lapteviečių brolijos susitikimas, kuriame dalyvavo ir svečiai – ištremtieji į Jakutiją.

Nuo tada, kai pirmieji lietuviai tremtiniai atgabenti į Ledjūrį, praėjo 76 metai.

Pirmaisiais tremties į Arktį metais tokiose jurtose, kaip esanti liaudies buities muziejuje, gyveno po 40 žmonių. Jose, kad ir be perstojo kūrenant, temperatūra nepakildavo aukščiau 2 laipsnių šalčio.

Nuo 1992 m. kasmet prie žeminukės jurtos besirenkanti Lapteviečių brolija prisimena negrįžusius.

Kasmet tremtinių žeminukę jurtą aplanko apie 6 tūkst. turistų. Ekskursijas jiems veda tremtinė Irena Saulutė-Špakauskienė.

„Yra tokių klausimų, kai viską papasakoji, kad per pirmą žiemą trečdalis mirė jurtose, o paskui garbus ponas klausia, o tai kur jūs eidavot apsipirkti. Tai čia linksmoji ir liūdnoji dalis“, – sakė I. Saulutė-Špakauskienė.

Tremtyje su lietuviais lemtini dalijosi ir jakutai, prievarta atvežti prie Laptevų jūros gaudyti žuvies.

Genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, iš viso sovietų okupacijos metais iš Lietuvos buvo ištremta ir įkalinta daugiau nei 280 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VARGAS

VARGAS portretas
prikaskit liezuvius ,,be jokio zmogiskumo net mirusiems,,,,ar jus izivaizduojate save tais laikais bent akimirkai,,,,pastatykite save i ta vieta ir bandykit suprasti ta zmogu ,,,o tada zioketes nepraustaburniai ,,,jus nezinot ka jusu palikuoniai dar gyvenime patirs pabijokitDIEVO likimas duoda visko ,,,is ko juokiates patys pajusite smoka brangieji,,,

...

... portretas
O kaip dabar mūsų emigrantai gyvena, po kelis?..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių