LGBTI teisių reitingas: Lietuva – tarp prasčiausiai šiuo klausimu besitvarkančių šalių Europoje

Lietuva šiemet pakilo iki 2022 metais buvusios pozicijos nevyriausybinės organizacijos „ILGA-Europe“ sudaromame LGBTI bendruomenės teisių užtikrinimo reitinge, tačiau išlieka tarp prasčiausiai Europoje šiuo klausimu besitvarkančių šalių.

Trečiadienį paskelbtame žemėlapyje matyti, kad Lietuva užėmė 35 vietą tarp 49 Europos šalių, o teisių užtikrinimo rodiklis siekia 27,61 proc. iš šimto galimų.

Pernai Lietuva reitinge buvo 36, užpernai – 35, 2021 metais – 34, 2020 metais – 32 vietoje.

2019 metais Lietuva dalijosi 32 ir 33 vietas.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba Lietuvos situacijos pagerėjimą pavadino minimaliu ir pranešė, kad jį paskatino pernai generalinės prokurorės Nidos Grunskienės patvirtintos Neapykantos nusikaltimų ir neapykantos kalbos ikiteisminio tyrimo metodinės rekomendacijos.

Anot tarnybos, jose aiškiai apibrėžta seksualinė orientacija, lytinė tapatybė ir lyties raiška, kaip nuo neapykantos nusikaltimų saugomi bruožai.

„Tikslūs, etiški terminų išaiškinimai minėtame dokumente yra labai svarbūs, bet ar į juos bus atsižvelgta, priklauso nuo ikiteisminį tyrimą atliekančių asmenų“, – pranešime sakė tarnybos vyresnioji patarėja Miglė Kolinytė.

„Tai – svarbus aspektas vertinant LGBTI+ asmenų teisių užtikrinimo progresą, nes tyrimai rodo, kad LGBTI+ asmenys vis dar vengia pranešti teisėsaugai apie patirtą smurtą ar neapykantos nusikaltimus baimindamiesi pačių pareigūnų homofobijos ir transfobijos“, – pridūrė ji.

Mūsų žinutė sprendimų priėmėjams nesikeičia – Lietuvai seniai metas stipriau pajudėti iš vietos, pradedant partnerystės įteisinimu.

Pasak M. Kolinytės, vertinant „Vaivorykštės indeksą“ bendrai, galima teigti, kad tvirto progreso Lietuvoje kol kas nėra.

„(...) mūsų žinutė sprendimų priėmėjams nesikeičia – Lietuvai seniai metas stipriau pajudėti iš vietos, pradedant partnerystės įteisinimu“, – teigė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė.

„ILGA-Europe“ reitinge nurodyta, kad Lietuva palyginti gerai užtikrina LGBTI bendruomenės susirinkimų ir saviraiškos laisvę, tačiau valstybė nesiėmė jokių priemonių įteisinti šios bendruomenės santykius, apibrėžti seksualinę orientaciją, seksualines savybes ar lytinę tapatybę kaip pagrindus gauti prieglobstį šalyje ir galimybes keisti lytį nepilnamečiams.

Reitingo sudarytojai Lietuvai rekomenduoja teisiškai pripažinti tos pačios lyties poras, panaikinti likusias kliūtis LGBTI žmonių saviraiškos laisvei ir informacijos apie šią bendruomenę sklaidai, teisės aktais skaidriai sureguliuoti pakeistos lyties pripažinimą.

Estija reitinge pasirodė geriau nei Lietuva ir užėmė 22 vietą. Latvija ir Lenkija užėmė atitinkamai 38 ir 42 vietas.

Pirmąsias tris vietas reitinge užėmė Malta, Islandija ir Belgija, paskutines – Turkija, Azerbaidžanas ir Rusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nugis

nugis portretas
Niekas nedraudzia susitikti agrastu krumuose ar kitur, gyventi privatu gyvenima. Organu naudojimas ne pagal paskirti yra privatus, o ne valstybines reiksmes dalykas

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Kažkodėl tik LGBT rūpi Lygiom galimybėm,o kad gyventojai,gyvenantys Visagine ar Vilniaus raj.nesijaučia pilnateisiais šalies gyventojais,tai jiems nerūpi.Nerūpi ir kad pirmaujam savižudybių skaičiumi,alkoholio suvartojimu

Reitingas

Reitingas portretas
Lgbtistai turi visas lygias teises su normaliais žmonėmis. Ar kas dviems vienalyčiams draudžia dirbti, mokytis, kartu užeiti į parduotuvę, teatrą ar kartu apsistoti viename viešbučio kambaryje? Jie net į bažnyčią kartu gali nueiti, jeigu apsirengę. Kas trukdo vienalyčia.s gyventi kartu susidėjus? Juk daugybė heteroseksualių (normalių) porų susidėję gyvena be jokio specialaus įstatymo ir bėdos nemato. Nėra Lietuvoje lgbt teisių problemos - jie viską gali išspręsti normaliame teisiniame visuomenės lauke. Reikia jiems tik nors šiek tiek gerbti visuomenę kurioje gyvena.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių