Lietuva dalyvaus NATO krizių valdymo pratybose

  • Teksto dydis:

Lietuva dalyvaus reguliariose NATO krizių valdymo pratybose CMX-15, pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM). Pratybos vyks nuo trečiadienio iki kovo 10 dienos.

Pratybomis siekiama praktiškai išbandyti sprendimų priėmimo būdus ir atsako į krizes priemones NATO būstinėje, NATO strateginėse vadavietėse ir šalyse narėse, taip pat patikrinti Aljanso technines galimybes bei esamus nacionalinius sprendimų priėmimo būdus ir procedūras strateginiu politiniu ir kariniu lygmeniu.

Pagal šių metų pratybų scenarijų, krizinė situacija vystysis dviejose ne NATO šalyse. Į scenarijų įtrauktos humanitarinė ir jūrų saugumo dimensijos, turėsiančios įtakos Aljanso šalių saugumui.

Lietuva pasiekė, kad pratybų scenarijuje būtų numatyti ir su Lietuvos energetiniu saugumu susiję elementai, teigiama URM pranešime.

Pratybose dalyvaus visos 28 Aljanso šalys narės, NATO struktūriniai padaliniai bei pareigūnai. Pratybose aktyvaus dalyvio statusu taip pat dalyvaus Australija, Japonija, Suomija, Švedija ir Ukraina. Gruzija, Naujoji Zelandija ir Pietų Korėja bus stebėtojai.

Pratybose bus konsultuojamasi su tarptautinių organizacijų – Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos, Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (ICRC) ir Tarptautinės energetikos agentūros (IEA) – atstovais.

Tokios pratybos rengiamos nuo 1992 metų.


Šiame straipsnyje: NATOURMkrizių valdymaspratybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių