Lietuva parsiveš tautiečius iš Krymo ir Rytų Ukrainos

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį nusprendė perkelti į Lietuvą Krymo pusiasalyje, Ukrainos Luhansko ir Donecko srityse gyvenančius Lietuvos piliečius, lietuvių kilmės asmenis ir jų šeimas.

„Esame jau pasiruošę priimti 30 lietuvių, kurie gyvena Kryme, Luhansko, Donecko srityse. Numatytas finansavimas ir šitą nutarimą priėmus ir paskelbus viešai galima pradėti šitą mūsų programą įgyvendinti“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius BNS yra sakęs, kad pageidavimą įsikurti Lietuvoje jau pareiškė šešios šeimos.

Į Lietuvą atvykstančioms šeimoms iš Ukrainos bus užtikrinta integracija į šalies gyvenimą – suteiktas laikinas būstas, mokamos socialinės pašalpos, užtikrinti lietuvių kalbos, profesiniai mokymai, perkeltų asmenų teritorinis paskirstymas.

Pasak A.Butkevičiaus, jų integravimo programa apimtų metus.

Vyriausybės vadovas sakė kol kas nežinąs, kiek tiksliai reikės tam lėšų, tai priklausys nuo konkrečių aplinkybių - kur tie žmonės apsistos, kaip greitai įsidarbins ir pan. Tačiau premjeras garantavo, kad ministerijos pritrūkus asignavimų, papildomos lėšos bus skirtos iš Vyriausybės rezervo.

Atvykstantiesiems taip pat turėtų būti suteikta konsulinė pagalba, išduotos vizos ir asmens grįžimo dokumentai, jie turėtų būti apdrausti sveikatos draudimu.

Sprendimas perkelti lietuvius ir jų šeimas į Lietuvą priimtas atsižvelgiant į „sudėtingą saugumo ir humanitarinę padėtį“ Kryme bei Luhansko ir Donecko srityse. Krymas nuo pernai kovo yra aneksuotas Rusijos po to, kai Kijeve buvo nuverstas už glaudesnius ryšius su Rusija pasisakantis prezidentas Viktoras Janukovyčius. Tuo metu Donecko ir Luhansko srityse nuo pernai balandžio tęsiasi konfliktas tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų.

Iš viso Ukrainoje yra apie 10 tūkst. lietuvių kilmės asmenų. Oficialiai registruotų Lietuvos piliečių yra apie 1,5 tūkstančio.


Šiame straipsnyje: Lietuvos piliečiaiprieglobstisKrymaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

bbbbbbbbbbbbb

bbbbbbbbbbbbb portretas
Ar nebus stiprinamas konservatoriškai - banderiškas kontingentas,.Juk pirmą kartą nepavyko sukelti sumaištį Lietuvoje,todėl pavyko Ukrainoje.Kada baigsis tarnystė svetimiems.Kada šėtonas pasitrauks iš lietuvėlės,praregės tauta ,o šėtono išperos nugarmės į peklą.

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Kur D.Grybauskaitės žadėti rusai, vežantys mūsų sūrius kontrabanda? Pienas Lietuvoje superkamas pigiausiai Europoje, truputį brangiau negu dvidešimt centų už kilogramą. Apskaičiuojama, kad ateinantį rudenį jau pusė ūkininkų išparduos karves. Kodėl? Todėl, kad nevykęs, niekam nereikalingas D.Grynauskaitės politikavimas uždarė Lietuvai Rusijos pieno produktų rinkas. D.Grybauskaitė gali pasiguosti, kad ji tik pati aršiausia iš kelių dešimčių valstybių vadovų. Tai menka paguoda. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

pritariu

pritariu portretas
Ačiū- valkatų nereikia.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių