Lietuva Šengeno erdvėje – jau dešimt metų

Sukanka dešimt metų, kai Lietuva kartu su dar aštuoniomis Europos Sąjungos valstybėmis tapo Šengeno erdvės nare.

Lygiai prieš dešimtmetį, naktį iš ketvirtadienio, gruodžio 20-osios, į penktadienį, gruodžio 21-ąją, šis istorinis įvykis iškilmingai pažymėtas Lietuvos ir Latvijos pasienyje veikusiame Saločių – Grenctalės pasienio kontrolės punkte. Lygiai vidurnaktį dangų nušvietė fejerverkų salvės, o tuometiniai Lietuvos vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretorius Evaldas Gustas ir Latvijos vidaus reikalų ministras Marekas Šeglinšas atrišo simbolinį mazgą. Jį sudarė abiejų valstybių tautinių vėliavų spalvų juostos – paskutinis barjeras panaikintas!

Pirmasis iš Latvijos į Lietuvą be pasienio tikrinimo lengvuoju automobiliu įvažiavo panevėžietis, kuris buvo nuvykęs į Rygos oro uostą pasitikti iš Airijos sugrįžusio sūnaus.

Pirmuoju keliautoju, vykusiu iš Lietuvos į Latviją, tapo taksi vairuotojas iš Rygos. Vyras iš Latvijos sostinės į Vilnių nuvežė klientą, o grįždamas atgal tapo istorinio įvykio liudininku.

Panevėžiečiui buvo įteiktas VSAT vado generolo Sauliaus Stripeikos pasirašytas liudijimas, kuriame nurodyta, kad jis yra pirmasis per atsivėrusią sieną Šengeno erdvėje vykęs keliautojas. Panašų dokumentą Latvijos pareigūnai įteikė taksistui iš Rygos.

Po pirmųjų keliautojų pagerbimo ceremonijos į abi puses laisvai pajudėjo trumpam sustoję automobilių srautai. Plieskiantys žibintai, fejerverkai danguje ir skardūs automobilių signalai darsyk patvirtino: Lietuva – visateisė Šengeno erdvės narė.

Iškilmingos ceremonijos, skirtos istoriniam įvykiui pažymėti, vyko ir kituose Lietuvos pasienio kontrolės punktuose.

26-ešių Šengeno erdvei priklausančių valstybių gyventojai gali laisvai keliauti tarp erdvės šalių – be vizos ir pasienio kontrolės. Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado, panaikinus vidinę patikrą, nepavyksta iki galo sukontroliuoti per sienas su Lenkija ir Latvija keliaujančio vogto transporto, nelegalios migracijos ir kontrabandos. Tačiau Renatas Požėla pabrėžia, kad per šį laikotarpį sustiprėjo išorės sienų apsauga – palei Rusiją ir Baltarusiją.

Europos Sąjungos išorės siena pastaraisiais metais stiprinama Bendrijai susiduriant su dideliais pabėgėlių srautais, taip pat siekiant sumažinti teroristinių išpuolių grėsmę.

Minint Lietuvos dešimtmetį Šengeno erdvėje, gyventojai kviečiami fotografuotis prie didelės fotosienos šalia Europos namų, Vilniuje.


Šiame straipsnyje: Šengeno erdvėpasienis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių