Lietuva suteiks viltį nuteistiesiems iki gyvos galvos

Lietuvos valdžia ketina suteikti viltį nuteistiesiems iki gyvos galvos, įteisindama bausmės peržiūrėjimą praėjus 25 įkalinimo metams.

Teisingumo ministerija trečiadienį pranešė, kad įstatymo pataisos baigiamos rengti. Pagal jas, nuteistasis po 25 metų galės prašyti teismo peržiūrėti bausmę, BNS sakė ministerijos atstovas Audris Kutrevičius.

Teismas galės, bet neprivalės nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę.

„Teismas kiekvieną atvejį vertins pagal aiškius ir griežtus kriterijus, padedančius nustatyti, ar nuteistasis nebekelia pavojaus visuomenės saugumui. Teismo posėdžiuose galės dalyvauti ir nukentėjusiais pripažinti asmenys, priimtą sprendimą jie galės apskųsti aukštesnės instancijos teismui“, - rašoma ministerijos pranešime spaudai.

Šį klausimą teisingumo ministrė Milda Vainiutė aptarė su Lietuvoje viešinčiais Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjais.

Europos Žmogaus Teisių Teismas šiemet gegužę paskelbė, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

Strasbūro teisėjai pažymėjo, kad nors pavojų keliantys asmenys gali būti nuolat kalinami, tačiau netgi įvykdžiusieji šiurpiausių nusikaltimų „išsaugo esminį žmoniškumą ir turi savyje galimybių pasikeisti“.

„Kad ir kokios ilgos ir pelnytos būtų jų kalinimo bausmės, jie tebeturi teisę tikėtis, kad kada nors galėtų išpirkti kaltę už savo įvykdytus nusižengimus. Tokia viltis neturėtų būti iš jų visiškai atimama. Atimti iš jų šį vilties pojūtį reikštų atimti fundamentalų jų žmoniškumo aspektą, ir šitaip pasielgti būtų žeminama“, - rašoma teismo sprendime.

Teismas nustatė, kad prezidento malonės sistema Lietuvoje faktiškai nesuteikia iki gyvos galvos įkalintam asmeniui galimybės žinoti, ką jis arba ji turėtų padaryti, kad būtų paleistas, ir kokiomis sąlygomis. Be to, Lietuvoje nėra teisminio persvarstymo sistemos, kuri visiškai arba dalinai atleistų nuo įkalinimo iki gyvos galvos bausmės.

Šuo metu Lietuvoje yra apie 120 iki gyvos galvos  nuteistų kalinių, dauguma iš jų kali Lukiškėse.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ricardas

Ricardas portretas
Bet tas kas vykdo mirties bausme taip pat yra zudikas...

paprastas pvz.

paprastas pvz. portretas
ne kartą skaičiau,kai..Išleidžia iš kalėjimo žudiką,mat jis bausmę atliko neprasižengęs.Po keletos dienų ar net valandų ( tai trumpiausias laikas praleistas laisvėje ),išleistas žudikas sulaikomas už nužudymą.Gal kas atsakys kokiem velniam išleidžiamas žudikas į laisvę ? Taip pat nesuprantamas dalykas,kodėl Lietuvoje nuteistieji nedirba,kai kitose šalyse nuteistieji dirba atliekant bausmę ?

Stanislovas

Stanislovas portretas
Tai kam tada tas bausmės pavadinimas,- nuteistas iki gyvos galvos? Siųlyčiau kai jie atsėdės 25 metus pelnuta bausme už kita nužudyta asmenį,po to pabaigti nusikaltėlio kančias jį sušaudant. Paleista kulka į pakaušį tai pats švelniausias nužudymo būdas įvykdant mirties bausmę. tačiau tai per lengva bausmė už tai ka jis padarė visuomenei,todėl jam dar reikėtų prieš tai realiai atlikti 25 metų bausmę kalėjime. Tačiau manau kad taupant visuomenės pinigus galima būtų atleisti nusikaltėlį nuo 25 metų kankinimosi vienutėje iš karto paleidžiant jam šūvį į pakaušį. tai būtų mielaširdinga iš visuomenės pusės ir kartu būtų šiokia tokia ekonomija padoriai gyvenančių šeimų mažų vaikų remimo programai finansuoti,nes nereikėtų brudo tiek laiko už dyka rengti šerti aprūpinti stogu virš galvos ir dar moketi algą jo sargybai už dyka teikti medicinos paslaugas ir t.t.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių