Lietuviai – tarp labiausiai alkoholiu linkusių piktnaudžiauti europiečių

Beveik 66 proc. Lietuvos gyventojų nors kartą per metus rizikingai girtavo, pagal šį rodiklį blogiau nei Lietuva atrodo tik Danija.

Tai parodė reprezentatyvios apklausos, atliktos 19 Europos šalių. Lietuvoje apklausta per 1500 asmenų nuo 18–64 metų, bendras respondentų Europoje skaičius viršijo 32 tūkstančius. Lietuvai tyrime atstovavo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD), penktadienį išplatinęs pranešimą apie jo rezultatus.

Rizikingas alkoholio vartojimas tyrime apibūdinamas kaip toks jo suvartojimas, kai vienos progos metu vyrai išgeria 60 gramų, o moterys – 40 gramų gryno alkoholio.

Lietuvoje per pastaruosius metus nurodė taip gėrę 65,8 proc. respondentų. Bent kartą per mėnesį taip gėrė 28,2 proc. apklaustųjų Lietuvoje.

NTAKD pažymi, kad tyrimas parodė labai skirtingą rizikingo gėrimo paplitimą Europoje.

„Respondentų, nurodžiusių, kad rizikingai (gausiai) vartojo alkoholį per pastaruosius 12 mėnesių, skaičius svyruoja nuo daugiau kaip 60 proc. nuo apklaustųjų europiečių Šiaurės Europos šalyse iki maždaug 10 proc. Italijoje ir Portugalijoje“, – sako departamentas.

Respondentų, be kita ko, klausta motyvų, kurie skatina juos vartoti alkoholį. Lietuvoje santykinai daugiausiai Europoje respondentų atsakė, kad geria siekdami tiesiog prisigerti (dėl šios priežasties Lietuvoje dažniausiai geria per 6 proc. apklaustųjų, vidutiniškai taip teigė per 2,5 proc. respondentų), kad gėrimas jiems padeda, kai jaučiasi prislėgti (atitinkamai 10,5 proc. ir per 3 proc.) ar kai siekia užsimiršti (beveik 14 proc. ir apie 3 proc.).

Kaip BNS nurodė departamentas, Lietuvoje tyrimas atliktas 2015 metų pabaigoje.


Šiame straipsnyje: alkoholisAlkoholizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nieko sau

Nieko sau portretas
Rizikingai (gausiai) vartoja alkoholį? Šešiasdešimt gramų per mėnesį? Siekdami tiesiog prisigerti? Taigi čia blaivininkai! Tik visiškas blaivininkas gali nuo tiek prisigerti. Verčiau paskaičiuokit, kiek vienu užvažiavimu iškliaukia "nealkoholikai" skandinavai, į pigesnio šnapso rojų patekę. Namie aniems gert trukdoma, tai važiuoja kur pigiau, perka, laka, vemia ir vėl laka, o mums statistiką gadina, ba perka tai čia, todėl susumavus ir gaunasi, kad kiekvienas lietuvis, neišskiriant net naujagimių, per metus po bačką ištvatija. Kaip sau norit - girtuoklių negalima leist prie automobilio vairo, o abstinentų prie valstybės vairo, nes tokių cūdų pridarys, kad visi velniai juoksis!

taigi

taigi portretas
Statistika kitokia. Kuo turtingesne visuomene, tuo maziau piktnaudziaujama alkoholiu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių