Lietuvoje to dar nebuvo: eksministrui teks atlyginti žalą valstybei

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas antradienį iš dalies patenkino Generalinės prokuratūros ieškinį ir iš eksministro Raimundo Palaičio Vidaus reikalų ministerijai (VRM) priteisė 15 tūkst. 907 turtinei žalai atlyginti.

„Tai faktiškai precedentinė byla Lietuvoje, kada iš tokio aukšto pareigūno teismas priteisia nuostolius valstybei“, - sakė sprendimą paskelbusi teisėja Egidija Puzinskaitė.

Ji sakė, kad teismas priteisė tik dalį prokuratūros prašomos žalos, nes nenustatė, kad buvusio ministro neteisėtoje veikoje buvo tiesioginė tyčia.

„Veika buvo padaryta dėl nerūpestingo ir neapdairaus elgesio“, - teigė teisėja. Paklausta, kaip teismas skaičiavo žalos atlyginimo dydį, teisėja sakė, kad buvo paimti šeši vidutiniai darbo užmokesčiai, kai R.Palaitis nustojo eiti pareigas.

Generalinė prokuratūra iš buvusio vidaus reikalų ministro prašė išieškoti 61 tūkst. 805 eurus.

Generalinės prokuratūros teigimu, tokį nuostolį ministerija patyrė dėl neteisėtų, tyčinių, sąmoningų buvusio vidaus reikalų ministro R.Palaičio veiksmų, kai šis iš pareigų atleido Valstybės tarnybos departamentui vadovavusį Osvaldą Šarmavičių.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas nėra galutinis - jis dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Nuo 2002 metų departamentui vadovavusį O.Šarmavičių tuometinis vidaus reikalų ministras R.Palaitis atleido 2010 metų kovo mėnesį, bet 2011 metais teismas nurodė jį grąžinti į pareigas ir sumokėti kompensaciją už priverstinę pravaikštą. VRM teismo nurodymą įvykdė.

Generalinė prokuratūra į teismą dėl ministerijai padarytos žalos kreipėsi gavusi Valstybės kontrolės prašymą. Savo išvadose Valstybės kontrolė konstatavo, kad Vidaus reikalų ministerijai pavaldus Valstybės tarnybos departamentas neteisėtai panaudojo valstybės biudžeto lėšas atleisto ir teismo sprendimu grąžinto į darbą darbuotojo – O.Šarmavičiaus – darbo užmokesčiui už priverstinės pravaikštos laiką, piniginei kompensacijai už nepanaudotas atostogas ir neturtinei žalai apmokėti bei neteisėtai atleistos darbuotojos išeitinei išmokai apmokėti.

Anot prokurorų, dėl neteisėtų vidaus reikalų ministro veiksmų VRM padaryti nuostoliai, kuriuos turi atlyginti R.Palaitis, netinkamai atlikęs vadovo pareigas. Jų tvirtinimu, R.Palaičio siekis bet kokia kaina ir rizika atleisti O.Šarmavičių iš pareigų yra akivaizdus, nes per pusmetį jo atžvilgiu buvo pradėti septyni tarnybiniai patikrinimai, tad buvusio ministro veiksmai buvo sąmoningi ir tyčiniai.

Teisėja E.Puzinskaitė sakė, kad  O.Šarmavičius vis tik padarė tarnybinius nusižengimus, tačiau tie tarnybiniai nusižengimai buvo kvalifikuoti visiškai netinkamai, skirtos per griežtos tarnybinės nuobaudos, O.Šarmavičius neturėjo būti atleistas.

R.Palaitis BNS yra sakęs, kad ši byla Lietuvoje neturi precedento, jis pats nematąs juridinio pagrindo iš jo priteisti nurodytą sumą.

O.Šarmavičius į Valstybės tarnybos departamento direktoriaus pareigas grįžo 2013 metų pradžioje. Nepaisant to, kad teismas nurodė jį grąžinti į pareigas 2011 metų rugsėjį, pirmąją darbo dieną, O.Šarmavičius pateikė atsistatydinimo pareiškimą. Po Seimo rinkimų pasikeitus politinei daugumai ir Vyriausybei, 2013-ųjų sausį socialdemokratas vėl paskirtas departamento direktoriumi ketverių metų kadencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vv

vv portretas
Suva stips,ne kitaip!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių