Lietuvoje dislokuoti NATO kariai mokėsi sustabdyti priešą

Lietuvoje dislokuoto NATO bataliono kariai baigė pirmąsias bendras pratybas. Artilerijos, pėstininkų kovos mašinų taktikos ir šaudymo pratybose sąjungininkų kariai mokėsi sustabdyti priešą, kol papildomos pajėgos pasirengtų gynybai.

Kelis mėnesius Lietuvoje dislokuoto NATO bataliono kariai treniravosi atskirai, o dabar surengė pirmąsias bendras vokiečių, olandų, belgų pratybas kartu.

Vokiečių vadovaujami kariai mokėsi sustabdyti priešo puolimą, kad ir šiek tiek atsitraukiant, tačiau išlošiant laiko, kol atvyks pastiprinimas ir pasirengs gynybai. Būtent toks Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuotų priešakinių Alijanso pajėgų tikslas – ne tik atgrasyti, bet ir sustabdyti puolimą.

„Šių pratybų tikslas buvo išbandyti mūsų procedūras, ypač kovos mašinų pratybų ir artilerijos. Tokios pratybos nevyksta dažnai“, – sakė operacijų planavimo karininkas Andreas.

Dar rečiau pratybos vyksta su koviniais šaudmenimis. Šaudymo ir taktikos treniruotės vyko ir dieną, ir naktį keturias paras. Lietuviai šiose pratybose buvo tik stebėtojai.

„Skyriaus lygmenyje, kuopos lygmenyje, be abejo, kiekvieną kartą atsiranda, ką reikia patobulinti, kam skirti daugiau dėmesio. Mes iš tikrųjų esam pasiruošę, ir kariai iš užsienio atvyko pasiruošę, čia tik šlifuojam savo įgūdžius kartu veikti“, – teigė pulkininkas Mindaugas, Steponavičius, Mechanizuotos pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vadas.

Kariai sako, kad nors pajėgos tarptautinės, bet bendra vartojama kalba – anglų. Tad problemų nekyla nei dėl jos, nei dėl terminų. Tiesa, kultūrinius skirtumus suprasti reikia.

„Pastarąsias dvi savaites čia mokomės suprasti, ką kitas karys nori pasakyti ir ar tu tikrai tai taip pat supranti. Kartu daryti tuos pačius dalykus ir suprasti, ką daro kiti“, – pasakojo karininkas Andreas.

Iš Ruklos, kur įprastai įsikūrę sąjungininkai, jie visą techniką: tankus, haubicas, pėstininkų kovos mašinas atsigabeno į Pabradę. Savaitgalį daugiau nei šimtą kilometrų – važiuos atgal. Tarp į Lietuvą atgabentos karinės technikos ir Nyderlandų atsivežti žvalgybiniai vokiški šarvuočiai „Fenek“.

„Šis tankas pakankamai greit važiuoja bekele, nekeldamas daug triukšmo. Jis naudojamas žvalgybinėms užduotims, kad būtų apsaugotos stebėjimo postų pozicijos, ar renkant informaciją apie priešo pozicijas“, – sakė karys Emeilas iš Nyderlandų.

Taikinio koordinates toks tankas gali iš karto perduoti vadavietei, orlaiviui ar kitiems tankamas.

Nyderlandai į Lietuvą atsivežė ir švediškas pėstininkų kovos mašinas CV 90. Jos keliais dešimtmečiais naujesnės už vokiškąsias „Marder“, kurių taip pat dabar yra Lietuvoje. Olandų karys Brandonas sakė, kad šias švediškas kovos mašinas teko prisitaikyti sau, kai kurias vietas tiesiog paaukštinant, mat kai olandai aukštesni už švedus.

Brandonas tarnauja kulkosvaidininku. Kaip ir dauguma karių, jis Lietuvoje jau keli mėnesiai. Priešakinių NATO bataliono kariai dislokuojami kas pusmetį. Jie bus regione tol, kol saugumo situacija bus įtempta. Brandonas nenori kalbėti apie gyvenimo sąlygas Lietuvoje, tik pripažįsta apie šalį žinojęs tik iš nuogirdų, juokaudamas jis sako, kad jam ypač patinka oras – vieną dieną 25 laipsniai šilumos, o kitą dieną jau sninga.

Tobulinti įgūdžius kariams dar bus kur – šiemet numatomas gan intensyvus pratybų grafikas. Artimiausios – kitą mėnesį, kuriose dalyvaus jau ir lietuviai. Ypač sustiprintas budrumas bus rugsėjį, kai Rusija Baltarusijoje rengia didelio masto puolamąsias pratybas „Zapad 2017“.


Šiame straipsnyje: NATO kariaipratybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

tam A.k

tam A.k portretas
akoholike,eik isipagiriok!

taigi

taigi portretas
Klumpės vakar gėrė, šiandien skaudančiomis galvomis apsičiupinėjo , ogi klumpės skilę - rūūūsai pooola :) Paskutiniam prieš išvykstančiai svarbu nepamiršti išjungti elektrą ir auksines dujas durnių laive.

mano vardas

mano vardas portretas
vietinė vata ir stribų palikuonys - "v jarosti"..:)))))))))))))))))))))))))))))))))))
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių