Lietuvoje sukaupta unikali NATO karinių pajėgų antsiuvų ir emblemų kolekcija

Karinių oro pajėgų aviacijos bazės darbuotojai sukaupė unikalią kolekciją. Joje – 11 metų Baltijos šalių oro erdvėje patruliavusių NATO šalių karinių junginių antsiuvai ir emblemos.

Unikali kolekcija įkurdinta oro uosto greitojo reagavimo zonoje administracijos pastate. Visų 16 NATO šalių lakūnų junginių skiriamieji ženklai yra skirtingi, jie atitinka kiekvieno junginio dvasią ir suteikia tam tikrų žinių.

„Kiekvienas pasirenka savo atributą. NATO ženklas emblemoje – tai viskas suprantama. Oro policijos misiją vykdo naikintuvai. Kiekvienas pažymi savo tipo naikintuvą ir gauna paprastą emblemą“, – LRT Televizijai sako Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės štabo viršininkas majoras Sergejus Buitvydas.

Šiuo metu kolekcijoje 38 junginių antsiuvai ir emblemos. Aviacijos bazės darbuotojai juos pradėjo rinkti nuo pat 2004 m., kai Lietuva, Latvija ir Estija įstojo į NATO .Pirmieji savo skiriamuosius ženklus paliko belgų kariai.

„Gimė idėja, kad reikia reprezentuoti visą surinktą kolekciją, parodant ne vien tai, kaip jie yra sukurti ir kokie yra skirtingi antsiuvai, bet taip pat parodant, kiek kartų šalis buvo pas mus atvykusi“, – sako Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės atstovė kapitonė Ieva Gulbienė.

Daugiausiai emblemų paliko šešis kartus oro policijos misiją atlikę lenkai, mažiausiai - po vieną – Kanados ir Turkijos kariai. Mūsų šalies karinių oro pajėgų karių emblemose puikuojasi sakalas - pusiau plėšrus paukštis, oro karalius, leidžiantis suprasti, kad priešams nuolaidžiaujama nebus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių