Konstitucijos egzaminas – unikalus dalykas, kurio nėra daugelyje šalių

  • Teksto dydis:

Antradienį visoje Lietuvoje – savivaldybėse, mokyklose, universitetuose, kitose institucijose – rengiamas pirmasis Konstitucijos egzamino etapas.

Šių metų spalį Lietuva mini Konstitucijos 25-ąsias metines, todėl egzaminas aprėps ir istorinę Konstitucijos raidą.

Gyventojai turės galimybę pasitikrinti žinias apie savo valstybės sąrangą, jos valdymą, piliečių teises ir pareigas, taip pat prisiminti ankstesnes Lietuvos Konstitucijas, padėjusias pagrindą dabarties nepriklausomai valstybei, teigiama Teisingumo ministerijos pranešime.

Tarpukariu buvo priimtos trys nuolatinės (1922 m., 1928 m. ir 1938 m.) ir trys laikinosios (1918 m., 1919 m. ir 1920 m.) Konstitucijos – šiandienio pagrindinio valstybės įstatymo pirmtakės.

„Konstitucija nėra tik sausas įstatymo žodis – tai ir teisės dvasia, kuria remiamės visose gyvenimo sferose. Konstitucijos išmanymas gali keisti mūsų gyvenimą – padėti ginti savo pažeistas teises bei teisėtus interesus, siekti visuomenės gerovės, ginti demokratines vertybes. Kiekvienas pilietis, ieškantis atsakymų apie mūsų visuomenę ir teisę, juos gali surasti Konstitucijoje, todėl įsigilinti į jos principų ir normų prasmę reikalinga kiekvienam“, – kviesdama dalyvauti šventiniame egzamine sakė teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Egzamino užduotis visiems Lietuvos gyventojams ir teisės specialistams ar teisę studijuojantiems asmenims šį kartą rengė Vytauto Didžiojo universiteto teisės ekspertai, laimėję Teisingumo ministerijos organizuotą atranką.

Tai tikrai unikalus instrumentas žinioms apie Konstituciją skleisti, kad žmonės ją išmanytų, išmoktų naudotis Konstitucija savo teisėms ginti.

Konstitucijos egzamino dalyviai dėl geriausiai išmanančio pagrindinį šalies įstatymą vardo varžysis atskirose grupėse: mokiniai, nuteistieji, aklieji, teisinį išsilavinimą turintys bei teisinio išsilavinimo neturintys asmenys.

Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo teigimu, žmonių, besidominčių Konstitucija, žinios vis gerėja, lietuviai išmoksta su ja susigyventi.

„Tų, kurie domisi Konstitucija ir dalyvauja ne pirmus metus, žinios tikrai gerėja, ir tai yra svarbiausia, nes 25 metai Konstitucijai, vena vertus, atrodo, pakankamai neilgas laikas, bet Lietuvos istorijoje tai yra ilgiausiai galiojanti Lietuvos Respublikos Konstitucija ir tai rodo, kad žmonės mokosi, išmoksta su ja gyventi“, – sako D. Žalimas.

Konstitucinio Teismo pirmininkas taip pat pabrėžia, kad šis egzaminas yra pakankamai unikalus dalykas, kurio nėra daugelyje šalių.

„Tai tikrai unikalus instrumentas žinioms apie Konstituciją skleisti, kad žmonės ją išmanytų, išmoktų naudotis Konstitucija savo teisėms ginti“, – sako D. Žalimas.

Pirmąjį egzamino etapą įveikę dalyviai dėl nugalėtojo vardo varžysis spalio 12 dieną ir turės atsakyti į vieną atvirą klausimą.

Spalio 25 dieną 32 geriausieji Konstitucijos žinovai bus pagerbti Prezidentūroje vyksiančioje ceremonijoje. Laimėtojams skirta daug prizų: planšetinių kompiuterių, elektroninių skaityklių, kt.

Konstitucijos egzaminas rengiamas vienuoliktus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
idomu pagal kuria konstitucija kuri kabo ir nera naudojama ar pagal ta kuria naudojasi isrinktieji skurdindami liaudi

O kas tas

O kas tas portretas
toks yr-Lietuvos Konstitucija?Jos niekas nesilaiko.Kalbama, kad valdžiagyviai ją savo sodybose lauko tualete ant vinies pakabinę...

tai

tai portretas
tai per egzamina gal bus klausimai. Ar psd mokestis nepriestarauja konstitucijai Ar penciju sumazinimas nepazeide konstitucijos ar konstitucinis teismas yra teisetas darinys
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių