Floristai pripažino: turkų ir lietuvių stiliai labai skiriasi

  • Teksto dydis:

Visą mėnesį Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro šeši mokiniai ir profesijos mokytoja pagal „Erasmus“ mokymo programą gilino floristikos žinias atlikdami tarptautinę praktiką Turkijoje, Nevšehiro mieste.

Mokymų programa vyko trijuose gėlių salonuose – „Acelya cicekcilik“, „Contess“ ir „Kapadokya cicekcilik“. Pastarasis salonas priklauso „Interflora“ tinklui, užsiimančiam gėlių pristatymu visame pasaulyje.

Projekto dalyviai darbo vietose turėjo galimybę susipažinti su turkų floristikos stiliumi ir išbandyti darbo metodus. Anot lietuvių delegacijos atstovų, įvairioms puokštėms ir kompozicijoms gaminti Turkijoje naudojamas gana siauras gėlių asortimentas. Dažniausiai naudojamos gerberos, gvazdikai, chrizantemos, baltos ir raudonos rožės, frezijos, baltos lelijos ir keleto rūšių žaluma, dominuoja lyginis gėlių skaičius. Iš šių gėlių gaminamos puokštės (turkiškai „buket“) – tai yra vienpusė gelių kompozicija, kuri supakuojama į įvairių spalvų audinius (flizeliną) ir įteikus adresatui tiesiog padedama, į vazą ji nemerkiama.

Kitas floristikos elementas – kompozicija (turkiškai „aranjman“), kuri Turkijoje ruošiama gėles sumerkiant į vazą, kurioje yra įdėta akmenukų bei įpilta šiek tiek vandens. Taip gėlės dovanojamos kartu su vaza, o dovanojant merginai ar vaikui, prie vazos dar pririšamas pliušinis žaislas. Prie visų puokščių ir kompozicijų būtinai prisegamas gėlių salono logotipas, o gėlių pristatymo paslauga labai populiari. Užsakymai priimami internetu, telefonu arba atvykus į gėlių saloną.

Bene labiausiai lietuvius nustebino Turkijoje gaminami vainikai (turkiškai „celenk“). Vainiko karkaso technologija skiriasi nuo tos, kurią naudoja Lietuvoje, o ir vainikams puošti dažniausiai naudojamos kiek kitokios gėlės – gerberos ir gvazdikai arba plastikiniai žiedai. Vainikai užsakomi įvairioms progoms: vestuvėms, įstaigų, parduotuvių atidarymams, gimtadieniams ir kt. Laidotuvėms naudojami panašios konstrukcijos vainikai, tik tokiu atveju vainiko popieriaus spalva yra juoda, o gėlės baltos.  

Būtent dirbtinės gėlės yra itin populiarios Turkijoje. Gyvos gėlės šioje šalyje brangios, todėl žmonės dažniau linkę pirkti ilgaamžes plastikines gėles. Anot prekybininkų, dėl menkos skintų gėlių paklausos jų pasiūla taip pat nėra plati.

Praktikos metu projekto dalyviai gamino visas aukščiau paminėtas kompozicijas ir taip įgijo naujų ne tik teorinių, bet ir praktinių žinių. Būsimieji floristai iš Lietuvos pripažino, kad turkų ir lietuvių stiliai labai skiriasi. Floristikos stilius formuojasi ilgus metus, tad nenuostabu, jog skiriasi tiek floristų darbo metodai, tiek ir kompozicijų reikšmė (pavyzdžiui, lietuviams vainikas dažniausiai asocijuojasi su gedulu, o turkai jį naudoja daugeliu progų).

Anot projekto dalyvių, tarptautinė praktika jiems paliko gilų ir neišdildomą įspūdį, nes kiekvienas ne tik įgijo naujos patirties floristikos srityje, bet ir susipažino su šalies kultūra, papročiais, gyvenimo būdu, tradiciniais patiekalais.


Šiame straipsnyje: floristaigėlėsTurkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių