Lietuvos ir Sakartvelo gynybos ministrai aptarė dvišalį bendradarbiavimą

  • Teksto dydis:

Gegužės 26 d. krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Tbilisyje susitikęs su Sakartvelo gynybos ministru Levanu Izorija, pasveikino Sakartvelo žmones su jų šalies nepriklausomybės 100-mečiu, aptarė dvišalį bendradarbiavimą. Ministrai taip pat pasidžiaugė įteisintais šalyse autentiškais  Sakartverlo ir Lietuvos pavadinimais.

Susitikime krašto apsaugos ministras R. Karoblis išsakė tolesnę paramą esamam Lietuvos ir Sakartvelo bendradarbiavimui gynybos srityje ir pabrėžė teigiamas nuostatas toliau jį plėsti, ypač kibernetinio saugumo srityje. Krašto apsaugos ministras sakė, kad Lietuva ir toliau teiks paramą NATO-Sakartvelo Bendrojo mokymo ir vertinimo ( angl. JTEC) centrui NATO biurui Tbilisyje ir svarstys teikti paramą šiam centrui ir po 2019 metų.

Ministrai taip pat pasidžiaugė puikiu Lietuvos ir Sakartvelo karių bendradarbiavimu pratybų metu, L. Izorija ypač pabrėžė abiejų šalių specialiųjų operacijų pajėgų bendrą veiklą, ypač akcentavo  JTEC veiklą.

Kalbėdamas apie Sakartvelo NATO integracijos siekius, Sakartvelo gynybos ministras L. Izorija paprašė Lietuvos paramos dėl Sakartvelo siekio narystės NATO ir kad NATO viršūnių susitikime liepos mėn. būtų atspindėta Sakartvelo pažanga ir tolesnis šalies siekis narystės Aljanse.

Krašto apsaugos ministras R. Karoblis susitikime savo ruožtu padėkojo Sakartvelo gynybos ministrui už jų indėlį Vilniuje veikiančiam NATO energetinio saugumo kompetencijos centrui. R. Karoblis pristatė Lietuvos inicijuotą daugiašalį Europos Sąjungos struktūrizuoto bendradarbiavimo (angl. PESCO) projektą, kuriuo per artimiausius metus bus siekiama sukurti tarptautines greito reagavimo į kibernetinius incidentus komandas ir pabrėžė, kad šis projektas turėtų būtų atviras ir partnerių įsitraukimui.

Gegužės 25-27 d. krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės delegacijos sudėtyje lankosi Tbilisyje ir dalyvauja dvišaliuose susitikimuose. Į Tbilisį krašto apsaugos ministras atvyko Sakartvelo gynybos ministro Levano Izorijos kvietimu dalyvauti Sakartvelo nepriklausomybės 100-mečio minėjimo renginiuose. Pirmoji Demokratinė Sakartvelo Respublika buvo paskelbta 1918 m. gegužės 26 dieną.

Gegužės 26 d. Nepriklausomybės 100-mečio minėjimo renginyje Tbilisyje grojo ir Lietuvos kariuomenės orkestras.

Lietuva remia Sakartvelo nepriklausomybę, suverenumą ir teritorinį vientisumą, šalies narystės NATO ir ES siekius. Lietuva ir Sakartvelas gynybos srityje bendradarbiauja nuo 2001 m., kai buvo pasirašytas dvišalis susitarimas. Pagrindinės bendradarbiavimo sritys gynybos srityje – karių, puskarininkių ir karininkų rengimas, dalyvavimas bendrose karinėse pratybose Lietuvoje ir Sakartvele. Taip pat vyksta ekspertų konsultacijos ir patirties apsikeitimas kibernetinio saugumo ir strateginės komunikacijos srityse.

Lietuva aktyviai prisideda ir prie NATO ir Sakartvelo bendradarbiavimo. Nuo 2015 m. vienas Lietuvos karininkas tarnauja NATO-Sakartvelo Bendrajame mokymo ir vertinimo centre. Lietuva yra skyrusi materialinę ir ekspertinę paramą, taip pat finansinį įnašą centro veiklai paremti. Be to, nuo 2018 m. rugpjūčio mėn. Lietuvos karininkas yra skiriamas NATO kariniu atstovu Tbilisyje. Nuo 2014 m. Sakartvelo karininkas tarnauja NATO Energetinio saugumo kompetencijos centre Vilniuje. Tai buvo pirmoji šalis partnerė, prisijungusi prie centro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Po mūsų 'pagalbos' gruzinai teritorijos neteko... tas pats ir Ukrainoje; o kaip ten su Padniestre buvo?

Kauniete

Kauniete portretas
tvartelio gyventojai

Durnas komentaras

Durnas komentaras portretas
oskarui atrodo kad mes turtingi kap Arabų Emiratai ir privalome drabstyti paramas į kairę ir į dešinę.Užtenka mums, kad Ukrainai kišome o jų oligarxai tuo pat metu vagia iš savo šalies viskąką tik pagauna..Mūsų užsienio politika tokia kvaila, kad žodžių trūksta.Reikia oriai bendradarbiauti su kaimynais, varyti pelningą savo šaliai biznį, gražiai sugyventi, o ne būti bukų asilų vietoje
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių