Lietuvos kariuomenė teigia po nelaimės per pratybas Vokietijoje sustiprinusi kontrolę

Lietuvos kariuomenė teigia, kad po pernai įvykusios nelaimės per pratybas Vokietijoje, kai besigalynėjant dviems girtiems kariams vienas jų buvo sunkiai sužalotas, sustiprino karių kontrolę pratybose.

„Sustiprinta savaitgaliais vykstančių mokymų kontrolė (visose pratybose dalyvauja ir rinktinės štabo atstovai), visuose rinktinės padaliniuose organizuojami prevenciniai pokalbiai su kariais“, – BNS sakė Lietuvos kariuomenės atstovas kapitonas Gintautas Ciunis.

Šią savaitę Šiaulių apylinkės teismas išnagrinėjo bylą, kurioje buvęs Krašto apsaugos savanorių pajėgų karys buvo teisiamas už sunkius tarnybos draugui padarytus sužalojimus.

Bylos duomenimis, nelaimė įvyko pernai sausį, Vokietijoje vykusiose tarptautinėse pratybose „Sąjungininkų dvasia VIII“ (angl. Allied Spirit) Hohenfelso karinėje bazėje.

Du neblaivūs kariai savanoriai atliko imtynių ir kitus veiksmus gyvenamojoje, mažo ploto patalpoje su kietomis grindimis. Teistas karys kėlė nukentėjusįjį ir ant jo virto, dėl to kitas karys patyrė galvos smegenų sumušimą su liekamaisiais neurologiniais simptomais, jam virš ir po galvos smegenų kietuoju dangalu išsiliejo kraujas, tai sukėlė sunkius sveikatos sužalojimus.

Tarnybos draugą sužalojęs buvęs karys atleistas nuo atsakomybės jiems susitaikius, jis turės atlyginti 25 tūkst. eurų siekiančią neturtinę žalą.

Bylą nagrinėjęs Šiaulių rūmų teisėjas Arūnas Bartkus po sprendimo byloje kritikavo tvarką, kuri neužtikrino tinkamos karių savanorių kontrolės.

„Tiek kaltinamasis, tiek nukentėjusysis buvo kariai savanoriai, kuriuos turėjo prižiūrėti ir kontroliuoti kariai profesionalai. Tačiau būtent kariai profesionalai rodė pavyzdį visiems misijos dalyviams patys girtuokliaudami ir leisdami tą daryti kitiems. Dėl besaikio alkoholio vartojimo jie ne tik nedalyvavo karinėse pratybose užsienyje, bet ir nesukontroliavo sau pavaldžių karių savanorių bei leido kilti tokiai situacijai, kuri baigėsi sunkiomis pasekmėmis. Buvo padaryta gėda kariuomenei ir visai Lietuvai“, – teismo pranešime teigė teisėjas.

Lietuvos kariuomenės atstovas BNS teigė, kad tiek minimi kariai, tiek atsakingieji karininkai pernai buvo atleisti.

„Keturių karininkų atžvilgiu Lietuvos kariuomenė atliko tarnybinius patikrinimus, po kurių visiems buvo pritaikyta griežčiausia drausminė nuobauda – atleidimas iš profesinės karo tarnybos (trims karininkams už kario vardo pažeminimą, vienam – už buvimą tarnybos metu neblaiviu)", – sakė jis.

Sutartis taip pat nebuvo pratęsta su tarnybos draugą sužalojusiu savanoriu bei su dar dviem karais savanoriais, turėjusiais sąsajų su įvykiu.

Pasak G. Ciunio, Lietuvos kariuomenė planuoja kreiptis dėl turtinės žalos priteisimo iš kaltu pripažinto buvusio kario, nes po įvykio patyrė nukentėjusiojo gydymo, transportavimo ir kitų išlaidų. Dėl jų planuojama kreiptis pasibaigus nukentėjusiojo reabilitaciniam gydymui, kai bus aiški galutinė patirtų išlaidų suma.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
"Nepaisant tokio pavadinimo, piliečių pajamos yra nukreiptos į skurdžiausius italus - daugiau nei 5 mln. gyvena skurde, arba 8,4% gyventojų, o tai yra didelis padidėjimas nuo 3,9%, kurie buvo prieš dešimtmetį. Reikalavimus atitinkantys pareiškėjai turi uždirbti mažiau nei 6 000 eurų (6 780 JAV dolerių) per metus, banke turi turėti mažiau nei 6000 eurų ir negali turėti mažiau nei šešių mėnesių amžiaus automobilio. Sukčiams rizika yra iki šešerių metų kalėjimo.

Kęstas

Kęstas portretas
Vienas asmuo gali gauti iki 780 eurų per mėnesį; trijų suaugusiųjų ir dviejų vaikų šeima gali gauti iki 1330 eurų. Tikimasi, kad apie 1,3 mln. šeimų prašys taikyti šią schemą, kurios kaina valstybei - 7 mlrd. EUR per metus. Vyriausybė sako, kad ji samdys tūkstančius „navigatorių“ ieškant darbo tiems šių piliečių pajamų gavėjams, kurie neturi darbo. Piliečių pajamų gavėjai gali atsisakyti dviejų darbo pasiūlymų, tačiau turi sutikti su trečiuoju. Piliečių pajamų gavėjai gali būti įpareigoti dirbti tik tuo atveju, jei jiems darbe moka bent 10% daugiau nei jų piliečių pajamos. Pirmieji mokėjimai piliečių pajamų gavėjams turi būti atlikti gegužės mėn." Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Kestui

Kestui portretas
Gal tu ne is svogeriu krasto :D
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių