Lietuvos karo laivai ieško nesprogusios amunicijos Baltijos jūroje

  • Teksto dydis:

Lietuvos karo laivai dalyvauja nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo pratybose Baltijos jūroje.

Pratybos „Open Spirit 2018“ (liet. „Atvira dvasia 2018“) gegužės 11–25 dienomis vyksta Estijos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje, jose dalyvauja dvidešimties valstybių karo laivai ir apie 800 karo jūreivių, ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Šiuo metu pratybose dalyvauja ir trys Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivai: laivas „Jotvingis“ (N42), kuris kartu yra ir Baltijos eskadrono (BALTRON) vadavietė, taip pat minų paieškos ir nukenksminimo laivai „Sūduvis“ (M52) ir „Skalvis“ (M53).

Tarptautinės nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo operacijos „Open Spirit 2018“ vyksta kasmet, jų metu siekiama išvalyti šalims priklausantį Baltijos jūros dugną nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų bei pokario laikotarpio likusių jūrinių minų, kitų sprogstamųjų užtaisų.

Pagal sutarimą šių metų operaciją planuoja ir organizuoja Estijos karinės jūrų pajėgos. Pratybos apims didelę Estijos vandenų dalį nuo Sorve pusiasalio iki pat Talino. Jose 20 karo laivų ieškos minų ir jas sunaikins.

Išminavimo operacijomis siekiama sumažinti riziką jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai Baltijos jūroje. Šios operacijos Baltijos šalyse rotacijos principu vykdomos nuo 1997 metų.

Nuo tada Lietuvos vandenyse buvo vykdyta 13 didelio masto tarptautinių išminavimo operacijų, kurių metu buvo rastos ir nukenksmintos 166 jūrinės minos, taip pat kiti sprogstamieji užtaisai. Minėtų operacijų metu jūros dugne buvo aptikti 13 nuskendusių laivų ir dviejų lėktuvų liekanos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geriau

geriau portretas
istrauktu AN lektuva kuri numuse per /apsirikima/ ko gero nato tai /globeju/ isakymuneplatina tiesos........
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių