„Lietuvos karžygio“ statulėlė įteikta nuo užpuolikų Indijos pilietį apgynusiam kariui

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės dienos išvakarėse Valdovų rūmuose įvyko iškilminga „Lietuvos karžygio“ apdovanojimų ceremonija, kurios metu buvo pagerbti ne tarnybos metu kilniais poelgiais pasižymėję Lietuvos kariai.

Pagrindinis apdovanojimas – statulėlė „Lietuvos karžygys“ – iš Lietuvos kariuomenės vado rankų įteiktas šių metų pradžioje nuo užpuolikų žmogų apgynusiam ir peiliu sužeistam Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariui jaunesniajam eiliniui Lukui Nemeikai.

Kaip rašoma Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Visuomenės informavimo poskyrio pranešime, pirmoji šių metų diena Krašto apsaugos savanorių pajėgų jaunesniajam eiliniui atmintyje išliks ilgam. Slūgstant naujamečiam šurmuliui, šių metų sausio 1 d. jis, eidamas namo, pačiame Vilniaus centre pastebėjo dviejų žmonių grumtynes. Karys savanoris nedelsdamas pribėgo prie užpuoliko ir nustūmė jį. Užpuolikas Lukui du kartus smogė peiliu į veidą ir pasišalino. Atvykę medikai suteikė pirmąją medicinos pagalbą sumuštam, sunkios būklės Indijos piliečiui ir kariui – jam žiojėjo gili durtinė žaizda prie nosies ir buvo išmušta kairė akis

Iki šiol L. Nemeika gyvena rūpestingai prižiūrimas medikų, tačiau kol kas negali aktyviai sportuoti ir tęsti kario savanorio tarnybos. Atlikus operaciją, karys kaire akimi šiuo metu mato apie 80 proc. Karys apdovanotas už ryžtą apsaugoti kito žmogaus gyvybę net ir rizikuojant savąja.

„Karinėje tarnyboje įgyti įgūdžiai, žinios ir duota priesaika „negailint jėgų ir gyvybės ginti Lietuvos valstybę“ gali pasitarnauti ne tik mūšio lauke, bet ir kasdieniame gyvenime. Tokie atvejai ypatingai malonūs ir motyvuojantys vadams, kurie dėjo pastangas ir ugdė šiuos karius“, – sveikindamas susirinkusiuosius sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Be pagrindinės, apdovanojimams buvo atrinktos dar keturios šiais metais įvykusios istorijos. Už moterį apiplėšusio užpuoliko sulaikymą Jonavoje XIV a. kario statulėle apdovanotas Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalione tarnaujantis jaunesnysis eilinis Airidas Gankovas. Taip pat apdovanojimą gavo birželio mėnesį magistralėje Vilnius – Klaipdėda įvykusio eismo įvykio metu sužalotiems asmenims pagalbą teikusi karė savanorė vyresnioji eilinė Viktorija Jefremovaitė.

Apdovanoti ir du Lietuvos kariuomenės karo policininkai, po tarnybos vykdami namo pastebėję bėgantį asmenį įtariamą vagį, kurį, pasinaudodami tarnyboje įgytais įgūdžiais, pasivijo, sulaikė ir perdavė policijai – kaip paaiškėjo, asmuo buvo „etatinis“ juvelyrinių dirbinių parduotuvių vagis. Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų moterų sąjunga ceremonijos metu apdovanojo ir Lietuvos karo akademijoje tarnaujantį kapitoną Gintautą Razmą – karininkas savo iniciatyva globoja sunkiai besivertusią jauną šeimą.

Renginio metu taip pat įteikiamas Generolo Jono Žemaičio medalis – už nepriekaištingą tarnybą juo kasmet apdovanojamas vienas Lietuvos kariuomenės jaunesnysis karininkas. Už pavyzdingą ir itin efektyvų vadovavimą Nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių kuopai medalis įteiktas Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ karininkui kapitonui Gyčiui Metlovui.

Ruošiantis kasmet vykstantiems apdovanojimams iš visų gautų istorijų atrenkamos penkios, kurias vertina speciali komisija. Šiais metais komisiją sudarė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, profesorius Alfredas Bumblauskas, olimpinė čempionė Laura Asadauskaitė, Lietuvos kariuomenės vyriausiasis puskarininkis seržantas majoras Dainius Snarskis, režisierius ir rašytojas Vytautas V. Landsbergis ir žurnalistas Dovydas Pancerovas.

Už kilnius poelgius „Lietuvos karžygio“ apdovanojimai kariams šiemet teikiami jau dešimtąjį kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JURGIS

JURGIS portretas
SLOVE MUSU KARIUNAM. APSAUGINIU YRA TOKIU KURIE DAR NETARNAVE LIETUVOS ARMIJOJ. TAI UZ KA JUOS GERBTI.rusai gerbia BAILIUS.

Neptunas

Neptunas portretas
Nauja populistine mada apdovanojimus dalinti i kairia ir i desine. Kodel nedalina apdovanojimu pvz., uz drasa darbe tarkim apsaugininkams kurie saugo gamyklas, greitosios pagalbos ekipazams, autobusu vairuotojams kurie kas pamaina susiduria su stresinemis ir rizikuoja savo gyvybe kitu zmoniu geriu? O cia nakti ejo snapso nusipirkti ir nusprende isskirti? zacepo pats ieskojo ir gavo .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių