Lietuvos policijai – Slovėnijos padėka už pagalbą suvaldant migrantų srautus

  • Teksto dydis:

Penktadienį Slovėnijos prezidentas Borutas Pahoras įteikė apdovanojimą Lietuvos policijai už pagalbą suvaldant migrantų srautus 2015–2016 metais.

Iškilmingoje ceremonijoje apdovanojimą atsiėmė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Rimantas Bobinas ir pagalbos misijoje Slovėnijoje dalyvavęs Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Mobilios kuopos 4-ojo būrio vyriausiasis patrulis Robertas Andriuškevičius.

„Džiaugiuosi, kad mūsų pastangos vertinamos, o principas „Ginti. Saugoti. Padėti“ galioja ne tik savo namų kieme – gebame žvelgti globaliau ir suprantame, kad kitų šalių saugumo problemos turi tiesioginę įtaką ir Lietuvos vidaus saugumui“– sužinojęs apie apdovanojimą sakė Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

2015 m., Europos Sąjungai sulaukus beprecedenčio pabėgėlių ir migrantų antplūdžio, nemažas migrantų srautas į Vakarų Europą krypo per Slovėniją. Šis srautas ypač išaugo, kai Vengrija, siekdama pažaboti migrantų antplūdį, uždarė savo sienas. Nuo 2015 m. rugsėjo mėn. iki 2016 m. kovo mėn. į Slovėnijos teritoriją atvyko 470 tūkst. migrantų. Vien Slovėnijos pajėgų tokiam srautui suvaldyti nepakako, todėl buvo kreiptasi pagalbos į kitas ES valstybes nares.

Lietuva buvo viena pirmųjų, sureagavusių į Slovėnijos Respublikos policijos vadovo Marjano Fanko pagalbos prašymą. 2015–2016 m. Lietuvos policija į Slovėniją išsiuntė apie 60 policijos pareigūnų, kurie po mėnesį dirbo su Slovėnijos kolegomis. Lietuvos policijos pareigūnų užduotis buvo kartu su Slovėnijos pareigūnais užtikrinti viešąją tvarką vykdant bendrus patruliavimus ir valdyti žmonių srautus. Daliai pareigūnų teko vykdyti migrantų apžiūras, tikrinti, ar pastarieji neturi neleistinų daiktų. Taip pat kartu su Slovėnijos pareigūnais buvo patruliuojama pasienio ruože su Kroatija, stebint, ar nėra migrantų, norinčių nelegaliai patekti į Slovėniją. Dalis pareigūnų dirbo ir prižiūrėjo tvarką traukinių stotyje, kur buvo atvežami migrantai, o kiti – stovykloje, kur buvo įkurta laikina migrantų apsistojimo vieta.

Nors šiuo metu migracijos problema Europos Sąjungoje nebėra tokia didelė, Lietuvos policija ir toliau dalyvauja bendrose operacijose jai spręsti. Policijos pareigūnai siunčiami laikinai dirbti Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros (Frontex) ir Europolo koordinuojamose operacijose prie išorinių ES sienų Graikijoje, Italijoje ir Ispanijoje, kur atlieka migrantų dokumentų tyrimus, pirštų antspaudų registravimą, antrinius tikrinimus, taip pat prieglobsčio negavusių migrantų grąžinimus ir kitas funkcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

protingas

protingas portretas
supranta 'emigrantu' svarba ,bet ne 141as.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių