Lietuvos totoriai ragina netapatinti musulmonų su teroristais

  • Teksto dydis:

Lietuvos totoriai žada padėti valdžiai integruoti į šalį atvyksiančius pabėgėlius ir ragina visuomenę nebijoti musulmonų bei netapatinti jų su ekstremistinėmis grupėmis.

„Galime prisidėti prie tų žmonių integracijos, padėti pareigūnams vykti į pabėgėlių centrus, pasakoti apie musulmonų bendruomenės istoriją, apie toleranciją tarp religijų, kuri Lietuvoje susiklostė prieš 600 metų“, - BNS sakė Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas Adas Jakubauskas.

2011 Lietuvos gyventojų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyvena 3200 totorių, beveik visi jie - musulmonai. Daugiausia totorių įsikūrę Vilniuje, Kaune, Alytuje, Švenčionyse ir Šalčininkuose.

A.Jakubauskas, kuris yra Mykolo Romerio universiteto dėstytojas, pabrėžė, kad daugiau kaip 600 metų Lietuvoje gyvenantys totoriai daug prisidėjo prie šalies valstybingumo.

„Lietuvos totoriai yra Lietuvos senbuviai, gyvenantys čia 620 metų, per ilgus savo gyvenimo Lietuvoje amžius liejo kraują dėl jos nepriklausomybės, dalyvavo visuose be išimties karuose su išorės priešais bei 1794, 1831 ir 1863 metų sukilimuose“, - kalbėjo A.Jakubauskas.

„Bendruomenė taip ir gyvena, kaip buvo įkurdinta dar Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto kaip gynybinė zona nuo Vilniaus iki Alytaus nesiekiant Žemaitijos“, - pasakojo A.Jakubauskas.

Pirmieji totoriai į Lietuvą atvyko kaip sąjungininkai Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Gediminui padėti kovose prieš kryžiuočius 1319 metais.

Antra totorių banga, kurių palikuonimis save ir laiko Lietuvos totoriai, iš Aukso Ordos į šalį atvyko 1396-1397 metais - tada į Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę atvyko 40 tūkst. karių, jie buvo apgyvendinti Lydos, dabartinės Baltarusijos, pilyje.

XVI - XVIIa. totoriai į Lietuvą daugiausiai vyko iš Krymo chanato.

A.Jakubausko nuomone, spręsdama dėl pabėgėlių priėmimo Lietuva turi prisiminti pačių lietuvių emigraciją į Vakarus Antrojo pasaulinio karo ir pokario metais.

Totorių lyderis teigė, kad pabėgėliai atvyksta gelbėdami gyvybes, ir nepagrįstai išpūstu burbulu pavadino nuogąstavimus, kad į šalį gali atvykti teroristai.

„Apie „Islamo valstybę“ galiu pasakyti, kad jie yra banditai. Nuo jų nukenčia ne tik krikščionys, bet ir musulmonai“, - tvirtino jis.

„Mūsų žiniasklaida turi įsisąmoninti, kad islamas negali būti tapatinamas su kažkokiomis grupėmis, kurios, siekdamos politinių tikslų, prisidengia viena ar kita religija“, - sakė A.Jakubauskas.

Jo teigimu, valstybė turi būti suinteresuota integruoti atvykėlius, kad jie žinotų lietuvių kultūrą, kalbą, įstatymus.

„Pasaulis turės gyventi įvairialypėje kultūroje ir tai yra neišvengiama XXIa. aktualija“, - pridūrė A.Jakubauskas.

Prisidėdama prie Europos Sąjungos programos, Lietuva įsipareigojo per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja. Pirminė jų integracija vyktų Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje, vėliau migrantai būtų perkeliami į savivaldybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

evaldas

evaldas portretas
apskritai, jei jie atvyksta į mūsų šalį gyvent, tai turi netik mūsų papročių laikytis, bet ir priimti mūsų religiją. Nenori - tegu mina atgal į savo dykymas ir meldžiasi.

Ar is dideles tolerancijos

Ar is dideles tolerancijos portretas
Amerikoje ivyko 9/11, Anglijoje traukiniu ir autobusu sprogdinimai, Prancuzijoje Charlie Hebdo... Ar musu politikai nori visa tai atnesti pas mus, kaip WWWII isvakese "Stalino saule" mums parveze?

Edvardas

Edvardas portretas
99% musulmonu neteroristai! Bet 99% teroristu musulmonai...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių