Baigta liudytojų apklausa šnipinėjimu kaltinamo paramediko byloje

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas penktadienį apklausė dvi liudytojas šnipinėjimu Baltarusijai kaltinamo buvusio kariuomenės paramediko Andrejaus Ošurkovo byloje.

Liudytojomis teisme apklaustos dvi moterys, viena jų - naktiniame klube šokėja dirbusi Ksenija Lukaševič. Pastaroji liudijo ir kito kaltinamojo šnipinėjimu Baltarusijai, valstybės įmonės „Oro navigacija“ buvusio darbuotojo Romualdo Lipskio byloje.

Daugiau liudytojų teismas nusprendė nebeapklausti. Bylos procesas vyksta už uždarų durų, kad nebūtų paviešinta slaptų dokumentų.

Balandį vykusiame posėdyje 29 metų A.Ošurkovas pripažino savo kaltę, davė parodymus, patvirtino anksčiau per tyrimą duotus paaiškinimus.

Bylos nagrinėjimą teismas tęs birželio 11 dieną.

Kaltinamasis A.Ošurkovas, kuris tarnavo Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotame pėstininkų batalione, buvo sulaikytas pernai sausį.

Valstybės saugumo departamentas pernai gruodį pranešė nustatęs, kad A.Ošurkovą Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausios žvalgybos valdyba (GRU) užverbavo Baltarusijoje ir tikslingai infiltravo į Lietuvos kariuomenę atlikti specialioms užduotims.

Įtariama, kad duomenys Baltarusijai buvo perduodami penkerius metus, už perduotą informaciją kaltinamasis gaudavo pinigų.

Kaip skelbė Valstybės saugumo departamentas (VSD), Baltarusijos gynybos ministerijos Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) karininkas Sergejus Kurulenko Lietuvoje buvo užverbavęs du agentus. VSD praėjusių metų grėsmių nacionaliniam saugumui ataskaitoje teigiama, kad informaciją šiam agentui teikė buvęs valstybinės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojas R.Lipskis ir Lietuvos kariuomenės paramedikas A.Ošurkovas.

R.Lipskis taip pat yra suimtas, jo bylą nagrinėja Vilniaus apygardos teismas.

GRU domėjosi Lietuvos kariuomenės padalinių turima karine technika, ginkluote, pastatų paskirtimi, dalyvavimu tarptautinėse NATO operacijose (misijose), standartinių operacijų planais, įvairiais kariniais mokymais, informacija apie konkrečiuose padaliniuose ar tarnybose tarnaujančių asmenų skaičių, norėjo sužinoti jų vardus, asmenines charakteristikas bei moralines psichologines nuostatas, dienotvarkę, t. y. apie viską, kas susiję su Lietuvos kariuomene, turima karine technika, karių ruošimo programomis, pratybomis, Lietuvos kariuomenės objektais ir jų paskirtimi.

Anot prokurorų, A.Ošurkovas informaciją rinko betarpiškai bendraudamas su tarnybą atliekančiais kariais, stebėdamas, įsimindamas bei pagal galimybes fotografuodamas ar kitaip fiksuodamas, pavyzdžiui, perbraižydamas objektų schemas bei planus, persirašydamas tarnybą atliekančių karių duomenis iš tarnybinių dokumentų (registracijos knygų ar žurnalų).

VSD teigimu, Baltarusijos GRU taip pat buvo pateikusi užduotį A.Ošurkovui ieškoti Lietuvos kariuomenėje nepatriotiškai nusiteikusių asmenų bei rinkti apie juos informaciją, ieškoti kitų verbuoti tinkamų kandidatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių