LRT laidoje nuskambėjus J. Erlicko dainai „Rusai puola“ – kritikos lavina

  • Teksto dydis:

LRT eteryje nuskambėjus poeto Juozo Erlicko sukurtai dainai „Rusai puola“, kurią jis pats ir atliko, socialiniame tinkle kilo pasipiktinimas, kodėl visuomeninis transliuotojas leido tokį akibrokštą. Į kritiką sureagavę laidos kūrėjai pateikė paaiškinimą.

„Poetas, kuris negali nedainuoti. Tai sudainavo, kad karas tram pam pam“, – pasidalijusi stop kadru iš LRT laidos „Gražiausios poetų dainos“, sekmadienį feisbuke rašė žurnalistė Rita Miliūtė.

Po įrašu kilo tokį visuomeninio transliuotojo sprendimą kritikuojanti diskusija. „Nesmerkim nelaimingo ir dėl to pikto žmogaus“, – komentavo Aleksandras. Tačiau netrukus sulaukė atsako: „Smerkti ar nesmerkti Juozo, kiekvieno asmenis reikalas, bet transliuoti per LRT tikrai nebūtina“, – įsitikinęs Vilius.

„Taip, Juozas sudainavo, pramovė pro šalį, nepataikė. Tarkim, naivus ar nelabai išmintingas. O štai, LRT radijas prieš kelias dienas transliavo laidoje, skirtoje poetų dainoms. Įdomu, ar redaktoriai/rės, programų sudarytojai/jos yra naivoki/os ar tiesiog nelabai išmintingi/os?“ – svarstė jis.

„Geriau pasakykit, kas vyksta su LRT?!“ – pastarąjį klausimą kėlė ir Raselė.

Kodėl šios laidos kūrėjai leido poetui atlikti tokią dainą Rusijos pradėto karo kontekste? – pasiteiravome. „Pasikalbėjome su pačiu poetu, išreiškėme jam savo nuogąstavimus ir sutarėme, kad prieš kūrinį jis įves žiūrovus ir klausytojus į dainos kontekstą. Pačioje laidoje taip ir buvo. Tačiau internete atsidūrusioje laidos ištraukoje – tik pati daina, be J. Erlicko žodžių prieš ją“, – sakė laidos prodiuseris Saulius Basijokas.

Pasak pašnekovo, šiuo metu dainos įrašas socialiniuose tinkluose jau papildytas autoriaus kontekstu (žr. 1:01 val. – aut. past.). 

„Gera laida šita, bet truputį gadina vienas neapsižiūrėjimas. Manau, visi man pritars, jeigu pasakysiu: šitoj laidoj gražių ir negražių dainų turėtų būti po lygiai. Kur jau kur, o LRT diskriminacijai – ne viena. Čia – pataisomi dalykai, balansą nesunku palyginti. (...) Gal dar spėsiu šiandien nueiti iki LRT iki vakaro, norėčiau „Gražiausiose poetų dainose“ atlikti vieną negražią dainą. Na, kaip sakiau, tam, kad išsilygintų balansas. Gal neleis, pažiūrėsime, kokia demokratija, kaip laikomasi Briuselio direktyvų. Va, Briuselis draudžia naudotis man lauko tualetais, o Zarasų valdžia neduoda pinigų įsirengti kanalizacijai. Gal čia nereikia apie tai. Gerai, niekam nereikia to, kas svarbiausia. Visiems tik lialialia, lialialia, tyčiomis užbaigsiu savo dainą ojojoj“, – prieš pasirodymą filmuotoje medžiagoje kalbėjo J. Erlickas.

„Apgailestauju, kad dainos pasirinkimas sukėlė neigiamų emocijų. Nei laidos komanda, nei J. Erlickas nesiekė pasijuokti iš karo – dainos ir pašaipos objektas yra puolantys rusai“, – tvirtino S. Basijokas.


Šiame straipsnyje: Juozas ErlickasLRTdainaRusai puoladiskusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių