Masalas geriausiems mokslininkams atvykti į Lietuvą – 20 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Užsienio mokslininkų, taip pat užsienyje dirbančių Lietuvos tyrėjų projektams Lietuvoje iki 2020 metų numatoma skirti 20,5 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) investicijų.

Lietuvos mokslo taryba paskelbė paraiškų konkursą. Švietimo ir mokslo ministerija sako, kad taip į Lietuvą siekiama pritraukti 50 mokslininkų.

„Lietuvoje jau sukurta aukšto tarptautinio lygio mokslo infrastruktūra, mokslo centrai aprūpinti modernia tyrimų įranga, mūsų mokslininkai atlieka aukščiausio lygio tyrimus, bendradarbiauja su kolegomis iš prestižinių mokslo institucijų užsienyje. Norime dar labiau sustiprinti mūsų mokslą, pritraukti į Lietuvą tiek išvykusius tėvynainius, tiek garsius užsienio tyrėjus, kad įpūstume šviežio vėjo ir suburtume savo šalyje tvirtą mokslo branduolį“, – teigia švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Numatoma, kad mokslinių tyrimų projektai galės būti iki ketverių metų trukmės, o maksimali vieno projekto vertė – iki 1 mln. eurų.

Bus skiriamos lėšos ne tik moksliniams tyrimams, tyrimo grupės narių atlyginimams ir komandiruotėms, bet ir tyrėjų iš užsienio persikėlimo išlaidoms kompensuoti.

Anot ministerijos, labiausiai laukiama mokslininkų, dirbančių sumanios specializacijos srityse: kurti inovatyvias technologijas, produktus, procesus ir taip didinti Lietuvos ūkio konkurencingumą. Lietuva yra patvirtinusi šešias prioritetines sumanios specializacijos kryptis: energetika ir tvari aplinka; sveikatos technologijos ir biotechnologijos; agroinovacijos ir maisto technologijos; nauji gamybos procesai, medžiagos ir technologijos; transportas, logistika, informacinės ir ryšių technologijos; įtrauki ir kūrybinga visuomenė.

Pirmo kvietimo projektams įgyvendinti numatyta skirti iki 14 mln. 481 tūkst. eurų. Spalio mėnesį planuojama skelbti antrą šios programos kvietimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių