Mero ūkiui – 400 tūkst. litų ES parama

Klaipėdos rajono valdžioje gimęs pavyzdys, kaip ES lėšomis pasigerinti savo gyvenimą, plinta lyg epidemija. Vos prieš savaitę Šilutės rajono meru tapęs Šarūnas Laužikas jau po kelių dienų džiaugėsi beveik 400 tūkst. litų ES parama privačiai prieplaukai rekonstruoti.

Mato interesų konfliktą

Šilutės rajono konservatorių lyderis Š.Laužikas paramą gavo parengęs projektą, kuriam praėjusį penktadienį pritarė Žuvininkystės regiono vietos veiklos grupė viešoji įstaiga "Pasienio žuvys".

ES parama turėtų būti skiriama karšto žuvininkystei plėtoti. Tačiau Š.Laužikas ES pinigų paprašė žmonos vardu registruoto viešbučio ir restorano prieplaukai rekonstruoti.

Situacija Šilutės rajone primena neseniai Klaipėdos rajono savivaldybės taryboje kilusį skandalą, kai vicemeras Kęstutis Cirtautas, būdamas savivaldybės atstovu paramą skirstančioje vietos veiklos grupėje, su sūnumi įkūrė įmonę, kuriai buvo skirta 150 tūkst. litų ES parama.

Šilutės žuvininkystės regiono vietos veiklos grupėje taip pat užvirė diskusijos, ar gali ką tik meru tapęs Š.Laužikas pretenduoti į ES paramą.

"Mano nuomone, turėtų kilti klausimas dėl viešųjų ir privačių interesų painiojimo. Savivaldybės vadovas negali gauti jokių kitų pajamų iš kitur. Kol jis dirbo visuomeniniais pagrindais, turėjo laisvo laiko, galėjo vystyti visokius projektus. Man įdomu, kaip Š.Laužikas įgyvendins šį projektą? Juk tai reikia daryti darbo metu. O kas tuo metu dirbs meru?" – samprotavo viešosios įstaigos "Pasienio žuvys" atrankos komiteto narys Edvardas Vitkauskas.

Jo manymu, komisijos nariai buvo įstumti į nepatogią padėtį, nes puikiai žinojo, kad svarsto dabartinio mero pateiktą projektą.

"Juk negalima naudotis užimamomis pareigomis asmeninei naudai gauti", – kalbėjo E.Vitkauskas.

Skirs 95 proc. sumos

Projektų atrankos komisija tiesiai šviesiai klausė Š.Laužiko, ar jam užtektų mažesnės nei prašo pinigų sumos. Tačiau politikas atsakė, kad jam prieplaukos sutvarkymui reikalinga visa prašoma pinigų suma.

"Formaliai šis projektas yra tinkamas finansuoti. Balsuojant nuspręsta projektui skirti 95 proc. sumos. Prašyta per 416 tūkst. litų, o skirta 397,5 tūkst. litų", – teigė E.Vitkauskas.
Šilutės meras pasirengęs už šiuos pinigus rekonstruoti Ventės kaime, jo privačioje žemėje, įkurto poilsio ir laisvalaikio centro "Ventainė" prieplauką.

"Pats balsavau prieš šį projektą. Skyrus ES pinigus prieplaukai įrengti, Š.Laužikas turėtų joje leisti prisišvartuoti žvejų mėgėjų valtims, turėtų leisti žvejams verslininkams išsikrauti žuvis.

Tačiau ir patys žvejai juokiasi, kad realiai kažin ar jie naudosis šia prieplauka. Gali būti, kad bus paprašyta mokesčio už priežiūrą, sargavimą, už kamerų apsaugą. Visi žino dabartinio mero būdą", – kalbėjo E.Vitkauskas.

Žvejai gali būti baudžiami

Žvejai piktinosi, kad "Ventainė" yra restoranas, viešbutis ir žvejui su purvinais batais čia nebus vietos, nes esą bus laukiami tik turtingi Š.Laužiko svečiai.
Rusniškiai žvejai dienraščiui "Klaipėda" tvirtino, kad Kuršių marių žuvų laimikio visai nebūtina plukdyti papildomus kilometrus iki "Ventainės", nes tai nėra patogu. Esą daug taupiau žuvis išsikrauti Pakalnės krantinėje, kuri priklauso "Lampetrai".

Žuvininkystės regiono vietos veiklos grupė svarstė ir kitą projektą, kuriuo prašyta pinigų žvejų prieplaukai įrengti. Šį projektą pateikė žuvininkystės įmonių asociacija "Lampetra".

Užvirus diskusijoms, kuris projektas vertesnis paramos, "Lampetros" vadovė Sigita Jakubauskienė viešai išsakė pastebėjimą, kad ES parama turėtų pasiekti žvejus, o Š.Laužiko žmonai priklausanti "Ventainė" teikia apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas.

"Š.Laužiko projekte nurodoma, kad žvejai prieplaukoje galės krauti tinklus, žuvis, tačiau ši prieplauka Aplinkos ministerijoje nėra įregistruota kaip žuvų iškrovimo vieta, nėra servitutinių privažiavimo kelių. Juk žvejai, išsikrovę žuvis neregistruotoje prieplaukoje, būtų baudžiami. Nemanau, kad jie naudosis prieplauka, net jei ši ir bus tinkamai įregistruota", – tikino S.Jakubauskienė.

Pinigus paleis vėjais?

Asociacijos "Lampetra", kuri vienija 40 žvejų įmonių, projektas sulaukė kritikos iš vertintojų.

"Negavau atsakymo, kuo Š.Laužikas yra susijęs su žvejais, tačiau paaiškėjo, kad jis yra labiau tinkamas nei mes, nes buvo siūlymų mūsų projektą vertinti iš naujo. Nežinau, su kuo tai sietina. Kalbų buvo visokių. Esu ne kartą su tokiais dalykais susidūręs, tad nekreipiu dėmesio", – kalbėjo S.Jakubauskienė.

Šilutėje pasklido kalbos, kad prieš balsavimą dėl paramos skyrimo buvo mėginimų vienaip ar kitaip perduoti žinią Atrankos komisijos nariams vienuose balsavimuose būti palankesniems, o kitur patarta palaikyti liežuvį už dantų.

"Įdomu tai, kad parama jau yra skirta krantinės statybai Kintuose, kur žvejai galės išsikrauti žuvis. Tikiu, kad savivaldybė neparduos prieplaukos kitiems. O čia, privačioje žemėje, po penkerių metų prieplauka gali tapti uždara. Juk pinigai vėjais gali būti išleisti, nes įsipareigojimų vystyti numatytą veiklą privalu laikytis tik penkerius metus", – tikino S.Jakubauskienė.

"Lampetros" projektui galiausiai buvo pritarta – Žvejų asociacija gaus 391 tūkst. litų ES paramą prieplaukai rekonstruoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kokie dar vartai? as matau kaip minimum 5metru plocio priejima ar praejima. o kuom tie varteliai uzkliuvo?

baisau

baisau portretas
Nuotraukoje vartai prie marių. Gal kas nors yra turėję galimybę prieiti prie Laužiko užtverto vandens kelio? Šiam žmogui įstatymai begalioja...

Neda

Neda portretas
Siluteje viskas veikia pagal plana! Nezinau kaip vis dar nesusidomi aukstesnes instancijos.. 15 vagiu pasirase nepasitikejima mere, kuria tuoj pat ir nuverte, na o Lauzikas grizo i buvusia kede...paramos pasiimti. Kas darosi, jokie tyrimai nevyksta, kas kaip nori tas taip ir darko silute, ponia prezidente,mgal jus aki uzmestumet ir i smulkesnius rojaus sodelius. Kur ritames...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių