Per metus rinkoje nustatyta 100 naujų psichoaktyviųjų medžiagų

  • Teksto dydis:

Didelį nerimą kelia sparčiai didėjantis naujų psichoaktyviųjų medžiagų skaičius, vien pernai jų rinkoje aptikta per 100, teigia Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Inga Juozapavičienė.

Jos duomenimis, pernai pirmą kartą rinkoje fiksuotos 102 naujos psichoaktyviosios medžiagos, užpernai - 98, 2012 metais - 73, 2009 metais pranešta apie 24 naujai rinkoje aptiktas psichoaktyviąsias medžiagas.

„Ką tai rodo? Kad vis dėlto būdai ir priemonės, kuriomis patenka tos medžiagos į mūsų rinką, tie asmenys, kurie jomis prekiauja ir kurie jas gamina, yra gerokai pažengę ir gerokai tobulesni už tas institucijas, kurios imasi kontrolės ir priežiūros“, - trečiadienį per spaudos konferenciją Vyriausybėje sakė I.Juozapavičienė.

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro atstovo Roumeno Sedefovo teigimu, bendras naujų psichoaktyviųjų medžiagų paplitimas Europoje sudaro 8 proc. tarp 15-24 metų žmonių. Lietuvoje šis rodiklis mažesnis, jis siekia 5 procentus.

Tokių kvaišalų galima įsigyti ir legaliai, nes dalis parduodamų psichoaktyviųjų medžiagų skirtos visai kitoms reikmėms, pavyzdžiui, tai druskos voniai, arbatos ir pan. Tokios medžiagos parduodamos ir interneto parduotuvėse, kurias sunku kontroliuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių