Mokytojai nenusileidžia, streikas bus

  • Teksto dydis:

Po savaitės suplanuotas mokytojų įspėjamasis streikas vyks - antradienį vykęs taikinimo komisijos posėdis buvo nerezultatyvus.

Ilgos diskusijos – bevaisės

„Iš to, kad buvo diskutuota labai ilgai, kelias valandas, mums atrodė, kad bent jau iš dalies mes tuos reikalavimus patenkinome, bet po pertraukos buvo gana kategoriškai pasakyta, kad jų (profsąjungų) netenkina tie pasiūlymai (...). Tiesiog jie formuluoja, kad netenkina ir taikinimo komisija šiandien susitarimo nepasiekė“, - žurnalistams sakė švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė.

Ji teigė, kad nuo sausio mokytojams sąlygos gerės, tačiau mažiau, nei prašė streiko organizatoriai. Pavyzdžiui, darželių auklėtojams prašyta kelti algas 10 proc., Vyriausybės atstovai sutiko jas kelti 7 proc., kitiems pedagogams atlyginimus prašyta kelti 5 proc., tuo metu Vyriausybės galimybės - 3 procentai.

„Sąlygos tikrai gerės, bet įspėjamasis streikas, matyt, gali vykti“, - sakė viceministrė.

Įspėjamasis dviejų valandų streikas suplanuotas gruodžio 8 dieną.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius žurnalistams teigė, kad po taikinimo komisijoje vykusių derybų ryžtas streikuoti nesumažėjo.

„Kai yra tokia valstybės pozicija, kad švietimui skiriami pinigai - tik tai, kas lieka nuo kitų sričių, tai mokytojai privalo dalyvauti streike, nes kitaip jų problemų sprendimas nepajudės“, - teigė jis.

Spalio pabaigoje vykęs mokytojų kongresas priėmė manifestą, reikalaujantį kelti atlyginimus. Anot Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, pagrindiniai streikuoti ketinančių mokytojų reikalavimai yra atkurti mokinio krepšelio dydį iki buvusio 2009 metų sausio 1 dieną, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus palaipsniui prilyginti bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimams, palaipsniui didinti kitų pedagoginių darbuotojų tarifinių (tarnybinių) atlygių koeficientus, 2016 metais valstybės biudžete numatyti 3,56 mln. eurų išeitinėms kompensacijoms pensinio amžiaus mokytojams, kurie savo noru palieka švietimo sistemą, bei mažinti mokinių skaičių klasėse ir grupėse.

Valdančiosios koalicijos partijų politinė taryba pirmadienį nusprendė tenkinti dalį profesinių sąjungų reikalavimų ir tam skirti 10 mln. eurų. Lėšų iš vidinių resursų dar žada ieškoti Švietimo ir mokslo ministerija, tačiau visiškai tenkinti streikuotojų reikalavimus esą nerealu.

ŠMM, įvertinusi streikuoti planuojančių profesinių sąjungų keliamus reikalavimus, nurodo, kad norint tenkinti juos visus kitąmet reikėtų daugiau nei 100 mln. eurų. Profsąjungų skaičiavimu, lėšų poreikis - mažesnis.

Visų reikalavimų neįgyvendins

Streikuoti kitą savaitę besirengiantiems mokytojams švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė žada dar ieškoti papildomų lėšų, bet konstatuoja, kad visų jų reikalavimų įgyvendinti nebus galima.

Į taikinimo posėdį Švietimo ir mokslo ministerijoje antradienį susirinkę švietimo profsąjungų vadovai su įvairių ministerijų atstovais tariasi dėl streiko reikalavimų.

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė žurnalistams antradienį sakė, kad dar bus ieškoma lėšų iš ministerijai skiriamų asignavimų. Ji taikinimo komisijoje taip pat pristatė valdančiosios koalicijos partijų politinėje taryboje pirmadienį priimtą sprendimą švietimui kitąmet papildomai skirti 10 mln. eurų bendrojo lavinimo mokyklų mokytojų atlyginimams didinti.

„Pasakiau, kad 10 mln. eurų mes gavome vakar atlyginimams kelti, ir dar pasakiau tai, kad mano tikslas šiek tiek yra kitoks, todėl mes ieškome dar savo resursų ir bandysiu aš truputėlį padidinti šitą sumą iš mūsų asignavimų“, - sakė iš taikinimo komisijos posėdžio išėjusi A.Pitrėnienė.

Jos teigimu, labiau reikėtų didinti jaunų pedagogų atlyginimus, be to, labiau nei planuota norima didinti darželių auklėtojų algas.

„Mano matymas - kad jauniems specialistams reikėtų kelti daugiau negu visiems (...), o mūsų ikimokyklinio ugdymo pedagogams kiltų ne 5 proc., kam mes jau turime pinigų, bet jiems truputėlį dar kažkur suieškoti bandyti - bent jau iki 7 proc.“, - savo viziją, kaip galėtų nuo 2016-ųjų sausio augti švietimo darbuotojų atlyginimai, pristatė ministrė.

Kitų pedagogų algos esą turėtų didėti 3 procentais, sakė ministrė.

Įspėjamasis dviejų valandų streikas suplanuotas po savaitės, gruodžio 8 dieną.

„Vadovaujantis Darbo kodeksu, taikinimo komisija yra paskutinis procedūrinis žingsnis bandant taikiai susitarti dėl iškeltų reikalavimų“, - BNS nurodė Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius BNS pirmadienį sakė, kad valdančiųjų numatyti papildomi 10 mln. eurų iš esmės švietimo problemų nesprendžia.

„Kiek aš žinau, mažiausiai 18 mln. eurų reikia - čia eina kalba apie bendrojo lavinimo mokyklų mokytojų atlyginimų padidinimą. Tai 10 mln. eurų iš esmės problemos nesprendžia“, - sakė A.Jurgelevičius.

Spalio pabaigoje vykęs mokytojų kongresas priėmė manifestą, reikalaujantį kelti atlyginimus. Anot Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, pagrindiniai streikuoti ketinančių mokytojų reikalavimai yra atkurti mokinio krepšelio dydį iki buvusio 2009 metų sausio 1 dieną, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus palaipsniui prilyginti bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimams, palaipsniui didinti kitų pedagoginių darbuotojų tarifinių (tarnybinių) atlygių koeficientus, 2016 metais valstybės biudžete numatyti 3,56 mln. eurų išeitinėms kompensacijoms pensinio amžiaus mokytojams, kurie savo noru palieka švietimo sistemą, bei mažinti mokinių skaičių klasėse ir grupėse.

Švietimo ir mokslo ministerija, įvertinusi streikuoti planuojančių profesinių sąjungų keliamus reikalavimus, nurodo, kad tam kitąmet reikėtų daugiau nei 100 mln. eurų. Galimybę susitaikyti su streikui besirengiančiais mokytojais ministrė sakė matanti tik esant streikuotojų geranoriškumui.

„Gali nesitaikyti, nes 102 mln. eurų nėra“, - antradienį konstatavo A.Pitrėnienė.

Pastarąjį kartą mokytojų streiką 2014 metų gruodį surengė Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga. Tuomet dauguma profsąjungų prie streiko neprisidėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jolita

Jolita portretas
Žmonės streikuoja ne iš malonumo ir ne iš neturėjimo,ką veikti. Streikuoja,nes tai paskutinis žingsnis dar kažką pagerinti,pasiekti. Jeigu nedirbate mokykloje ir nesuvokiate,kas ten iš tiesų vyksta-patylėkit.Jei manote,kad darbas mokykloje-aukso kasykla-maloniai prašom prisijungti ir pradėti ugdyti mūsų jaunimą.Ugdyti tomis sąlygomis,kokios dabar yra.Laukiame stulbinamų rezultatų.

Lengviausia kaltinti mokytojus,

Lengviausia kaltinti mokytojus, portretas
kad vaikai nemoka. O kad jie patys nieko nenori išmokti ir į mokyklą ateina tik pakvailioti - jums, tėveliai, staigmena? Burnodami prieš mokytojus, gindami savo vaikelius gerų rezultatų niekada nesulauksite.

Viktorija

Viktorija portretas
Vaikus išmokyti galima tik tada, jeigu tėveliai šeimuose išugdo motyvaciją mokytis,o ir patys tėveliai turėtų netūpčioti vietoje ir taip pat mokytis.Vaikai matys teigiamą pavyzdį.O kas dabar vyksta šeimose? Ar daug savo vaikui skiriate laiko,ar ugdot jį taip, kad jis norėtų mokytis??? Ar padedate jam, o gal neįstengiate ir viską paliekate mokytojui?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių