Ministerija griežtins alimentų fondo veiklą

  • Teksto dydis:

Valdžia ketina griežtinti Vaikų išlaikymo fondo veiklą. Alimentų fondu vadinamas fondas išieško per mažai lėšų iš tėvų, kurie nesirūpina savo vaikais.

„Išieškojimas siekia vos 2,5 proc. ir keliomis procento dalimis yra didesnis negu praėjusiais metais, todėl rengiamas naujas Vaikų išlaikymo fondo įstatymas“, - ketvirtadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narius informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos ir bendruomenių departamento direktorė Ingrida Venciuvienė.

Ministrė Algimanta Pabedinskienė BNS sakė, kad bus siekiama į išieškojimo procesą įtraukti daugiau teisėsaugos institucijų, pavyzdžiui, antstolius.

„Reikia sukurti skolininkų registrus, kad būtų galima matyti juos ir žinoti“, - teigė ji ir pabrėžė, kad tokiu būdu bus galima sutaupyti skolininkų paieškai išleidžiamų lėšų.

Pasak I.Venciuvienės, įstatymo pataisas Seimui planuojama pateikti dar šiais metais. Ji taip pat informavo, kad kasmet daugėja asmenų, kurie fondo prašo išmokėti vaikų išlaikymo pinigus: „Prašytojų skaičius auga - per metus išaugo 5 tūkstančiais“.

Pasak jos, per pirmąjį šių metų pusmetį iš fondo išmokėta beveik 25 mln. litų. Kitąmet fondui numatyta skirti 50 mln. litų - maždaug 10 mln. litų daugiau nei šiemet.

Iš Vaikų išlaikymo fondo mokamos išmokos vaikams, kurie negauna visų ar dalies alimentų. Vienam vaikui paprastai skiriama 195 litų išmoka per mėnesį. Lėšas valstybė po to išieško iš skolininkais tapusių tėvų. Į fondą yra kreipęsi 17 tūkst. tėvų.

Seimas jau kelis kartus svarstė ir atmetė visus siūlymus naikinti fondą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių