Ministerija mažina investicijas į praktinio mokymo centrus

  • Teksto dydis:

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) perskirsto Europos Sąjungos (ES) paramą: mažės investicijos į sektorinius praktinio mokymo centrus, papildomos lėšos numatomos universitetų jungimui.

Pasak švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės, revizavus anksčiau į sektorinius praktinio mokymo centrus suplanuotų 49 mln. eurų ES fondų investicijų tikslingumą ir veiksmingumą, ŠMM planuoja skirti iki 18,2 mln. eurų projektams, kurie realiai pagrįsti ir perspektyvūs.

Iš perskirstytų profesinio mokymo srities lėšų 9 mln. eurų papildomai planuojama skirti universitetams konsoliduoti.

Kitos lėšos bus perskirstytos atsižvelgiant į rengiamą profesinio mokymo įstaigų pertvarkos planą, nukreipiant finansavimą perspektyviausioms įstaigoms ir mokymo sritims, pranešė ministerija.

Taip pat peržiūrėtos ES lėšos mokslo ir studijų institucijų infrastruktūrai koncentruoti.

Aukštojo mokslo reformai iš viso planuojama skirti 106 mln. eurų ES fondų lėšų. Sutelkti ES ištekliai bus nukreipiami į aukštojo mokslo ir studijų kokybės gerinimą, mokslo ir studijų tarptautinio konkurencingumo didinimą, aiškina ministerija.

„ES lėšų panaudojimo tempą lemia šiuo metu vykdomos kompleksinės švietimo pertvarkos. Peržiūrėdami dar anos Vyriausybės suplanuotas ES investicijų lėšas, sutelkiame dėmesį į ilgalaikę investicijų naudą. Todėl vienu metu spaudžiame ir akceleratorių, ir stabdį. Siekiame, kad finansavimas būtų skiriamas efektyviai, kad nebūtų skubaus ES lėšų įsisavinimo vardan įsisavinimo arba tik dėl to, kad taip jau buvo anksčiau suplanuota. Perskirstydami ES lėšas, atsižvelgiame į EBPO rekomendacijas ir koncentruojamės į švietimo ir mokslo kokybės gerinimą bei investicijų prasmę”, - teigia švietimo ir mokslo ministrė.

ŠMM taip pat kreipėsi į Finansų ministeriją dėl galimybės ES investicijų lėšomis papildomai finansuoti neformalųjį švietimo krepšelį, mokyklinių autobusų įsigijimą, tikslines stipendijas, skiriamas universitetų pedagogų rengimo programų studentams, ir kitas priemones. Tam būtų skiriama 35 mln. eurų ES lėšų.

Švietimui ir mokslui iš viso skirta 866 mln. eurų 2014–2020 metų laikotarpio ES fondų lėšų. Šiuo metu pasirašyta sutarčių su projektų vykdytojais už 180 mln. eurų. Jau išmokėta 60 mln. eurų nuo bendros ŠMM skirtos ES lėšų sumos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių