Ministerija siūlo priešmokyklines grupes padaryti privalomomis

Švietimo ir mokslo ministerija nusprendė nuo naujų mokslo metų priešmokyklinio ugdymo grupes padaryti privalomas. Tai reiškia, kad visi vaikai pažintį su mokslu pradės ne nuo septynerių metų, kaip dabar, o metais anksčiau – nuo šešerių. Tokiam siūlymui priešinasi Lietuvos tėvų forumas (LTF), sakydamas, kad mažyliai patirs nereikalingą įtampą. Edukologai tvirtina, kad moksliniai tyrimai rodo, jog kuo anksčiau vaikas pradedamas ugdyti, tuo geresnių rezultatų vėliau pasiekia ir moksle, ir gyvenime.

Priešmokyklinėse grupėse vaikučiai kasdien ne tik žaidžia, bet ir mokosi pažinti raides, suprasti, kas yra skaičiai, taisyklingai laikyti rašiklį bei rašyti raides. Dabar į tokias priešmokyklinio ugdymo grupes tėvai savo vaikus leidžia tik tuo atveju, jeigu patys to nori. Nuo rugsėjo 1 d. Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) siūlo priešmokyklinį ugdymą padaryti privalomą, kad visi vaikai Lietuvoje pažintį su mokslu pradėtų ne nuo septynerių, kaip yra dabar, o jau nuo šešerių.

„Yra aiškūs mokslu grįsti įrodymai, kad anksčiau pradėjus ugdyti tą vaiką pasiekiami geresni rezultatai visom prasmėm – tiek mokymosi, tiek pasiekimų gyvenime, tiek įgūdžių gavimo. Esmė ta, kad dažniausiai darželių nelanko tie, kurie labiausiai atskirti socialiai, kurių šeimos galbūt ne visiškai subalansuotos. Todėl jie jau ir taip rodo blogesnius rezultatus“, – teigia švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

ŠMM žiniomis, tik 5 proc. – apie 1,5 tūkst. šešiamečių – dabar nevaikšto į priešmokyklinio ugdymo grupes nei mokykloje, nei darželyje. Jiems savivaldybėse bus įsteigta apie 80 naujų grupių. Šiemet tam valstybės biudžete numatyta 1,5 mln. eurų, todėl tėvams papildomai už tai mokėti nereikės. Nepaisant to, LTF priešinasi siūlymui, kad privalomas mokslas Lietuvoje prasidėtų metais anksčiau nei iki šiol.

„Tikrai neprivalu versti visus matuotis šiandieninę švietimo sistemą. Ne visi vaikai šiandien pasiruošę būti masinėje mokykloje su 24 vaikais, ramiai sėdėti suoluose. Yra vaikų kurie geriau ugdosi laisvėje, gamtoje, erdvėje. Sąmoningi tėvai tikrai jaučia, kada ir kur jiems reikia vaikus atvesti. Tėvai labiau sutiktų vesti savo vaikus su bendraamžiais į saugesnes aplinkas, bet šiandien matome didelį darželių trūkumą. Priešmokykliniai vaikai bus vedami į masines dideles mokyklas ir jiems reikės būti tuose kombinatuose. Tai tikrai tas neramina“, – sako LTF tarybos pirmininkas Audrius Murauskas.

Psichologė Ramunė Želionienė pritaria LTF, sakydama, kad tėvai yra klaidinami, esą jų vaikų pasieks geresnių rezultatų mokykloje, jei lankys priešmokyklinę grupę. Anot jos, kai kuriems vaikams tai gali tikti, bet kiti vaikai patirs didžiulę psichologinę įtampą.

Jai prieštarauja edukologė Austėja Landsbergienė: „Nėra taip, kad staiga visi priešmokyklinukai taps mokyklinukais, bus susodinti į suolus, jiems reikės mintinai mokytis daug eilėraščių ir nepaprastai daug rašyti, jie 4 val. sėdės nepajudėdami. Tai nėra tinkama net ir 4 klasės mokiniams. Net ir jie turi mokytis per patyrimą, per pažinimą, per pojūčius, o ne kiaurą dieną sėdėdami suoluose“, – akcentuoja edukologė.

Pasak jos, jeigu ugdymas yra tinkamas, atitinkantis amžiaus tarpsnio ypatumus, tada priešmokyklinės klasės teikia tik naudą, o, jei pedagogas naudoja netinkamus metodus, jis iš viso neturėtų dirbti mokykloje.

Edukologė atkreipia dėmesį, kad Prancūzijoje, Belgijoje ir Jungtinėje Karalystėje mokslas privalomas jau nuo ketverių, Jungtinėse Amerikos Valstijose – nuo penkerių metų.

ŠMM siūlymą dėl privalomo vaikų mokymo ankstinimo Seimas svarstys pavasario sesijos metu, nors pinigai valstybės biudžete tam jau paskirti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ooooooooooooooooooooooo

ooooooooooooooooooooooo portretas
i mokykla nuo2metu - o pensija nuo 98 ,tai visai gal ir........

mizantropas

mizantropas portretas
ar valstybėje nėra daug svarbesnių dalykų, susijusių su vaikų saugumu, sveikata, gyvenimo sąlygomis? Pirmiausiai, reikia rūpintis tėvais, kurie paleidžia į gyvenimą nelaimingus vaikus, nes laimingi vaikai yra laimingose šeimose. Prisidengus žmogaus teisėmis leidžiama daugintis girtuokliams ir nevispročiams, o vėliau renkame nelaimėlius vaikus ir nežinome, kur juos dėti.

-

- portretas
Visišas absurdas. Eilinį kartą pradedam ne nuo to galo. Koks skirtumas, ar vaikas mokės tušinuką rankoje laikyti metais anksčiau ar vėliau? Vaikas turi turėti laisvę mokytis, tyrinėti, stebėti aplinką, kurioje jis yra, o ne nuo pat mažų dienų būt įkalintas sistemoje.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių