Ministras patvirtino naujus ugdymo planus: kas keisis?

  • Teksto dydis:

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius patvirtino atnaujintus bendrojo ugdymo planus kitiems dvejiems mokslo metams.

Mokyklos galės savarankiškiau disponuoti dalykui mokyti skiriamų valandų skaičiumi, ugdymą organizuoti ne tik pamokų, bet ir projektinės veiklos forma, naujoves praneša Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Visų svarbiausia – pati mokykla, mokytojai, pažįstantys savo vaikus, žinantys, kaip geriausiai atskleisti kiekvieno gebėjimus. Dėl to su kiekvienu bendrojo ugdymo planų atnaujinimu mokykloms suteikiama vis daugiau savarankiškumo organizuoti ugdymo procesą“, – sako ministras Algirdas Monkevičius.    

Anot jo, planuose buvo atsisakyta perteklinės informacijos, planai sutrumpėjo, sukonkretėjo, kita vertus, pasipildė naudinga informacija.

Naujuose planuose dalykui skirtas pamokų skaičius nurodytas ne tik savaitėms, bet metams arba dvejiems, dėl to mokykla gali laisviau disponuoti dalykui skirtu valandų skaičiumi.

Pakeitimai, kaip teigia ministerija, leidžia mokykloms taip organizuoti mokymą, kad mokiniai per dieną mokytųsi tiktai dviejų ar trijų dalykų, pavyzdžiui, mokiniams per dieną vyktų tik matematikos ir lietuvių kalbos pamokos.

Pranešime nurodoma, kad ir dabar yra tokių mokyklų, kurios „dvigubina“ – jungia – pamokas, tokių pavyzdžių bus pateikta atskirame mokyklų pavyzdžių kataloge, kaip įdomiau, tikslingiau organizuoti ugdymą.

Pagrindinė ugdymo forma išlieka pamoka, mokykloms suteikiama daugiau savarankiškumo ugdymo procesą organizuoti ir ne pamokų forma, o, tarkime, projektiniu darbo metodu. Projektinis darbas labiau skatinamas pagrindiniame ugdyme, t. y. 5–10 klasėse. Gamtos mokslų tyrinėjimui šiose klasėse privaloma skirti 30 proc. pamokų.

Pakoreguotos nuostatos dėl vaikų, grįžtančių iš užsienio, ugdymo organizavimo. Sugrįžusio mokinio mokymas yra labai  individualizuotas, priklauso nuo mokinio pasiekimų ir nuo švietimo sistemos tos šalies, iš kurios jis atvyko.

Nauja tai, kad sudarant grįžusio mokinio individualų planą, galima perskirstyti dalykų pamokas. Pvz., jis kurį laiką gali nesimokyti anglų kalbos ar kitiems dalykams skirti mažiau pamokų, bet tai neturi pakenkti mokinio pasiekimams. Perskirstytas pamokas bus galima panaudoti pagal mokinio mokymosi poreikius, pvz., daugiau skirti lietuvių kalbai mokytis.

Pagal naują Sporto įstatymą, dalyko pavadinimas „kūno kultūra“ keičiamas į „fizinį ugdymą“. Fizinio ugdymo pamokų daugėja pirmos klasės mokiniams ir šeštokams, kurie turės 3 privalomas pamokas.

Ministerija pažymi, kad Sporto įstatyme numatytos trys privalomos fizinio ugdymo pamokos, bet ne visos mokyklos tam yra pasirengusios: trūksta gerų sporto salių, sportinio inventoriaus. Anot pranešimo, ieškant racionaliausių sprendimų kol kas numatyta tris privalomas pamokas įvesti palaipsniui: pradedant nuo 6 klasės, kitoms klasėms kasmet bus pridedama po vieną pamoką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimtautas

Rimtautas portretas
Mažinti reikia dalykų skaičių ir privalomų savaitinių pamokų skaičių visiems, o ypač pradinukams. Vaikai nuo tokių krūvių pervarge, ligoti. Vaikams į galvas kemsami visiškai nereikalingi dalykai. Jeigu jam reikės, informaciją tikrai ras.

Pensinykas

Pensinykas portretas
Pokario laikotarpyje irgi buvo fizinis. O dėl mažo mokinių skaičiaus klasėse ir dėl mokytojų trūkumo,pamokos buvo jungiamos-integruojamos. V.ž. grįžtame atgal.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių