Ministrė: kultūros paveldo sritis dirbs vieno šeimininko principu

Kultūros ministerija planuoja permainų kultūros paveldo srityje – kuriamas naujas paveldo priežiūros modelis, pranešė kultūros ministrė.

„Dabar mes peržiūrime visą kultūros paveldo sritį, toje srityje veikiančias atsakingas institucijas, nes mūsų planuose, Vyriausybės priemonių plane yra labai aiškiai numatytas integruotas kultūros paveldo modelis, jo sukūrimas“, – praeitą savaitę Seime per Vyriausybės valandą pranešė Liana Ruokytė-Jonsson.

Anot jos, siekiama peržiūrėti visas su kultūros paveldu susijusias institucijų funkcijas, kad jos nesidubliuotų.

„Dabar yra daug institucijų, kurios atlieką tą patį darbą ir dėl to kyla daug problemų, kurios neišsprendžiamos dešimtmečiais dėl to, kad viena į kitą pirštais rodo, nesprendžia realiai problemos“, – sakė ministrė.

Jos teigimu, naujo modelio apmatai jau parengti, bus pradėta diskusija šiuo klausimu.

L. Ruokytė-Jonsson tvirtino, kad jau kitąmet planuojama pradėti įgyvendinti naują modelį.

„Tikrai patikinu, kad vieno šeimininko principu bus peržiūrėta visa kultūros paveldo sritis, stengsimės minimalizuoti biurokratiją ir kad skaidrumas būtų maksimalus“, – teigė ji.

Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Evelina Karalevičienė BNS teigė nieko nežinanti apie ministerijos planus.

Anot jos, sudaryta darbo grupė parengti naują kultūros paveldo apsaugą reglamentuojantį įstatymą, tačiau nė vieno jos posėdžio dar nebuvo.

„Įstatymas – svarbiausias dokumentas, kuris reglamentuotų visą paveldosaugos sistemą, administravimą ir pan. Nežinau, kas čia vyksta ir kas daroma“, – sakė E. Karalevičienė.

Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis BNS sakė, kad artimiausiu metu laukiama Kultūros ministerijos siūlymų dėl paveldo sistemos pertvarkos.

„Norima išgryninti funkcijas: kažkas turėtų nustatyti vadinamąsias kultūros paveldo vertingąsias savybes, turėtų būti daugiau teisių suteikta savivaldai ir turėtų būti sustiprinta inspekcinė funkcija“, – aiškino D. Matulionis.

Jis vylėsi, kad naujovės bus patrauklios ir verslui.

Vicekancleris sakė, kad pertvarkos planas bus diskutuojamas su visuomeninėmis organizacijomis, specialistais, savivalda.

Šiuo metu Lietuvoje veikia Valstybės kultūros paveldo komisija, patarianti ir teikianti ekspertinę nuomonę Seimui, Vyriausybei, prezidentei, Kultūros paveldo departamentas, prie jo dar veikia Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos. Kultūros paveldo objektų apsauga taip pat rūpinasi savivaldybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
Vargšė ta Ruokytė, blogai kai neišsilavinusiai moterei reikia vaidinti išsilavinusią. Katastrofa

jubis

jubis portretas
Kol kultūrai vadovaus LAUŽIKIENĖS - nieko gero nebus. Jos iškraipo pačią esmę, kokia ji bebūtų, miestai provincialėja.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių