Miškininkai rengiasi naikinti miškagraužius – bus purškiami 2, 5 tūkst. ha plotai

  • Teksto dydis:

Valstybinė miškų tarnyba keliuose Lietuvos miškų plotuose rengiasi naikinti išplitusius pušynų kenkėjus – iš oro bus purškiami drugių vienuolių verpikų židiniai.

Dar šį pavasarį biologinės kilmės preparatu planuojama purkšti du plotus – 2 tūkst. hektarų miško plotą Dzūkijoje, Veisėjų Stalų girininkijoje ir 460 hektarų Kuršių Nerijoje Juodkrantėje esančio miško.

Toks miškų purškimas bendrovės „Klaipėdos aerouostas“ lėktuvais iš oro bus atliekamas pirmą kartą po devynerių metų pertraukos, BNS sakė tarnybos Miško sanitarinės apsaugos skyriaus vedėjas Virgilijus Vasiliauskas.

„Miškus dideliuose plotuose gali pažeisti įvairių rūšių vabzdžiai, vieni iš kenkėjų yra nugraužiantys spyglius. Dabar Lietuvoje yra susiformavę du masiniai išplitimo židiniai pušų spyglius graužiančių kenkėjų – tai verpikas vienuolis. Kenkėjas yra drugelis, graužia jo vikšrai, didesnis jų kiekis gali ir lapuočių lapus graužti, net ir žolę. Tas nugraužimas labai silpnina medį, jis nebegali apsirūpinti maistinėmis medžiagomis. Todėl reikia apsaugoti, nes paskui nusilpusius medžius gali apnikti ir kiti kenkėjai arba ligos, ir pažeisti medžiai gali pradėti džiūti“, – aiškino specialistas.

Anot jo, purškimas iš oro – vienintelė kovos su šiais kenkėjais priemonė.

Kaip pranešė uostamiesčio portalas „Atvira Klaipėda“, dėl planuojamo purškimo Miškų tarnyba po savaitės kviečia gyventojus į susitikimą, per kurį bus suteikiama informacija apie miško purškimą biologiniu preparatu „Foray 76B”.

„Pagal preparato instrukciją nuo visų numatytų nupurkšti plotų ribų ne mažesniu kaip 100 metrų atstumu turi būti išdėstyti gerai matomi pranešimai – įspėjimai, draudžiantys eiti į nupurkštą teritoriją. Gyventojams eiti į apdorotus plotus ir į 100 metrų zoną aplink šiuos plotus galima praėjus ne mažiau kaip parai nuo purškimo“, – praneša portalas.

V. Vasiliauskas BNS teigė, kad tiksli purškimo data bus nustatyta stebint vabzdžių vystymąsi. Purškiamo preparato pagrindą sudaro bakterija.

„Dabar yra parengtas draugiškiausias gamtai preparatas, biologinis, ne cheminis, kuris turi pasirinktinį veikimą – jis naikina tik drugių vikšrus, tik graužiančius, jokiems kitiems vabzdžiams nenuodingas. Tai bakterija, kuri natūraliai yra gamtoje. Yra štamas, kuris tik naikina šiuos drugelius“, – patikino specialistas.

Anot jo, kenkėjai vystosi cikliškai, tad kasmet naikinti vienuolių verpikų nėra poreikio.

„Kai susidaro židiniai ir kartojasi kas keliolika metų, kada išsivysto iki masinių židinių, tada organizuojamos priemonės“, – aiškino specialistas.

Pastarasis miškų purškimas vykdytas 2010 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

V

V portretas
Miškagrauziai tai čia tie su pjūklais kur laksto?

Ruklos gyventojai

Ruklos gyventojai portretas
Lektuvai paskleis preparatus tik drugiams naikinti kiti gyvunai nekvepuos..

lk

lk portretas
o tuo pačiu purkštelkit chemikalų ir erkėms naikinti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių