„Mokinio krepšelis“ jau nebetinka?

  • Teksto dydis:

Siūloma keisti mokyklų finansavimo modelį – būtų iš dalies atsisakoma vadinamojo mokinio krepšelio.

Vyriausybė trečiadienį pritarė ir teikia Seimui svarstyti pataisas, pagal kurias dalis ugdymo lėšų būtų skaičiuojamos ne pagal kiekvieną mokinį, o pagal klasių skaičių ir dydį.

„Sparčiai mažėjant mokinių klasėse, mokinio krepšelis nebėra tinkamiausias finansavimo būdas, jis nebeatitinka mokyklų poreikių. Turėdami tikslą mažinti regioninius ugdymo kokybės netolygumus, privalome užtikrinti efektyvų ir ugdymo reikmes atitinkantį mokyklų finansavimą, kuris nekistų nuo menkiausio mokinių skaičiaus svyravimo“, – Vyriausybės pranešime teigia premjeras Saulius Skvernelis.

„Klasės komplektui mes finansuotume ugdymo plano įgyvendinimą, tai iš principo yra mokytojų atlyginimai. O visa kita kaip ir anksčiau būtų finansuojama per mokinio krepšelį, pavyzdžiui, taip bus skiriamos lėšos mokymo priemonėms įsigyti, pažintinei, kultūrinei veiklai, formalųjį švietimą papildančiam ugdymui ir pan.“, – BNS sakė švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanaukas.

Jis teigė, kad šios pataisos tiesiogiai susijusios su planuojamu etatiniu mokytojų darbo apmokėjimo įvedimu.

Lėšas mokyklų ūkiui išlaikyti, kaip ir iki šiol, skirstų mokyklų savininkai, dažniausiai tai – savivaldybės.

Naują mokyklų finansavimo modelį siūloma įvesti nuo 2018 metų rugsėjo.

„Naujas finansavimo modelis užtikrins tikslingesnį lėšų panaudojimą, mažoms mokykloms suteiks didesnio stabilumo, o didelėms mokyklos nebeliks finansinės paskatos turėti perpildytas klases, nes finansavimas bus tiesiogiai susietas su ugdymo plano įgyvendinimo apimtimis“, – aiškina Vyriausybė.

Nuo rugsėjo 1 dienos mokykloms finansuoti pagal naują modelį papildomai prireiks 5,4 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RB

RB portretas
Ha
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių