Mokomajame pulke bazinius karinius mokymus baigė paskutinė laida

  • Teksto dydis:

Birželio 5-oji Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje – neeilinė diena. Tą dieną iškilmingoje rikiuotėje įteikti pažymėjimai paskutinei, 44-ajai, bazinių karinių mokymų laidai - 44 kariams, tarp jų – septynioms merginoms.

Šie kariai – paskutiniai Lietuvos kariuomenės organizuojamų bazinių karinių mokymų dalyviai. Grąžinus nuolatinę privalomąją devynių mėnesių pradinę karo tarnybą priėmimas į šiuos mokymus sustabdytas.

Kariams mokymų baigimo pažymėjimus įteikė J. Radvilos mokomojo pulko 3-osios mokomosios kuopos instruktoriai, vykdę bazinių karinių mokymų karių rengimą. Mokymus sėkmingai baigusius karius pasveikino ir geriausiai mokymus baigusius karius pasveikino Mokomojo pulko štabo viršininkas, vykdantis vado funkcijas pulkininkas leitenantas Vygandas Vilčiauskas.

44-oje bazinių karinių mokymų laidoje geriausiai mokymuose pasižymėjo ir aukščiausius rezultatus pademonstravo jaunesnieji eiliniai Deividas Pakutinskas, Aurimas Orentas, Gediminas Jankauskas, Adomas Bertulis ir Jonas Buziliauskas. Šiems kariams buvo įteiktos Mokomojo pulko vado padėkos, o vienam geriausių – j. eil. Remigijui Bakšiui įteikta atminimo dovana su Mokomojo pulko simbolika.

Iš 44 paskutinės bazinių karinių mokymų laidos karių 20 karių parašė prašymus tęsti profesinę karo tarnybą Lietuvos kariuomenėje. Kiti mokymus baigę kariai įrašyti į Lietuvos kariuomenės parengtąjį rezervą.

Į dvylikos savaičių Lietuvos kariuomenės bazinius karinius mokymus (nuo 2009 iki 2012 m. jie vadinosi būtinaisiais kariniais mokymais ir truko 13 savaičių) jaunuoliai atvykdavo savanoriškumo pagrindais ir juose dalyvavo vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 metų. Jonušo Radvilos mokomajame pulke jie mokėsi rikiuotės, krašto apsaugos sistemos statutų, medicinos, karo topografijos, inžinerijos, ryšių, šaudybos, susipažino su ginklais. Nemažai mokymų programos buvo skirta fiziniam karių rengimui, taktikai ir praktiniam žinių pritaikymui. Mokymus vainikuodavo trijų parų baigiamosios lauko pratybos.

Nuo 2009 metų iki 2015 metų į profesinę karo tarnybą priimta per 1670 karių, baigusių bazinius karinius mokymus.

Pradėjus šaukti į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą šaukimas į bazinius karinius mokymus jau nebus vykdomas. Šiais metais ir toliau vyks šaukimas į jaunesniųjų karininkų vadų mokymus, kaip į dar vieną būdą atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą. Jų dalyvių šiais metais planuojama pakviesti 160.

Taip pat norime priminti, kad visi vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 m., nepatekę į  2015 m. šaukimo sąrašus,  raginami ir toliau pareikšti norą atlikti nuolatinę devynių mėnesių privalomąją pradinę karo tarnybą savanoriškai.  Jie galės rinktinis norimą tarnybos vietą iš galimų ir gauti 25 procentais didesnes kaupiamąsias išmokas  nei privalomai šaukiami karo prievolininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių