Mokslo vartų portalas leis verslininkams užsakinėti mokslinius tyrimus

  • Teksto dydis:

Penktadienį startavo elektroninių mokslo vartų portalas e-mokslovartai.lt, kuris leis verslo subjektams užsakinėti mokslinius tyrimus.

„Portalas startavo šiandien“, - žurnalistams Vilniuje penktadienį sakė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) direktorius Arūnas Karlonas.

E.mokslo vartai veiks vieno langelio principu. Iniciatorių teigimu, jie atvers galimybes Lietuvos ir užsienio verslo subjektams, mokslo ir studijų institucijoms, tyrėjams ir kitiems vartotojams gauti informaciją apie visas Lietuvoje teikiamas mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros paslaugas, finansavimo programas, inovatyvius produktus bei idėjas.

Šiai dienai e.mokslo vartai vienija devynias Lietuvos mokslo institucijas, portale siūlančias daugiau nei 2 tūkst. paslaugų. Tarp jų - Vilniaus universitetas, Kauno technologijos universitetas ar Vilniaus Gedimino technikos universitetas.

„Tikimės, kad verslas šiame portale matys labai aiškiai, kas yra sukurta, arba labai aiškiai pasakys savo problemą, užpildys formą, ieškodamas atsakymo pas vieną, antrą ar trečią mokslo instituciją“, - kalbėjo A.Karlonas.

„Mokslo ir verslo partnerystei buvo didelis trikdis, kad mokslas nemoka suprasti verslo poreikių, o verslas nežino, ką mokslininkas yra padaręs, nes tai yra dviejų skirtingų kalbų šneka“, - sakė jis.

Pasak MITA direktoriaus, ši informacinė sistema leis skaidriai vykdyti verslo subjektų užsakytų mokslinių tyrimų veiklą, matyti aukštojo mokslo institucijų infrastruktūros užimtumą, skaičiuoti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros paslaugų teikimo srautus.

A.Karlonas teigė, kad šiuo projektu planuojama neapsiriboti Lietuvoje.

„Idėja jau pristatyta Europos Komisijai. Dirbame link to, kad šis portalas jungtų Baltijos ir, artimiausiu metu, Šiaurės šalių regiono mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros paslaugas“, - kalbėjo jis.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus teigia, kad šie e.mokslo vartai veikti pradėjo „labai laiku“.

„Verslas gyvena savo aktualijomis, kaip ką pagaminti, kiek parduoti, už ką parduoti, kokius atlyginimus, mokesčius mokėti, (...) dėl to verslui nelieka intensyviai domėtis, kokios naujovės vyksta mokslo sferoje“, - sakė jis.

„Akivaizdu, kad tam tikras sąlytis tarp mokslo ir verslo buvo reikalingas“, - kalbėjo V.Sutkus.

Portale bus teikiamos ir kitos nemokamos paslaugos, kurios apims mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros paslaugų ir darbų administravimą, naujų mokslinių tyrimų, inovacijų bei mokslinės produkcijos sukūrimo finansavimo administravimą, informacinės ir partnerių paieškos pagalbos įmonėms ir mokslo institucijoms teikimą, mokslinės produkcijos komercializavimą, padedantį įvedant žinioms imlius produktus į rinką.


Šiame straipsnyje: mokslo tyrimaiverslasportalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių