Mokytojus į gatves vėl išginė baimė dėl atlyginimų

  • Teksto dydis:

Keliolika pedagogų antradienio rytą prie Vyriausybės surengė piketą, kuriame aiškino, kad jų netenkina Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) iniciatyva nustatyti bendrą valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo sistemą.

Pavyzdžiui, pedagogai nepritaria, kad dalis mokytojų atlyginimo būtų kintanti priklausomai nuo rezultatų.

„Premjeras pavasarį pats asmeniškai pasirašė dokumentą, kuriame, be kitų dalykų, yra parašyta, kad nuo 2017 metų sausio bus naikinamos pedagogams tarnybinių koeficientų šakutės. Šitas įstatymas palieka šakutes ir, mūsų vertinimu, įveda antras šakutes - kintamąją dalį (...), kurios dydis priklausytų nuo rezultatų“, - prie Vyriausybės BNS sakė Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

„Mokytojų veiklos rezultatus politikai, visuomenė vertina pagal mokinių rezultatus, kas lyg ir logiška, bet visi supranta, jog vien mokytojo pastangų neužtenka, kad mokinio rezultatai būtų geri. Turi būti ir šeimos tam tikros pastangos, ir pačių vaikų“, - aiškino jis.

Piketuotojų plakatai skelbė, kad „Švietimas - tautos išlikimo garantas, o Vyriausybei - dzin!“, „Tik streiko metu esame girdimi“, „Švexit“. Plakatą su pasakų ir animacinių filmų herojų atvaizdais atsinešęs Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Edigijus Milešinas tvirtino, kad Vyriausybė nevykdo pažadų ir elgiasi kaip pasakoje.

„Realiai tai, kas buvo pažadėta kovo mėnesį ir padėtas Vyriausybės vadovo parašas ant susitarimo dėl streiko nutraukimo - grynai tą Pinokį atitinka. Yra toks posakis: pažadėjo - patiešijo, neišpildė – negriešijo“, - BNS sakė jis.

Pasak E.Milešino, Vyriausybės atstovai pernai ragino prieš derantis dėl mokytojų algų kėlimo palaukti šių metų biudžeto, šiemet jau raginama laukti, kol bus sutarta dėl 2017 metų biudžeto.

„Jeigu mūsų neišgirs, neatsižvelgs į mūsų siūlymus, tai neatmetama galimybė, kad rugsėjo pabaigoje - spalio mėnesį galbūt bus streikas“, - kalbėjo protestuotojas.

Pastarąjį kartą pedagogai streikavo vasario pabaigoje - kovo pradžioje. Nutraukiant streiką mokytojams buvo pažadėta, kad bus parengta ilgalaikė mokytojų algų kėlimo programa. Dabar pedagogai būgštauja, kad naujas įstatymas užkirstų kelią įgyvendinti susitarimus dėl mokytojų algų kėlimo.

Savo pastabas švietimo profesinių sąjungų vadovai antradienį pristatė ir ministerijų atstovų pasitarime Vyriausybėje.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pataisas rengia po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė, kad Vyriausybės nutarimas, kuriuo reglamentuojama pedagogų  ir kitų biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo tvarka, prieštarauja pagrindinam šalies įstatymui.

Ministerija nurodo, kad projektu siekiama suvienodinti asmenų, dirbančių vienodos kvalifikacijos ir sudėtingumo darbą, galimybę gauti teisingą apmokėjimą už darbą. Ministerijos Darbo departamento direktorė Eglė Radišauskienė BNS yra sakiusi, kad dėl naujos tvarkos kai kurių biudžetininkų atlyginimai turėtų didėti, tačiau pedagogų atlyginimai, jos aiškinimu, jau yra „daug didesni“ nei kitų biudžetininkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių