Motina ketina blokuoti autostradą

NEVILTIS

Motina ketina blokuoti autostradą

Klaipėdietė Diana Davydova žada eiti su visais savo aštuoniais vaikučiais užtverti autostrados. Arba ji prašys TV 3 pagalbos pastatyti palapinę viduryje Klaipėdos, jeigu miesto valdžia jai neduos tinkamo būsto. Vakar daugiavaikei šeimai pasiūlytas butas Marių gatvės lyginių namų kvartale, kuris yra prie pat Kairių poligono. Iki artimiausios parduotuvės - penki kilometrai, joks visuomeninis transportas į šį užkampį nevažiuoja. Prieš porą savaičių atsilaisvinusio savivaldybei priklausančio keturių kambarių buto šeimynai nenorima skirti net pagyventi laikinai.

Iki šiol apsaugos policininko Igorio ir vaikučius auginančios Dianos šeima butą nuomojosi. Tačiau jau rytoj jie turės išsikelti, nes šeimininkai butą ketina parduoti. Bene prieš penkerius metus Diana buvo atnešusi visas reikiamas pažymas, kad būtų įrašyta į eilę butui gauti. Tada valdininkas neoficialiai patarė moteriai įsilaužti be leidimo į kurį nors tuščią savivaldybės butą, tada niekas negalėsiąs jų iš ten iškeldinti. Tąkart moteris nesutiko pasielgti neteisėtai, nes policijoje dirbantis jos vyras už tokius dalykus būtų netekęs darbo. Visiškai neseniai paaiškėjo, kad sąrašuose butui gauti šios šeimos nėra. Kodėl? - nežino nei Davydovai, nei savivaldybės klerkai.

Ponia Diana sako žinanti, kad Vaidaugų gatvėje prieš porą savaičių iš savivaldybei priklausančio keturių kambarių buto išsikėlė šeima, tačiau čia apsigyventi net laikinai Davydovams neleidžiama. Viena savivaldybės darbuotoja pasiūlė mamai vaikus apgyvendinti globos namuose, o pačiai susirasti darbą, tada ir būstą būsią lengviau gauti. Daugiavaikės šeimos neretai išgirsta užgaulių klausimų bei replikų, tad kvaila valdininkės replika nebuvo pirmoji.

p>Vakar po pietų Diana ir Igoris kartu su savivaldybės darbuotojais važiavo apžiūrėti siūlomo buto Marių gatvės 8 name. Panašu, kad valdininkai nė patys nežinojo, kaip atrodo tas butas. Viduje - durų nėra. Nėra klozeto, krosnis išgriauta, jokio kito šildymo šaltinio nelikę, net grindys vietomis išardytos, vamzdžių po kriaukle nelikę. Kažkada šį butą gavęs žmogus jį nuniokojo ir paliko.

D.Davydova apsiverkė, pamačiusi, kokiame bute jos šeimai siūloma apsigyventi. Viena mažesniųjų jos dukrelių serga obstrukciniu bronchitu, mergytei dažnai reikalinga medikų pagalba. “Kol atvažiuos greitoji į tokį užkampį, vaikas uždus. Kur pieno nusipirkti? Kaip vaikai turėtų pasiekti mokyklą? Kaip iš čia žiemą išsikapstyti? - klausinėjo savivaldybės darbuotojos Diana. - Jeigu nežinočiau, kad savivaldybė turi tuščių butų, gal net padėkočiau už rūpestį, bet juk laiko tuščius puikius butus. Bendrabučiuose ištisi aukštai tušti stovi. Dabar negaliu pažadėti, kad laikysiuosi įstatymų. Ko gero, valdininkai nepaliks kitos išeities, kaip susirinkti savo mantą ir be leidimo įsikelti į laisvą butą Vaidaugų gatvėje. Juk savivaldybei jis vis tiek nereikalingas, jeigu iki šiol ten niekas negyvena. Nieko neprašau veltui, nereikalauju duoti butą visam gyvenimui. Nors laikinai. Nebetylėsiu, iškelsiu viešumon viską, ką žinau.”

Savivaldybės valdininkai turi savų argumentų. Vicemeras V.Plečkaitis tvirtina, kad laisvų butų nėra. O svarbiausia, nėra pagrindo Davydovams be eilės skirti būstą. Jie neįrašyti į eilę. Dabar, pasak V.Plečkaičio, Klaipėdoje butų laukia apie 9 tūkstančiai žmonių.

Kol kas nežinia, kuo baigsis Davydovų šeimos bėdos. Panašu, kad valstybė verčia žmones meluoti. Juk galėtų Igoris su Diana išsituokti, tada valstybė būtų priversta aprūpinti vienišą motiną būstu. Arba, jeigu Diana augintų svetimus vaikus, gautų milžiniškus pinigus ir už juos galėtų ne tik išsinuomoti, bet ir nusipirkti nuosavą būstą. Nenuostabu, kad lietuvių tauta miršta. Juk jaunoms daugiavaikėms šeimoms pagalbos iš valstybės laukti - beviltiška, tenka lupte išsilupti riksmu bei drastiškomis protesto akcijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių