Nauja paslauga senoliams – pokalbiai, keičiantys gyvenimus

Prieš porą savaičių startavo nemokama draugystės ir bendravimo telefonu linija „Sidabrinė linija“, skirta specialiai garbaus amžiaus žmonėms, rašoma pranešime spaudai.

Apie tokių pokalbių poreikį, linijos tikslus, iššūkius ir prasmę pasakoja viena „Sidabrinės linijos“ idėjos autorių ir iniciatorių Lietuvoje Kristina Čiuželiene. 

– Kaip gimė mintis įkurti bendravimo liniją garbaus amžiaus žmonėms?

Šiuo metu Lietuvoje gyvena daugiau nei pusė milijono vyresnio amžiaus žmonių. Tačiau mūsų visuomenė sensta bene sparčiausiai visoje Europos Sąjungoje, ir, kaip prognozuojama, jau 2030 m. kas trečias šalies gyventojas bus vyresnis nei 60 metų amžiaus. Gyvenimo saulėlydis, deja, dažnai yra lydimas artimo žmogaus ir socialinių ryšių praradimo, išgyvenamų vienatvės ir atskyrimo nuo „normalaus gyvenimo“ jausmų, įvairių sveikatos sutrikimų, skurdžios materialinės padėties. Statistikos departamento duomenimis kone pusė žmonių, sulaukusių 65-erių metų ir vyresnio amžiaus, gyvena vieniši, vos 5 proc. jų užsiima kokia nors veikla, net 20 proc. gyvena žemiau skurdo ribos. Naujausiais indekso „Global AgeWatch“ duomenimis, pagal garbaus amžiaus žmonėms sudarytas gyvenimo sąlygas Lietuva užima tik 63-ią vietą iš 96-ių tyrime dalyvavusių šalių.

Todėl pradėjome galvoti, ką galime padaryti, kuo prisidėti, kad situacija imtų keistis. Pradėti „Sidabrinės linijos“ projektą labai įkvėpė Jungtinės Karalystės pavyzdys, kaip galima padėti vienišiems garbaus amžiaus žmonėms vėl bendrauti ir šypsotis, turint nuolatinį pašnekovą ir draugą.

– Kas ir kaip gali kreiptis į „Sidabrinę liniją“?

Kreiptis gali visi, kas išgyvena vienatvės tuštumą, bet mėgsta bendravimą ir nori turėti nuo-latinį pašnekovą. „Sidabrinė linija“ buvo įkurta galvojant apie garbaus amžiaus žmones, todėl pirmiausia skirta jiems. Tačiau tarp mūsų savanorių yra ir senjorų, kurie pasiruošę pakalbinti ir jaunesnius, šiltų pokalbių stokojančius, žmones. Kreiptis galima telefonu 8 687 21551 arba elektroniniu paštu kristina.ciuzeliene@sidabrinelinija.lt.

– Jauni žmonės retai susimąsto apie senatvę, o dar rečiau imasi kokių nors konkrečių veiksmų. Kodėl jums tai svarbu?

Todėl, kad jų dėka mes esame čia, dabar. Manome, kad pagarbaus dėmesio nusipelnė kiek-vienas iš jų.

– Kiekviena nauja iniciatyva reikalauja daug pastangų ir ne viskas einasi sklandžiai. Kas labiausiai jus motyvuoja nesustoti?

Sustoji tik tada, kai baigiasi kelias… Senyvo amžiaus, o tarp jų ir vienišų žmonių, Lietuvoje tik daugėja, vadinasi, kelio galo nematyti. Mes tikime tuo, ką darome. Kai matai, kaip vie-nas pokalbis gali pakeisti žmogaus savijautą, nuotaiką, dieną ar net gyvenimą, nori tokių po-kalbių turėti šimtus. Tai ir motyvuoja labiausiai.

– Ko labiausiai trūksta, kad „Sidabrinės linijos“ veikla plėtotųsi sklandžiai šalies mastu?

Svarbu turėti kuo daugiau bendraminčių, tiek visuomenės, tiek valstybės, tiek verslo pusėje. „Sidabrinės linijos“ veikla ir jos mastai tiesiogiai bus susiję su savanorių ir garbaus amžiaus pašnekovų skaičiumi. Ruošdamiesi startui pagrindinį dėmesį buvome sutelkę į techninį pasiruošimą, o dabar siekiame išplėsti savanorių būrį, taip pat stengiamės kuo plačiau paskleisti šią žinią tarp garbaus amžiaus žmonių ir tuo pačiu ieškome rėmėjų, kad senoliams ši paslauga būtų nemokama.

– Dažnai bendraujate su vyresnio amžiaus žmonėmis. Kokie didžiausi jų troškimai sulaukus garbaus amžiaus? Ar jie dar turi siekių, svajonių?

Nei vienas mūsų kalbintas garbaus amžiaus žmogus neprabilo apie žemas pensijas. Kitas ryš-kus bruožas, kad jų norai ir siekiai yra susiję su vaikais ir anūkais – jų laime ir sėkme. Ši senolių karta dar nesiryžta galvoti apie save. Tie, kas jau neturi šeimos ar artimųjų, visus lūkesčius nukreipia į Lietuvos ateitį – ne vienas jų svajoja sulaukti ir nuogąstauja, kad gali nespėti, kuomet Lietuva vėl bus didi Smetonos laikų valstybė.

– Kaip kiekvienas mūsų galime prisidėti prie orios ir gražios garbaus amžiaus žmonių kasdienybės?

Svarbiausia juos pastebėti, jų nesišalinti, pasidalinti šypsena, pagarbiu dėmesiu, suteikti pa-galbą. Taip pat labai svarbi parama organizacijoms, dirbančioms garbaus amžiaus žmonių labui.

Vienas 30 min. „Sidabrinės linijos“ pokalbis kainuoja apie 1 eurą, tad prisidėti prie „Sidabrinės linijos“ iniciatyvos galite siųsdami trumpąją žinutę (SMS) „Galiu5“ numeriu 1670 arba pavedimu, kurio detales rasite „Sidabrinės linijos“ paskyroje „Facebook“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MC

MC  portretas
Ieva, labdaros ir paramos fondas yra jokios ūkinės-komercinės veiklos nevykdanti organizacija ir išsilaiko bei įvairius projektus vykdo tik rėmėjų dėka. Šiuo metu mes jau džiaugiamės daugiau negu 100 rėmėjų parama. Juos galite rasti ir su jais susipažinti čia: http://www.mcwealth.lt/imone/mc-labdaros-ir-paramos-fondas/remejai. Kadangi telekomunikacinės paslaugos, savanorių pritraukimas ir apmokymas, kelionės po Lietuvą, reklama ir komunikacija neišvengiamai susijusios su išlaidomis, todėl ir kviečiame prisidėti visus geros valios žmones. Galite būti rami, nei vienas euras "nepasiklysta šone": nei vadovo ar personalo atlyginimams, nei steigėjams. Detaliau su fondo veiklos finansinėmis ataskaitomis galite susipažinti čia: http://www.mcwealth.lt/imone/mc-labdaros-ir-paramos-fondas/veiklos-ataskaitos

IEVA

IEVA portretas
Gerai tai kam raso,kad iesko remeju ir,kad 30 min.kainuos 1 eura,eilinis zmoniu apgaudinejimas.

ha

ha portretas
greit is senoliu isvilios tie sukciai visa turta bekalbedami vejus per telefona.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių