Nauji draudimai: rūkyti balkonuose ir stotelėse bus galima tik su viena sąlyga

Siūloma uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose ir terasose, jeigu bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui, dengtose viešojo transporto stotelių vietose (paviljonuose), vaikų žaidimo aikštelėse. 

Taip pat siūloma uždrausti rūkyti tose vietose, kuriose teikiamos viešojo maitinimo paslaugos, aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis (prie lauke esančių stalų, pavėsinėse, kituose lauko įrenginiuose), išskyrus rūkymui skirtose vietose, laisvalaikio praleidimo vietose lauke, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai.

Tai siūlantį Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisų jau trečiąjį variantą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo parlamentarų grupė, kurioje yra Seimo nariai Antanas Vinkus, Tomas Tomilinas, Aurelijus Veryga, Agnė Širinskienė, Andrius Palionis ir kiti.

Įstatymo pakeitimo projekte siūloma taikyti tą patį reguliavimą bedūmiams naujoviškiems tabako gaminiams, taip pat nustatyti pareigą juridiniam ar fiziniam asmeniui, kuris atsakingas už pastato, kuriame yra rūkoma, priežiūrą užtikrinti, kad tabako dūmai iš patalpos, kurioje yra rūkoma, nepatektų į kitas patalpas.

„Sulaukiama vis daugiau kritikos ir skundų, kad dėl neatsakingo kaimynų elgesio žmonės neturi galimybės apsaugoti savęs ir savo vaikų nuo pasyvaus rūkymo keliamų pavojų sveikatai. Tabako dūmai dėl savo fizinių savybių dažnai ir dideliais kiekiais patenka į kaimynų butus - kaimynai arba verčiami pasyviai rūkyti savo namuose, arba negali vėdinti kambarių, naudotis savo balkonais, jiems sukeliami ne tik nepatogumai, bet ir žalojama jų sveikata“, - sako projektą teikiantys Seimo nariai.

Jų manymu, šiuo metu galiojantis Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymas nepakankamai užtikrina nerūkančių žmonių pamatines teises į sveikatos ir gyvybės apsaugą, neužtikrina vienos iš pagrindinių vaikų teisių - būti sveikam, taip pat leidžia atsirasti situacijoms, kuriose gali laisvai reikštis paslėptas smurtas - priverstinis pasyvus rūkymas.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2019 m. kovo 1 d.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nekontroliuojamas rūkymo plitimas pasaulyje gali lemti, kad iki 2030 metų mirčių nuo tabako sukeltų ligų skaičius išaugs iki 10 mln. per metus, o bendras tabako aukų skaičius per artimiausius 50 metų gali pasiekti pusę milijardo.

Lietuvoje kasdien rūko apie 40 procentų suaugusių vyrų ir daugiau kaip dešimtadalis suaugusių moterų.

Suaugusiesiems pasyvus rūkymas padidina plaučių vėžio riziką 20-30 procentų, išeminės širdies ligos riziką - 25 procentais. Kai kurių tyrimų duomenimis, smegenų insulto rizika padidėja 50 procentų. Rizika susirgti astma žmonėms, veikiamiems aplinkoje esančių tabako dūmų, išauga 40-60 procentų.

Rūkant į organizmą patenka apie 4000 įvairių medžiagų. Dalis šių medžiagų sukelia įvairių organų vėžinius susirgimus.

Šiuo metu Lietuvoje rūkyti (vartoti tabako gaminius) draudžiama: visose švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir šių įstaigų teritorijose; darbo vietose, esančiose uždarose patalpose. Įmonėse, įstaigose ir organizacijose gali būti įrengtos specialios patalpos (vietos), kuriose leidžiama rūkyti.

Draudžiama rūkyti bendrose gyvenamosiose, kitose bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru; visų rūšių viešajame transporte, išskyrus tolimojo susisiekimo traukinius, kuriuose turi būti numatyti atskiri vagonai nerūkantiesiems ir rūkantiesiems, taip pat orlaivius, kuriuose numatytos atskiros vietos nerūkantiesiems ir rūkantiesiems.

Lietuvoje taip pat uždrausta rūkyti restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose, interneto kavinėse (interneto klubuose ir pan.), lošimo namuose (kazino), automatų ar bingo salonuose, kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose, patalpose, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, ir kitose žmonėms aptarnauti skirtose patalpose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ir (ar) pypkių klubus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Geri draudimai,greičiau įgyvendinti reikia.Kodėl nerūkantys turi būti priversti uostyti smarvę ,kuri ne tik dvoke bet ir kenke sveikatai.

Jis

Jis portretas
Skaitau ir stebiuosi kaip žmonėms yra visiškai nusispjauti i kitus,matyt tolerancija veikia :).Jai žmogus nori rūkyti tegul užsidaro savo balkone,užsidaro kangus ir rūko sau bet ir tada dumai per plyšius pateks į balkonus.gyvenu 9 aukšte,po manim 2 kaiminai.dvi šeimos,turinčius vaikus,kad apsaugotų savuosius jie išeina i balkona kas 40 minučių ir pučia sau atsipūtė.o pas mane du mazaamecai vaikai.ir visi dumai sklinda i kambarius ir kaip jum atrodo ar malonu sėdėti ir uostyti šitą smarvė.Gerai aš tai dar ištvėriau,bet prie ko čia mano vaikai ? Iš vis reikia išnaikinti šitą legalizuota narkotiką. Ir gyvent tikrai šiek tiek taps lengviau ;)

Sarunas

Sarunas portretas
Siulau uzdrausti masinas , nes jos daro ta pati , tik daug kartu stipriau. Tada uzdrausti tanklaivius , karves ir t.t visi kenkia aplinkai
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių