Naujovė: policininkams nebereikės rašyti protokolų pažeidėjams?

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo įstatymų pataisas, kurios leistų viršijusiems greitį ir kitiems pažeidėjams surašyti administracinių nusižengimų protokolą automatiškai, nedalyvaujant pareigūnams.

Kaip pranešė ministerija, Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pakeitimais siekiama, kad protokolai su nurodymu savanoriškai sumokėti baudą bei kiti procesiniai dokumentai būtų automatiškai surašyti Administracinių nusižengimų registre.

„Tai reiškia, jog protokolai dėl sistemomis užfiksuotų nusižengimų formuotųsi automatiškai – tai yra per programinę įrangą, nedalyvaujant pareigūnui. Policijos skaičiavimu, priėmus tokius pakeitimus nuo techninio darbo atsilaisvintų daugiau kaip 200 pareigūnų, kurie galėtų dirbti tiesiogiai užtikrinant visuomenės saugumą“, – aiškina vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

E. Misiūnas pabrėžia, kad kasmet dėl greičio matavimo sistemomis užfiksuotų nusižengimų yra pradedama daugiau kaip 200 tūkst. tyrimų, o plečiant sistemų tinklą policijai perduodamų apdoroti ir tirti nusižengimų skaičius dar labiau augs. Todėl, pasak ministro, svarbu mažinti administracinę naštą, efektyviau naudoti žmogiškuosius išteklius.

ANK pakeitimais taip pat siūloma numatyti galimybę automatiškai surašyti administracinį nurodymą ir už pakartotinį administracinį nusižengimą, kai jis užfiksuotas greičio matavimo sistemomis. Tikimasi, kad tai sumažins piktnaudžiavimu, kuomet siekdami švelnesnės baudos už pakartotinį pažeidimą kai kurie vairuotojai nurodo ne save, o kitą asmenį.

Numatoma, jog automobilio savininkui nurodžius kitą asmenį, jam protokolas būtų siunčiamas taip pat automatiškai. Siūloma atsisakyti ir procesinių dokumentų teikimo registruotu laišku – jie taip pat būtų siunčiami elektroniniu paštu. Anot ministerijos, taip sumažėtų atvejų, kuomet vengiama atsakomybės iš pašto įstaigų sąmoningai nepasiimant laiškų su procesiniais dokumentais.

Ministerija taip pat siūlo atsisakyti vairuotojo pažymėjimo atėmimo, kai vairuotojams yra taikomos nuobaudos. Draudimas vairuoti galiotų, tačiau pats dokumentas nebūtų paimamas, kadangi nuo šių metų liepos vairuotojams nebereikės su savimi turėti vairuotojo pažymėjimo. Siūloma, kad informacija apie teisės vairuoti apribojimus būtų tiesiogiai įrašoma registre.

Naujos ANK nuostatos taip pat padėtų supaprastinti nuobaudų skyrimą tais atvejais, kai asmuo du ar daugiau kartų pažeidė eismo taisykles, kai jam turi būti taikoma atsakomybė pagal kelis ANK straipsnius.

Pernai duomenys į Administracinių nusižengimų registrą buvo teikiami iš 182 sistemų, jų tinklas nuolat plečiamas: iki 2020 metų kasmet Lietuvos keliuose numatoma įrengti po 25 kelių ruožus, kuriuose bus matuojamas vidutinis transporto priemonių greitis. Planuojama plėsti ir stacionarių greičio matuoklių tinklą, 2020-aisiais jų turėtų būti apie 400.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių