Neatsargaus elgesio geležinkeliuose kaina – gyvybė

  • Teksto dydis:

Balandžio 6 d. minima saugaus eismo diena. Deja, šią dieną neišvengiamai tenka kalbėti apie skaudžius įvykius ir beprasmiškas žūtis geležinkeliuose.

Vien 2016 m. eismo įvykių buvo 31, jų metu žuvo 22 žmonės, dar 11 sužaloti. Daugiausia nelaimių įvyko dėl neatsargaus pašalinių asmenų elgesio geležinkelyje.

Geležinkelyje kasdien traukiniai perveža tūkstančius tonų krovinių, daugiau nei 10 tūkst. keleivių. Čia nuolat vyksta intensyvus traukinių eismas, vykdoma sudėtinga gamybinė veikla, todėl neatsargus elgesys kelia pavojų ne tik šalia geležinkelio esantiems žmonėms, bet ir darbuotojams bei keleiviams. Bet koks neatsargus žingsnis ar neapgalvotas poelgis gali skaudžiai kainuoti.

„Saugus elgesys geležinkelyje – būdas išsaugoti savo ir artimųjų gyvybes bei sveikatą, – teigia „Lietuvos geležinkelių“ saugos specialistas Robertas Šalčiūnas. – Tačiau žmonės linkę rizikuoti, manydami, kad suspės prieš atvažiuojantį traukinį kirsti pervažą ar vaikščiodami geležinkelio keliais nenustatytose vietose. Todėl kasmet skaičiuojame vidutiniškai 30 eismo įvykių, kurių metu geležinkelio riedmenys traumuoja pašalinius asmenis. Dauguma šių atvejų baigiasi tragiškai“.

Pasak R. Šalčiūno, pagrindinė tokios skaudžios statistikos priežastis – elementarus nustatytų saugos reikalavimų nesilaikymas: buvimas pavojingoje geležinkelio zonoje tam neskirtose vietose, kelių eismo taisyklių pažeidimai – įvažiavimas ar įėjimas į geležinkelio pervažą degant raudonam draudžiamajam pervažos šviesoforo signalui ar pervažos kirtimas neįsitikinus, kad prie pervažos neartėja bėginė transporto priemonė.

Pastaruoju metu vis dažnesni atvejai – pervažos (perėjos) kirtimas klausantis muzikos per ausines. Muzika nuslopina artėjančio traukinio garsą, blaško dėmesį, todėl mažėja galimybių tinkamai įvertinti pavojų ir jo išvengti. Įprastomis sąlygomis traukinio stabdymo kelias siekia apie kilometrą.

Saugodami save ir savo artimuosius prisiminkite, kad geležinkelyje griežtai draudžiama:

* Vaikščioti geležinkelio bėgiais, pereiti geležinkelio kelią tam nenustatytose vietose

* Stovėti ant vagono laiptelių ir perėjimo tarp vagonų aikštelės, važiuoti užsikabinus ant vagono

* Įeiti į geležinkelio pervažą (perėją) degant raudonam šviesoforo signalui

* Įeiti į geležinkelio pervažą (perėją) nesustojus ir neįsitikinus, kad neartėja bėginė transporto priemonė

* Dėti ant bėgių pašalinius daiktus, gadinti infrastruktūros įrenginius ir statinius, trikdyti traukinių eismą

* Lįsti po stovinčio sąstato vagonais ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių