Neries krantines planuojama atnaujinti keliais etapais iki 2018 m.

Sostinės savivaldybė visuomenei pristatė Neries krantinių modernizavimo projektą. Senąsias krantines planuojama atnaujinti keliais etapais iki 2018 metų.

Šiuo metu Neries upė Vilniuje įrėminta dviem terasomis, įrengtomis prieš 40 metų ir iki šiol neremontuotomis. Viršutine naudojasi dviratininkai ir pėstieji, o terasa šalia vandens yra populiari pasivaikščiojimų ir sporto trasa. Tačiau viršutinėje terasoje triukšminga, didelė tarša, o apatatinę užlieja potvyniai ir ledonešis, joje negalima įrengti apšvietimo ar suoliukų.

Todėl trejus metus nuo 2012-tųjų savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ rengė Neries krantinių modernizavimo projektą, kurį dabar teikia visuomenei svarstyti.

Yra siūloma krantinę pertvarkyti taip, kad atsirastų vidurinė terasa. Ji bus neužliejama, ja galima bus naudotis ištisus metus, įrengti apšvietimą, suoliukų, kavinaičių, formuoti mažąją architektūrą.

„Bus žaidžiama nuolydžiais. Vidurinės [terasos] atsiradimas bus apatinės terasos sąskaita. Kadangi pločiai lieka tie patys, mes nei siaurinam, nei platinam, nuolydžių pagalba tas suformuojama“, – aiškina architektė, projekto vadovė Lolita Vileikienė.

Iš vidurinės terasos įrengus tarpinių terasų, atsirastų galimybė nusileisti prie vandens ir pabraidyti vadinamosiose braidyklose. Būtų pertvarkyta ir sekluma ties Neries ir Vilnelės santaka, įrengtas tiltas per Vilnelę dviratininkams, pertvarkyta pontoninė prieplauka, Upės teatras. Pasak Vilniaus savivaldybės, upė atgytų, taptų vilniečių ir sostinės svečių traukos vieta.

„Po diskusijų su visuomene mes baigsime techninį projektą, šiais metais jau parengsime ir pateiksime paraišką europiniam finansavimui gauti, nes šitų projektų finansavimas įmanomas tiktai su europine parama. Yra planai kitais metais pradėti jau įrengimo darbus ir per dvejus metus baigti“, – teigia Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Planuojama, kad pirmajam Neries krantinės tvarkymo etapui prireiks beveik 6 milijonų eurų, o visam pertvarkymui – maždaug 22 milijonų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių