„Nota Bene“ sako klydusi, kai nepranešė apie „auksinių šaukštų“ kilmės šalį

  • Teksto dydis:

Itin brangiai virtuvės įrankius Lietuvos kariuomenei pardavusi bendrovė „Nota Bene“ pripažįsta suklydusi, kad neinformavo kariuomenės, jog „auksinius šaukštus“ perpardavė iš Lietuvos tiekėjo, o ne Vokietijos įmonės „Karcher-Futuretech“.

„Tai galbūt buvo mūsų kolegų klaida. (...) Mūsų bendrovės klaida“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė „Nota Bene“ direktorius Andrius Jazgevičius.

Pasak jo, 2014 metais dalyvaujant konkurse dėl lauko virtuvės įrangos ir agregatų pirkimo, ruošiant pasiūlymą buvo remtasi „užsienio partnerių kainodara“, o tai, esą, ir galėjo išpūsti kainas: „Pačioje sutartyje nebuvo ir nėra numatyta galimybė didinti arba mažinti atskirų prekių kainas“.

A. Jazgevičius teigė, jog Lietuvos kariuomenės iniciatyva 2015 metų vasarį vykdant sutartį buvo keičiami kai kurie lauko virtuvės įrangos ir įrankių pirkimo reikalavimai – esą, iš sutarties techninių reikalavimų buvo išbrauktas Vokietijos gamintojo „Karcher-Futuretech“ pavadinimas. „(Techniniame aprašyme) nebeliko jokio gamintojo. (...) Tai nutiko perkančiosios organizacijos iniciatyva ir mes, kaip tiekėjai, dalyvaudami viešuosiuose pirkimuose vadovaujamės perkančiosios organizacijos suformuotais reikalavimais“, – sakė A. Jazgevičius. Jis BNS teigė nežinantis motyvų, kodėl kariuomenė nusprendė tikslinti techninius reikalavimus jau po sutarties pasirašymo.

„Sutartyje išliko „Karcher“ prekės kodas iš katalogo, tiesiog neliko prekės gamintojo pavadinimo. Tai vis tiek daro įtaką specifikacijai produkto pačio“, – pridūrė jis paklaustas, kodėl negalėjo kisti prekių kainos, jei techniniame aprašyme, jo aiškinimu, neliko „Karcher-Futuretech“ pavadinimo.

Tuo metu Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) yra nustačiusi, kad kvalifikacijos reikalavimai tiekėjams buvo keisti ir prieš konkursą. „Nota Bene“ prašymu buvo patikslintas kvalifikacijos reikalavimas būsimiems pirkimo dalyviams. Viešųjų pirkimų tarnyba teigia, kad tas reikalavimas buvo patikslintas taip, kad konkurse galėtų dalyvauti būtent „Nota Bene“.

Dėl prekių ir pinigų grąžinimo nesusitarė

Pirmadienį „Nota Bene“ informavo Lietuvos kariuomenę, kad atsisako pasiimti jos įsigytą lauko virtuvės įrangą ir grąžinti 174 tūkst. eurų. 4 tūkst. eurų šioje sutartyje sudaro ir vadinamieji „auksiniai šaukštai“ – brangiai kariuomenės įsigyti maisto gaminimo įrankiai. „Nota Bene“ pareiškė kariuomenei sutinkanti grąžinti tik pinigus už „auksinius šaukštus“.

Visą sutartį negaliojančia norinti laikyti kariuomenė pranešė, kad žada kreiptis į teismą, kur sieks pinigus susigrąžinti.

„Nota Bene“ advokatas Marius Rindinas sakė, kad bendrovė toliau pasisako už ginčo sprendimą abipusio dialogo keliu. „Jokiems kaltinimams bendrovei nėra jokio pagrindo. (…) Esame tikri, kad teisingiausias sprendimas yra dialogas, o ne Lietuvos kariuomenės mėginimai ginčą perkelti į teismą, kas, mūsų manymu, tikrai niekam nebus naudinga“, – spaudos konferencijoje teigė teisininkas.

Jis pabrėžė, kad „Nota Bene“ nesulaukė oficialaus kariuomenės atsakymo su galutine pozicija, o jo tikisi iki penktadienio.

Tikrojo tiekėjo neatskleidė, nes norėjo apsaugoti

Bendrovė sako nenutrauksianti visos sutarties su kariuomene, nes patiekė jai tinkamas prekes, o pati kariuomenė per 18 mėnesių garantinį laikotarpį dėl jų nepareiškė jokios oficialios pretenzijos. Savo ruožtu kariuomenė siekia nutraukti sutartį, nes teigia įtarianti sukčiavimą, kai „Nota Bene“ darbuotojai klijavo „Karcher-Futuretech“ prekės ženklą ant Lietuvoje iš įmonės „Sangaida“ įsigytos produkcijos.

A. Jazgevičius teigė, kad iš „Sangaidos“ kai kurie lauko virtuvės įrankiai buvo įsigyti, nes „Karcher-Futuretech“ nebūtų spėjusi jų pristatyti laiku.

Prieš kelias savaites „Nota Bene“ vadovas žurnalistams atsisakė atskleisti, iš kokio Lietuvos pardavėjo „Nota Bene“ įsigijo virtuvės įrankius, kuriuos vėliau kariuomenei perpardavė septynis–aštuonis kartus brangiau. „Visą informaciją buvome pateikę atsakingoms institucijoms, tuo tarpu viešumoje neminėjome, siekdami tik apsaugoti ją (bendrovę „Sangaida“) šioje dviprasmiškoje situacijoje“, – sakė „Nota Bene“ direktorius.

Bendrovės „Sangaida“ vadovė Aleksandra Miller anksčiau BNS yra sakiusi, jog neturi paaiškinimų, kodėl iš jos pirkta produkcija kariuomenei galėjo būti parduota už 7–8 kartus didesnę kainą. „Kaip supratau, kaina toli gražu ne tokia, kokia mes pardavėme, nes tokiomis kainomis, patikėkite, niekas iš mūsų nepirktų“, – BNS prieš kelias savaites sakė A. Miller.

Bendrovės vadovė BNS teigė pati, kaip pilietė, mokanti mokesčius ir norinti, kad šį pirkimą ištirtų prokuratūra.

A. Jazgevičius prieš mėnesį: įrankių tiekėjai – „Karcher-Futuretech“

A.  Jazgevičius antradienį kartojo teigė, jog „Karcher-Futuretech“ patvirtino, kad Lietuvoje įsigyti lauko virtuvės įrankiai tinkami naudoti su „Karcher“ lauko virtuvių įranga.

Interviu dienraščiui „Lietuvos rytas“ prieš mėnesį A.Jazgevičius sakė priešingai. Tuomet verslininkas teigė, kad pasiūlymus dėl lauko virtuvės įrankių kainos teikė „Karcher“ ir subtiekėjai, su kuriais bendradarbiauja patys vokiečiai, o ne „Nota Bene“. „Tai – minėtoji situacija, kai detales ar priedus gamintojas įsigyja iš savo partnerių. Bet prekėms kodus suteikė pati „Karcher-Futuretech“. (...) Tikėtina, kad partneriai – tų įrankių tiekėjai – užsideda antkainius ir taip atsiriekia savo maržą. Tą patį padaro ir „Karcher-Futuretech“, – kalbėjo „Nota Bene“ vadovas.

„Pasiūlymą gavome iš „Karcher-Futuretech“ ir prekių kainas pateikėme Lietuvos kariuomenei. Ji jas užsakė, mes užsakymą perdavėme gamintojui ir gavome prekes“, – teigė jis.

Klausiamas, kodėl taip prieštaringai skiriasi jo anksčiau ir šiuo metu žiniasklaidai teikiami paaiškinimai, A. Jazgevičius teigė, jog pastaroji situacija įmonei nėra įprasta ir dėl jaudulio galėjo būti netikslumų anksčiau žiniasklaidai aiškinant pirkimo aplinkybes.

VPT: sutarties reikalavimai keisti specialiai „Nota Bene“

Tuo metu Viešųjų pirkimų tarnyba be kitų pirkimo pažeidimų taip pat yra nustačiusi, kad 2014 metais, vykdydamas viešąjį pirkimą, kariuomenės Materialinių resursų departamentas bendrovės „Nota Bene“ prašymu pakeitė tiekėjų kvalifikacijos reikalavimus. Šie reikalavimai pakeisti tokiu būdu, kad būtent „Nota Bene“ galėtų dalyvauti konkurse. Bendrovė pastaruoju metu nebuvo įvykdžiusi stambesnių sutarčių dėl lauko virtuvės, jų atsarginių dalių ir agregatų tiekimo, todėl kvalifikacijos reikalavimai buvo papildyti, jog konkurse galėtų dalyvauti ir įmonės, įvykdžiusios transportavimo įrangos tiekimo sutartį.

Teisėsauga vykdo ikiteisminį tyrimą įtariant, kad bendrovė siekė nuslėpti nuo Lietuvos kariuomenės tikrąjį lauko virtuvės agregatų gamintoją, kai klijavo „Karcher-Futuretech“ prekės ženklą ant Lietuvoje įsigytų prekių. Taip pat vykdomas atskiras tyrimas dėl piktnaudžiavimo, siekiant dėl įsigijimo išaiškinti atsakingus asmenis krašto apsaugos sistemoje.

Praėjusią savaitę „ Nota Bene“ buvo įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą. Tai reiškia, kad bendrovė trejus metus galės būti eliminuojama iš visų valstybės institucijų organizuojamų viešųjų pirkimų. Į šį sąrašą įmonę įtraukė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, įsigijusi iš „ Nota Bene“ turistinių prekių, kurių ji nepristatė nustatytu laiku.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dėl susidariusios situacijos paragino prisiimti atsakomybę krašto apsaugos ministrą. Juozas Olekas iš pareigų nesitraukia sakydamas, kad pažeidimus išaiškino jo vadovaujama krašto apsaugos sistema, o visi duomenys perduoti teisėsaugai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žemas

Žemas portretas
Meluoji žalty net išsijuosęs.....

Kęstas

Kęstas portretas
Tikrai, ir socdemai, ir konservatoriai daug metų išvagia Lietuvą, naudodami šiuos falšyvus konkursus. Globalistai pavėluotai suvokia, kad jiems iškilo rimtas pavojus. Nesugebėjimas apsaugoti nuo didžiulės globalizmo sukeltos žalos Vakarų vidutiniokus baigia globalizmo epochą pasaulyje (aptariama čia). Čia yra didžiausia Vakarų globalistų, nesugebėjusių susitvarkyti jų pačių valstybėse, kaltė. Lietuvos neoliberalai (kaip konservatoriai, taip ir socdemai) kartoja tą pačią visų globalistų klaidą. Rinkėjai Lietuvoje, kaip niekada iki šiol, reikalauja valdančiųjų ir valdžiusiųjų tiesioginės atsakomybės. Daugiau apie tai, guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

NA NA

NA  NA portretas
šita sukčių kompanija ,turi matomai stogą ______kaip galima prekiauti ,kaip turguje ,užklijuoti klastotes ant prekių ir pardavinėti ,kaip už tikrą ir dar valstybiniu mastu ______kažkas ne realaus ,_____galimai ir STT turėjo nematyti , kaip ir kišeniniai prokurorai nekėlė bylų ,____stogas neleido nesipelnyti iš valstybės ,,,,sėkmės ,apiplėšk artimą ,būsi savas ,,,,,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių