Nuo liepos viešųjų darbų nebeliks?

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nuo liepos planuoja naikinti viešųjų darbų programą, esą ši nebuvo veiksminga, ir siūlo savivaldybėms pačioms vykdyti bei finansuoti gyventojų užimtumo didinimo programas.

Savivaldybės jau dabar skaičiuoja, kad bedarbių bus įdarbinama mažiau, mažiau galimybių bus įsidarbinti ir nepilnamečiams. Tačiau naujovė – savivaldybės galės kompensuoti už bedarbių atvykimą į darbą.

Alytaus rajone Butrimonių seniūnijoje viešuosius darbus šiuo metu dirba 5 asmenys. Darbo daug – reikia nušienauti 10 kapinių teritorijas, piliakalnį, parką – apie 10 hektarų žaliųjų plotų. Pernai po du mėnesius dirbo 20 žmonių.

„Padedame vienišiems žmonėms sukapoti malkas, tokių žmonių turime daugiau nei 15-a. Yra ir įvairių kitų darbų, kuriuos tenka atlikti. Jeigu nuo liepos pirmosios viešųjų darbų programos neliks, su nerimu lauksime, kas bus“, – dėstė Alytaus r. Butrimonių seniūnas Algirdas Jusas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai ramina – esą savivaldybės nuo liepos galės pačios kurti gyventojų užimtumo rėmimo programas ir įdarbinti ne tuos bedarbius, kuriuos siunčia Darbo birža bei tuos, kuriems labiausiai trūksta užimtumo ir pajamų.

„Seniūnai, manau, pakankamai gerai žino tuos žmones, kurie neturi darbo ir jiems reikia įsidarbinti. Galbūt kai kuriems žmonėms reikia ne viešųjų darbų, bet pavyzdžiui, pagalbos išbrendant iš tam tikrų priklausomybių“, – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktorius sako Kęstutis Zaura.

Iki šiol pirmenybė įdarbinant bedarbius teikiama mažus vaikus auginančioms motinoms, ilgalaikiams bedarbiams, iš įkalinimo įstaigų grįžusiems asmenims, socialinės rizikos šeimoms. Tačiau savivaldybės pageidautų keisti įdarbinimo prioritetus.

„Darbo trukmė, norėtumėm, kad būtų 4–6 mėnesiai, nes 2 mėnesiai nėra pakankamas laikas. Kaip prioritetinę sritį išskirtumėm būtent jaunus žmones, kurie baigę studijas ar profesines mokyklas, dar neturi reikiamos profesinės patirties, jiems sunku įsidarbinti“, – sakė  Alytaus m. savivaldybės Socialinės paramos sk. vedėjo pavaduotoja Roberta Samuolytė-Kisielienė.

Alytaus miesto ir rajono savivaldybės suskaičiavo, kad už mažesnes tikslines dotacijas iš socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuo liepos įdarbins mažiau bedarbių nei pernai – rajone 60, mieste beveik šimtu.

Nuo liepos viešųjų darbų negalės dirbti nepilnamečiai, tačiau teises į viešuosius darbus įgis neįgalieji, net ir neturintys bedarbio statuso.


Šiame straipsnyje: Viešieji darbaisavivaldybės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Onute

Onute portretas
Prisimenu kai buvo pradeta idarbinti bedarbius is darbo birzos.Oi koks kliksmas buvo,taip pat pasipiktinimai,keiksmai ir svarbiausi tokie zodziai,,kas dirbs uz tokius mazus pinigus,,o dar ne pirsto nebuvo pajudineapie 10 metu,nors pardotuvese,sandeliuose ir kitur zmones dirbo uz ta pacia suma.gerai,kad perima savivaldybes,jos sutukrins kas yra kas,juk yra ir tokiu kurie pilyse,su prabangiom masinom vazinejasi,o i birza ateina pinigu pasiimti.

Slaptas

Slaptas portretas
Kas cia per nesamones tikriausiai butrimoniu seniunijos darbuotojai eis siuksles rinkt. Jai nesugeba skirt pasalpu kuriems ju reike o tik alkoholikams nu tai kur teisybe

Kvailiai

Kvailiai portretas
jei neliks viešųjų darbų, o mano, kad seniunija geriausiai žino kas nori išbrist iš priklausomybių liūno ir nori užimtumo bei pajamų, jiems mat pasiūlys eit užsidirbt ir dar geriausiai manantys 4-6 mėn. Raskit jūs turinčius priklausomybių ir norinčius šienaut užsimovus pavalkus kiaurą parą po kapines,piliakalnius,griovius,parkus ir t.t.??? Nu visai jau nusivažiavo su savo ribotu mąstymu. Tokių žmonių be prievartos,gražiuoju,o dar labiau pačiam norint ir prašant nerasit. Jeigu jis nori,gaus už minimumą ir bet kur to darbo. Kažkokie neįgalūs Lietuvoje valdantieji. Čia šitaip nebeliko sveiko mąstymo žmonių,dirbančių vyriausybėje,seime,savivaldybėse,seniunijose. Nu nežinau,pagal tokį suvokimą,gali net tie patys degradai leist įstatymus,bei koreguot pataisas. Stebiuosi- rimtai!!!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių