Pacientai gydytojams rečiau duoda pinigų, bet dažniau neša dovanas

  • Teksto dydis:

Pacientai gydytojams rečiau nei pernai duoda piniginį kyšį, tačiau dažniau neša dovanas, parodė liepą atlikta reprezentatyvi apklausa.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) penktadienį pranešė, kad jos užsakymu bendrovė „Spinter tyrimai“ apklausą vykdė liepos 17–23 dienomis, joje dalyvavo 1009 respondentai.

Apklausa parodė, kad bendrai žmonių, atsidėkojančių gydytojams dovanomis ar pinigais, lyginant su praėjusiais metais, sumažėjo 5 procentais. Tačiau penktadalis gydymo įstaigose apsilankiusių respondentų teigė vienaip ar kitaip neoficialiai atsiskaitę su gydytoju ar kitu medicinos darbuotoju: 13 proc. neoficialiai davė pinigų (2016 m. tokių žmonių buvo 19 proc.), 7 proc. davė kitokių dovanų (2016 metais – 5 proc.). Pinigų gydytojams ar kitiems medicinos darbuotojams dažniau davė moterys, 36-erių ir vyresni respondentai bei didesnių pajamų grupių atstovai.

Tyrimo duomenys, rodantys, kad korupcija mažėja, nuteikia optimistiškai. Matome, kad žmonės vis rečiau atsiskaito neoficialiais mokėjimais ar dovanomis.

„Tyrimo duomenys, rodantys, kad korupcija mažėja, nuteikia optimistiškai. Matome, kad žmonės vis rečiau atsiskaito neoficialiais mokėjimais ar dovanomis ir per metus net 5 procentais sumažėjęs kyšius duodančių žmonių skaičius iš tiesų yra puikus rodiklis. Tačiau daugeliui dar trūksta elementarių žinių, kad kyšininkavimas laikomas nusikaltimu ir gali užtraukti atsakomybę ir „padėkos-kyšio“ davėjui ir „dovanos-kyšio“ gavėjui“, – SAM pranešime teigia ministro patarėja Nendrė Černiauskienė.

Apklausa atskleidė, kad populiariausios gydytojams ar kitiems medicinos darbuotojams duodamos dovanos yra saldainiai, šokoladas. Iš 7 proc. davusiųjų gydytojams dovanas saldainius gydytojams nešė 46 proc., kavą gydytojams siūlė 44 proc. žmonių. Taip pat gydytojams siūlomas alkoholis, gėlės, kiti maisto produktai.

Dažniausiai neoficialiai atsiskaityta poliklinikoje su gydytoju specialistu, taip elgėsi 38 proc. kyšį davusių respondentų. 32 proc. respondentų nurodė neoficialiai davę pinigų ar kitokių dovanų šeimos gydytojui, 28 proc. – gydytojui nacionalinio lygmens ligoninėje. 14 proc. neoficialiai atsiskaitė su slaugos personalu. Geriausi rodikliai – regioninio ir rajoninio lygmens ligoninėse, čia kyšių duodama mažiausiai.

Dažniausiai neoficialiai su medicinos darbuotojais atsiskaitoma norint gauti geresnę, kokybiškesnę paslaugą. 11 proc. respondentų teigimu, gydymo įstaigos darbuotojas netiesiogiai davė suprasti, kad pageidautų neoficialios priemokos ar dovanos, 1 proc. teigimu, medicinos darbuotojas pareikalavo ar tiesiogiai paprašė neoficialios priemokos ar dovanos.

SAM primena, kad už kyšio davimą ir ėmimą atsako ir pacientas, ir gydytojas. Bet kokio dydžio neleistina dovana yra laikoma kyšiu.

„Padėkoti gydytojui galite parašydami laišką jo vadovui, ministerijai“, – sako ministerija.

Esant kyšio davimo atvejui, pacientui palikus pinigus, gydytojas privalo skambinti 112. Esant kyšio prievartavimo atvejui pacientų prašoma raštu informuoti Specialiųjų tyrimų tarnybą ir SAM.


Šiame straipsnyje: gydytojaikyšiaidovanosapklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klientė

Klientė portretas
O kaip su arbatpinigiais padavėjoms , kirpėjoms... Ar čia irgi korupcija. Tai reikės neduoti:)

Anonimas

Anonimas portretas
STRAIPSNĮ RAŠĘS ŽURNALISTAS TIKRAI NEŽINO SITUACIJOS . MIELASIS NUEIK Į BET KOKIĄ PALATĄ IR PAKLAUSK KIEK KAINUOJA OPERACIJOS IR VISI PALATOS LIGONIAI IKI VIENO PASAKYS, KAD PINIGAIS MOKĖJA VISI. TIK VERSLININKAI DUODA DAUGIAU, O UBAGAI KAS KIEK GALI-MAŽIAU.

Kam

Kam portretas
Daryti apklausa. Kad sužinoti kas duoda ir kas ima , reikia gultis į ligoninė, palatoje tai ne paslaptis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių