Palanga rengiasi Stintų šventei (programa)

  • Teksto dydis:

Palangoje neilgai trukus ims karaliauti agurkais kvepianti žuvis – vasario 8-10 dienomis kurorte šurmuliuos garsioji Stintų šventė. Kaip ir kasmet, linksmybių čia netrūks – J. Basanavičiaus gatvėje skambės muzika, gardžių, įvairiais būdais paruoštų stintų siūlys kavinių bei restoranų atstovai, savo išmonę demonstruos geriausi šalies grilio meistrai, vyks linksmos žvejiškos rungtys, šurmuliuos kermošius, bus ir daugiau nekasdienių atrakcijų.  Šventė „Palangos stinta“ palangiškius ir kurorto svečius džiugins jau 16-tąjį kartą.

Bene pirmieji šiai gausų būrį svečių į Palangą sukviečiančiai šventei pradėjo rengtis žvejai mėgėjai, kadangi būtent Stintų meškeriojimo varžybos kasmet paskelbia šventės „Palangos stinta“ pradžią.

Tad vasario 9 d., šeštadienį, nemokamos Stintų meškeriojimo varžybos žvejus, kaip ir kasmet, jau nuo ankstaus ryto sukvies ant jūros tilto. Šventės organizatoriai – garsiojo Stintų ordino riteriai – primena, jog specialaus pasirengimo šioms varžyboms nereikia. Išbandyti savo sėkmę kviečiami žvejai mėgėjai – tiek vyrai, tiek moterys – kurių amžius gali svyruoti  nuo vos kelerių metų iki šimto ir daugiau. Svarbiausia – susirasti bendramintį (komandą turi sudaryti du asmenys) bei užsiregistruoti varžyboms. Pageidautina, kad komandos turėtų skiriamąjį ženklą ir komandos pavadinimą.

„Komandą turi sudaryti du žvejai, kiekvienas dalyvis meškerioti galės pasitelkęs vieną meškerę su penkių kabliukų sistema. Atsarginių meškerių žvejai galės turėti tiek, kiek manys esant reikalinga. Masalą varžybų dalyviai galės pasirinkti savo nuožiūra“, – sakė vienas iš pagrindinių šventės „Palangos stinta“ organizatorių, Stintų ordino kancleris Nerijus Stasiulis.

Startavę 9 val. ryto, varžybų dalyviai žvejos tris valandas – iki 12 val. Vidurdienį bus skelbiama Stintų meškeriojimo varžybų pabaiga, ir teisėjai pradės sverti varžybų dalyvių laimikį. Šį procesą galės stebėti ir patys žvejai. Beje, šiose varžybose stinta taps vertesnė už bet kokią žuvį, netgi už lašišą, kadangi kiekvienas pagautos stintos gramas bus vertinamas 10 taškų, bet kokios kitos žuvies gramas – 1 tašku.

Varžybų nugalėtojai 12.30 val. bus apdovanojimai Jūratės ir Kastyčio skvere įrengtoje scenoje. Jų laukia Palangos mero taurės, padėkos bei rėmėjų prizai, o taip pat – gausūs šventės „Palangos stinta“ svečių aplodismentai.

Žvejai, norintys išbandyti savo sėkmę Stintų meškeriojimo varžybose, raginami suskubti registruotis, kadangi organizatoriai jau dabar sulaukia gausaus skambučių bei elektroninių laiškų kiekio su užklausomis apie būsimas varžybas. „Nuolatiniai Stintų meškeriojimo varžybų dalyviai su dideliu nekantrumu laukia dalyvių registracijos pradžios. O Jūros tiltas, kaip žinia, nėra guminis, tad sutalpinti visų norinčių veikiausiai negalėsime“, – žvejus suskubti ragino N. Stasiulis.

Komandų, dalyvausiančių Stintų meškeriojimo varžybose, registracija vyks vasario 9 d. nuo 8 val. iki 8.45 val. Jūratės ir Kastyčio skvere, išankstinė registracija jau dabar vykdoma  elektroniniu paštu stintumeskeriojimovarzybos@gmail.com.

„Palangos stinta 2019“ programa

Vasario 9 d.

Jūratės ir Kastyčio skveras

8.00 – 12.00 Stintų meškeriojimo varžybos ant jūros tilto

12.00 „Palangos Stinta 2019“ atidarymas. Tradicinės magaryčios žvejams ir svečiams, naujų „Stintų Ordino“ riterių inauguracija. 800 žemaitiškų žodžių rašymo pradžia.

12.30 Stintų meškeriojimo varžybų dalyvių apdovanojimai

12.45 Lietuvos žuvies barbekiu čempionato atidarymas

13.00 Šventinis koncertas. Koncertuos Degaičių kapela "Grįžolė",  Aušrinė,  duetas „Žemaitukai“ ir grupė „Kitava“. Koncerto intarpuose vyks inkaro laikymo ir stintų valgymo varžybos

15.00 Didžiosios žiemos „Ruonių“ maudynės jūroje, šalia jūros tilto

17.00 Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyvių apdovanojimai

Birutės al. ir  J. Basanavičiaus bei Vytauto ir J. Basanavičiaus gatvių sankryžose

13.00 - 18.00 Skambės žvejų liaudies melodijos ir vyks tradicinės žvejiškos rungtys

Mugė  vasario 8-10 d.

Visos šventės metu Vytauto ir J. Basanavičiaus gatvėse veiks mugė. Jūsų lauks šviežios, agurkais kvepiančios, iškart iškeptos ar išrūkytos, vytintos, dainuojančios, šokančios, metalinės, molinės bei gintarinės stintos, gardi žuvienė, patys tikriausi žvejai ir žemaitiški žvejiški monai



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Tai ar jau gerai kimba stintos? Kur galima pame6kerioti jei n4ra ledo?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių