Papasakojo apie patyčių mastą: atsiranda ir darželiuose

Anot statistikos, nuo patyčių kenčia kas trečias vaikas, prevencinėse programose dalyvauja vos kas ketvirtas, o psichologinis smurtas atsiranda jau darželiuose.

„Visi tyrimai rodo, kad reikia susirūpinti. Patyčios veda ir prie savižudybių. (...) Pataisų labai reikėjo, nes turint tokią situaciją, neturime jokios sistemos, kaip kovoti su patyčiomis. Tad prezidentės iniciatyva ir buvo pirma sutelktos mokyklos bendruomenės, kur patyčių problema yra pati didžiausia“, – teigia prezidentės vyriausioji patarėja Rūta Kačkutė, pridurdama, kad dėl to įstatymuose pirmąkart įteisinama patyčių sąvoka.

Anot prezidentės patarėjos, ir dabar egzistuoja įvairios prevencinės programos, tačiau jos nėra efektyvios – jose dalyvauja tik 54 proc. mokyklų. Blogiausia, kad ir ten mokinių įsitraukimas nėra aktyvus, mat programose dalyvauja vos 25 proc. moksleivių ir 25 proc. mokytojų.

Psichologė-psichoterapeutė Aušra Kurienė teigia, kad problema yra kur kas didesnė ir labiau kompleksiška.

„Nelabai žmonėms aišku, ką mes vadiname patyčiomis, labai sunkiai atpažįstame emocinį smurtą. Tai kompleksinė, visuomenės problema. Vaikai neateina iš kažkokios negyvenamos salos, jie ateina iš namų, mato tokį bendravimo stilių ir televizijoje bei kitur. Visa tai perima ir nesupranta. (...) Dabar patyčios atsiranda ir darželiuose. Tai yra labai liūdinantis reiškinys“, – teigia A. Kurienė.

Dėl to nuo kitų metų rugsėjo 1 dienos mokyklos turės vykdyti prevencines programas, atsirado patyčių sąvoka.

Daugiau apie patyčias – įraše.


Šiame straipsnyje: patyčiosdarželiaiprevencija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių