Parlamentarams reikia ilgesnių atostogų?

Seimo nariai "valstiečiai" pateikė siūlymą, kuriuo siekiama reglamentuoti parlamentarų atostogas, kurios truktų 40 darbo dienų – beveik dvigubai ilgiau nei teisę atostogauti turi dauguma Lietuvos žmonių. Esą parlamentarų darbas yra sunkus, keliantis psichologinę įtampą ir veikiantis nervus. Tačiau taip mano ne visi politikai. Ar parlamentarams reikia ilgesnių atostogų?

Rima Baškienė

Seimo narė:

– Pirmiausia, mes turime Konstitucinio Teismo nutarimą, kuris įpareigoja Seimą priimti Seimo narių veiklos garantijų įstatymą. Šiame nutarime akcentuojamas ir atostogų įteisinimo klausimas, kad jos turi būti reglamentuotos, nes pagal Konstituciją Seimo nariui, kaip ir visiems Lietuvos gyventojams, turi būti suteikta teisė į poilsį. Na, ir mes darbo grupėje dėl to tarėmės. Darbo kodekse, nors Seimo nariams jis negalioja, nurodyta, kad žmonėms, kurie dirba daugiau protinės įtampos reikalaujantį darbą – mokytojams, dėstytojams, numatytos atostogos siekia 41 darbo dieną. Buvo pasirinktas pasiūlymas Seimo nariams skirti 40 dienų atostogas. Tai buvo lyg atskaitos taškas, kad atsirastų tam tikra tvarka, kai nevyksta Seimo sesijos. Tai nėra priimta, tai – tik pasiūlymas. Dabar per metus numatytos dvi Seimo sesijos, o laikotarpis tarp sesijų pagal Seimo statutą reglamentuojamas vienu sakiniu, kad "Seimo narys laikotarpį tarp sesijų planuoja pats". Ir čia viskas priklauso nuo kiekvieno Seimo nario noro, atsakomybės ir gebėjimo dirbti su rinkėjais. Suskaičiavome, kad tokių dienų šiemet yra 103. Tai aš ir keliu klausimą apie būtinybę reglamentuoti atostogas. Ar geriau 103 nereglamentuotos darbo dienos, ar 40 darbo dienų atostogos, kurios būtų padalytos į du laikotarpius – žiemos ir vasaros, viskas būtų aišku ir konkretu. Tada tos kitos 63 dienos Seimo valdybos sprendimu būtų skirtos konkretiems darbams komitetuose, komisijose, susitikimams su rinkėjams. Nes sesijų laikas prasideda kovo 10 d. ir baigiasi birželio 10-ąją, paskui prasideda rugsėjo 10 d. ir baigiasi gruodžio 23-iąją. Tas pasiūlymas pateiktas tam, kad galiausiai atsirastų tvarka. Pasipriešinimas man suprantamas. Kai kurie sako, kad jie ir taip dirba tą laiką be atostogų. Jeigu būtų nustatytos konkrečios atostogos, kiekvienas Seimo narys jaustųsi geriau. Vis dėlto esame žmonės, dirbame, vargstame ir mums reikia poilsio. Tai būtų oriai sudėliotos atostogos, jų trukmę apspręstų Seimas. Ir jos nebūtinai truktų 40 darbo dienų. Žmonės supyko, kodėl ne 20 dienų, kaip daugumai darbuotojų. Mes Seimo nario darbą prilyginome mokytojui arba dėstytojui, nes jų darbo krūvis tikrai yra susijęs su įtampa. O pailsėti reikia, kad galėtume produktyviai dirbti.

Prieš

Vytautas Šustauskas

Buvęs Seimo narys:

– Manau, kad parlamentarai nusipelno atostogų, tačiau, kaip ir beveik visi darbuotojai – 20 darbo dienų, ne daugiau. Dabar gi, kai pavasario sesija baigėsi, iki rugsėjo 10 d. Seimo nariai laiką leidžia "bim bam", važinėja po užsienius, kurortus ir deklaruoja, kad jie dirba. Aš tą jų darbą žinau ir man tas jų melas šiurpais per kūną eina. "Mes dirbame, mūsų darbas nenormuotas, nervingas." Tegul nemeluoja, yra teisininkai, kurie parengia tuos įstatymus. Ir kokio velnio jie braunasi į tą Seimą, jei taip jau nepakeliama, jei jie taip pervargsta dirbdami? Manau, jiems pakaktų 20 darbo dienų atostogų. O dabar Seimo nariams nėra reglamentuotos atostogos, bet pamėginkite nuvažiuoti į Seimą, nieko ten nerasite, gal vieną kitą mužikėlį iš kaimo, kuris nesugalvoja, kur atostogauti. Jie praktiškai ir taip tris mėnesius atostogauja. Oficialiai įteisinti atostogas būtina, nes per atostogas kanceliarinių ar kuro išlaidų jau nebereikia. Valstybė sutaupytų šiek tiek pinigų. 2000-aisiais, kai aš dirbau Seime, buvo normalus Seimas ir normalūs atlyginimai – 2,8 tūkst. litų. Dabar susikėlė tas savo algas ir įsivėlė į skandalus. Baisu, tas R.Karbauskis dėl tos G.Kildišienės. Žinau aš jį, Seime jis man už nugaros sėdėjo, buvome net susimušę. Jis vaidina patriotą, o šeima – Ispanijoje, ten vysto verslą, tai jis ir negalvoja čia gyventi. Tad kam reikia meluoti. Taip ir dėl tos G.Kildišienės. Prisipažintų vyriškai, kaip ten buvo, ir būtų ramybė, o dabar šventą dievulį vaidina, bjauru. Nemėgstu tokių žmonių, tas melas jį baigia nusmukdyti. Nereikia tos dviveidystės, tiesa viską išspręstų, ir žmonės jį priimtų tokį, koks yra. Aš esu chamas, ir ką padarysi, toks ir būsiu. Bet man niekas negali prikišti, kad esu vagis. Jeigu ketverius metus išsilaikys ta dauguma, čia bus tragedija Lietuvai. Ką prižadėjo, nieko nevykdo. O tas degtinės draudimas, kai pradėjo nuo Naujųjų metų, daugiau nieko ir nežino. Esu prieš bet kokius draudimus, kuo daugiau drausi, tuo daugiau žmonės tam priešinsis. Kodėl tokius kvailius Lietuva pagimdė ir juos į valdžią žmonės renka? Atėjo nuo plūgo, susireikšmino ir aiškina, kad dirba. Per daug tuštybės ir didybės manijos, ne vieta tokiems Seime. Ir apskritai aš rugsėjo 10 d. rengiu mitingą, versiu tuos noraginius iš valdžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dargyvas

Dargyvas portretas
Vycka pasipuošęs kaip piršlys į veseilę....

to anonimas

to anonimas portretas
Iš kur tas pyktis? Seimo nariai, tokie patys žmonės.Lengva kritikuoti kito darbą, tai stenkis, kad Tave išrinktų žmonės.Ir alga bus didelė, ir nieko veikti nereikės, pagal Tave.Atostogos neturi būti ilgos, tik kokia savaitė, per kelis kartus, slenkančiu grafiku, nes, kaip spręsti Lietuvos reikalus? Reikalų nebus per atostogas?Atidėsim iki naujos sesijos? O jeigu tai bus labai svarbu, laukti nebus galima, ką tada?

Kaunietis

Kaunietis portretas
Šlykštu svarstyti klausimą, ar tautos išrinktiesiems reikia 40 dienų atostogų. Ko jie ėjo į rinkimus, jei žinojo, kad seime taip sunku dirbti ir taip kenkia sveikatai? Visiškas debilizmas – patys muša, patys rėkia...
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių