Pasaulyje vykdomus branduolinius bandymus registruos ir Lietuva

  • Teksto dydis:

Lietuvos geologijos tarnyba (LGT) ką tik įsteigė specialų seisminių stebėjimų padalinį, kuris registruos pasaulyje vykdomus branduolinius bandymus. Šis padalinys, pasak LGT direktoriaus Jono Satkūno, papildys Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties (VBBUS) organizacijos, kuriai priklauso ir Lietuva, tarptautinę seisminių stebėjimų sistemą.

Šią sutartį mūsų šalis pasirašė 1996 m. Šiuo metu ją yra pasirašiusios 166 valstybės. VBBUS visiškai įsigalios, kai ją pasirašys ir ratifikuos visos pasaulio valstybės. Siekiama, kad tai įvyktų iki 2020 m.

VBBUS draudžia branduolinių ginklų bandymus ir kitus branduolinius sprogdinimus bet kurioje Žemės vietoje. Nuo 1945 m. iki 1996 m. pasaulyje buvo atlikta daugiau nei 2 tūkst. branduolinių bandymų (JAV, Tarybų Sąjungoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Kinijoje). Po 1996 m., kai buvo pasirašyta VBBUS, branduolinius ginklus išbandė Indija, Pakistanas ir Šiaurės Korėja. Pernai Šiaurės Korėja atliko du branduolinius bandymus. VBBUS stebėjimo stočių tinklo dėka apie juos buvo laiku pateikta visa susijusi informacija, todėl kitų šalių vyriausybės galėjo greitai ir ryžtingai reaguoti į Šiaurės Korėjos veiksmus.

VBBUS tarptautinę stebėjimo sistemą sudaro globalūs seisminių stebėjimų, hidroakustinių, radionuklidų ir infragarso tinklai. Stebėjimų duomenis saugo, analizuoja ir paskirsto Tarptautinis duomenų centras, įsikūręs VBBUS techniniame sekretoriate Vienoje.

Vienas iš VBBUS reikalavimų ją pasirašiusiai šaliai – įsteigti Nacionalinį duomenų centrą. Lietuvoje tuo rūpinasi Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija. LGT įsteigtas seisminių stebėjimų padalinys bus vienas iš Nacionalinio duomenų centro padalinių. Jis priklausys VBBUS tarptautinės stebėjimo sistemos seisminių stočių tinklui, kuris jungia 50 pagrindinių labai plataus diapazono ir 120 pagalbinių seisminių stebėjimų stočių visame pasaulyje. Šiame padalinyje yra įdiegta VBBUS organizacijos neatlygintinai perduota reikiama seisminių stebėjimų kompiuterinė įranga. Ji leis greitai ir tiksliai nustatyti ir natūralius, ir žmogaus sukeltus seisminius įvykius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as tai

as tai portretas
ufonautus registruociau... vistiek nauda tokia pati...

matyt

matyt portretas
kazkam siltos vietos reikejo...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių