Pasienyje su Latvija – operacija prieš nelegalią migraciją

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir Latvijos pasienyje, pagrindiniuose magistraliniuose bei regioniniuose keliuose, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) surengė tris dienas truksiančią prieš nelegalią migraciją nukreiptą operaciją „Žara“.

Ji pradėta trečiadienį ir truks iki penktadienio ryto. Pasieniečiams operacijos metu talkina kolegos iš policijos, muitinės, Viešojo saugumo tarnybos ir Karo policijos.

Pagrindinis operacijos tikslas – nelegalios migracijos ir kitų teisės pažeidimų prie Lietuvos ir Latvijos valstybių sienos užkardymas. Ši priemonė yra grindžiama bendra rizikos analize ir patirtimi, susijusia su galimomis grėsmėmis visuomenės saugumui, taip siekiama kovoti ir su tarpvalstybiniu nusikalstamumu, skelbia VSAT.

Operacijos metu vykdomas pasirinktinis asmenų bei automobilių patikrinimas, didžiausią dėmesį skiriant atvykstančiųjų į Lietuvą kontrolei.

Kontrolę pagal viešai neskelbiamus rizikos veiksnius vykdantys pasieniečiai pasirinko taktiką, kuomet prie pagrindinių kelių per sieną keliaujančius asmenis tikrinantys ekipažai dirba beveik visą parą, o atokesnėse vietose savo dislokacijos vietą keičia kas kelias valandas. Patikroms pasitelkti ir pasieniečiai kinologai su tarnybiniais šunimis. Be to, pasienio ruožo stebėjimą vykdo ir civiliais drabužiais vilkintys VSAT pareigūnai, patruliuojantys nežymėtomis transporto priemonėmis.

Krovininių automobilių bei jais gabenamų krovinių patikrai, siekiant išsiaiškinti, ar ten nėra pasislėpusių žmonių, pasieniečiai naudoja širdies dūžio matuoklius. Taip pat keliaujančiųjų per sieną su Latvija dokumentus VSAT pareigūnai tikrina mobiliose laboratorijose.

Lietuvos pasieniečiai pastebi, kad maždaug nuo 2014 m. neteisėti migrantai į Lietuvą dažniau stengiasi patekti per vidaus sieną iš Latvijos nei per išorės sieną iš Baltarusijos. Pavyzdžiui, 2016 m. tarp visų VSAT pareigūnų sulaikytų neteisėtų migrantų 46,2 proc. buvo patekę iš Latvijos, o 41,2 proc. – iš Baltarusijos. Tai aiškinama tuo, kad šio nelegalaus verslo organizatoriai vis rečiau ryžosi rinktis maršrutus iš Baltarusijos dėl sustiprintos Lietuvos sienos su šia šalimi apsaugos.

Lietuva su kita Šengeno erdvės nare Latvija turi 588,1 kilometro ilgio sieną sausumoje ir 22,2 kilometro – jūroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

//////...............

//////............... portretas
grybauskine Hunta gabena [ ne ] legalus tukstanciais kartu bendrai veikdami su migracijos tarnybom , o sie asiliukai gaudo gatvese viena kita pervezama masinose....

Copy

Copy portretas
Pirmadienį Čekijos Vyriausybė priėmė sprendimą nebepriimti migrantų pagal ES kvotų susitarimą. Priežastis: sistema nefunkcionali ir neduoda rezultatų. Jau anksčiau tokį sprendimą priėmė Lenkija ir Vengrija, motyvavusios iššūkiu nacionaliniam saugumui. Turbūt po vis gausesnių teroro išpuolių sienas atvėrusiose šalyse dėl to abejonių nebegali kilti. Visoms trims šalims Europos Komisija grasina ES teisės pažeimo procedūra ir sankcijomis. Eilinį kartą kyla principinis demokratijos klausimas: prieš ką visgi turi atsakyti valstybės valdžia - prieš savo piliečius ar prieš Europos Komisiją?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių