Paskutiniai daigai ir pirmosios uogos

Turguje

Paskutiniai daigai ir pirmosios uogos

Kas neskubėjo, dabar gali pigiai nusipirkti kuo puikiausių pomidorų daigų ir auginti juos šiltnamiuose, atvirose lysvėse. Pomidorai yra gajus augalas, galima persodinti kad ir žydinčius - derės iki šalčių! Tik reikia atsiminti seno daržininko pamokymą: “Kojas giliai kišk į žemę ir ant galvos jam vandens nepilk”. Tai apie pomidorų daigų šaknis ir viršūnes. Vienas gero pomidoro daigas kainuoja nuo 10 iki 40 centų. (Tik reikia nepamiršti, kad kainos turguje keičiasi kaip oras...) Šiaip ar taip, pomidorų daigų sezonas eina į pabaigą. Dar savaitė kita - dings jie visam iš turgaus. Ir kiti daigai taip pat. Perka žmonės burokėlių, kopūstų “rasodos” (daigų). Paklausta močiutė, po kiek baltarusiškų kopūstų daigai, atsakė profesionaliai: “Du litai už puskapę”. Kam reikia, tas supranta... Pundelis žydinčių našlaičių - 1,5 Lt, žydinčios petunijos - 1,5 - 2 Lt. Karališkųjų begonijų nebuvo. Prie Lėbartų kapinių neseniai tokios kainavo po 7 litus už vieną kerelį su vienu žiedu. Pirko! (Yra vietos verslui...) Gėlių gyvenimą taip pat diktuoja mados. Dabar taip visur įsigalėjo įvairiaspalvės “šliaužiojančios” petunijos, kad, rodos, nieko daugiau ir nežydi pas mus.

Nors lietaus maža, bet darbštieji žmonės jau išaugino braškių ir gana gausiai prekiauja turguje. Dabar 8 litai kainuoja ne litras, o kilogramas. Nors buvo ir po 10 Lt. Litras braškių birželio 6 d. kainavo 5-6 litus. Prekiautojos ir prekiautojai stengiasi įtikinti, kad braškės mūsiškos. Jei vakar būtų skelbtas braškių grožio konkursas, būtų laimėjusios kūlupėniškės. Sveikos, spindinčios, gerai išsirpusios, nė viena uoga nesužalota. Ir nė kiek ne brangesnės už kitas, menkesnės išvaizdos. Yra ir trešnių - seilė varva. Iš Moldovos atvežtos. Daug nevalgysi - brangios. Užtat kitoje vietoje visai nebrangios - tik 4,5 Lt už kg juodų moldaviškų vynuogių. Nors ir į jas daugelis žvelgė “lapės žvilgsniu”, bet buvo ir perkančių.

p>Lietuviškų puikių svogūnlaiškių kilogramas - 2 Lt. Ar verta sode vargti? Du litus kainuoja bilietas į vieną galą iki Dituvos, o kilogramą svogūnlaiškių šeima savaitę valgys...

Žmonės nori lietuviškų prekių. Aiškiai reklamuojama, kad lietuviški pievagrybiai - labai gražūs, nedideli kainuoja 5 litus. O du linksmi ir įkaušę draugai nardė po visą turgų ieškodami... lietuviškų bananų.

Daržovių kainos: pomidorai - 4,5, agurkai trumpi - 3,5, ilgi - 2,5, pernykščiai švieži kopūstai - 1,5, šiemetiniai atvežtiniai - 2,5, morkos - 2, bulvės - 0,4 - 0,5 Lt kilogramas.

Mėsa ir pienas: švieži lašinukai - 2, kiaulienos šoninė - 6,5 - 5,5, nugarinė - 13 -14, geras šviežias kumpis - 8,5, rūkytas - 14 Lt kilogramas. Panašios ir jautienos kainos. Gerų kauliukų galima labai nebrangiai gauti. Litras pieno - 1 Lt, pusė litro grietinės, kurioje šaukštas stačias stovi, - 3 Lt, neriebus sūris - 2 Lt.

Žuvinėje. Sūdytos silkės - 4,5, silkių filė - 6, patraukliausia prekė -šviežios plekšnės - 1,20 Lt kilogramas.

Turgaus valgyklėlė skaniai maitina. Porcijos yra vyriškos ir moteriškos. Atitinkama ir kaina. Turgus turi ir savo “priemiestį”, kur sukiojasi įžvalgios čigonės, galinčios be klaidų pasakyti ateitį ir praeitį. Tik po to jau ir svogūnlaiškių saujos nebebus iš ko nusipirkti. Prie turgaus nuolat budi ir loterijų “piršlys melagis”, smulkių rusiškų prekių “kontrabandininkai”, sendaikčių siūlytojai, kur kartais gali ir muziejinių retenybių aptikti. Gyvas dar turgus. Nuo seniausių amžių iki dabar ir toliau...



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių