Patarimai, kaip apsiperkant sunaudoti mažiau plastikinių maišelių

  • Teksto dydis:

Europoje ir šalyje šiemet suaktyvėjus diskusijoms dėl plastikinių maišelių naudojimo, mažmeninės prekybos tinklas „Maxima" skatina šalies gyventojus kartu pasirūpinti mus supančia aplinka ir dalijasi patarimais, kaip jų kiekį sumažinti dar labiau. Savo ruožtu, siekdama mažinti sunaudojamų maišelių kiekį, bendrovė peržiūri ir procesus parduotuvėse. Kasininkės - pardavėjos įpareigotos į vienkartinius maišelius dėti tik teplius, birius produktus. Arba į atskirus maišelius prekes dėti tik tuomet, jei to paprašo pats klientas.

„Jau kurį laiką skatiname mūsų pirkėjus naudoti mažiau plastikinių maišelių tiek siūlydami jiems daugkartinio naudojimo maišelius, tiek ragindami pagalvoti, ar tikrai jiems reikalinga dar viena pakuotė. Džiaugiamės, kad tai duoda rezultatų - vien per šių metų pirmą pusmetį plastikinių maišelių pirkiniams pardavimai smuktelėjo dešimtadaliu, o vienkartinių sveriamiems produktams skirtų maišelių sunaudojimas sumažėjo beveik 6 proc. palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai", - sako bendrovės Prekybos vadovas Norbertas Žioba. Jo teigimu, ypač svarbu, kad prie mažesnio plastikinių maišelių naudojimo iniciatyvos prisidėtų ir šalies gyventojai, o tai nėra sudėtinga, svarbu prisiminti keletą paprastų principų.

Pirmasis. Pasirūpinkime daugkartiniu pirkinių maišeliu. Dažniausiai išvykas į parduotuves planuojame, tad prieš išeidami iš namų, nepamirškite pasirūpinti ne tik pirkinių sąrašu, bet ir daugkartinio naudojimo krepšeliu. Toks „budintis" krepšelis patogumo dėlei galėtų būti nuolat laikomas ir automobilyje ar rankinėje. O jei tokio krepšelio dar neturite - pravartu juo pasirūpinti tame pačiame prekybos centre. Šiandien jų siūloma tikrai daug, įvairių ir patvarių, išmargintų įvairiomis spalvomis ir raštais, kuriuos galima priderinti ir prie aprangos. Be to, toks krepšelis atsiperka: vienąkart įsigijus, nebereikės nuolatos pirkti vis naujų plastikinių prekių maišelių.

Antrasis. Galbūt vienkartinius maišelius galime naudoti keliskart? Suprantama, kad vienkartinių maišelių plovimas, ypač nuo riebalų, atrodo abejotinai, tačiau įvertinkime, kiek kartų prekes iš prekybos centro parsinešame visiškai švariuose maišeliuose, kuriuos galime panaudoti dar kartą? Ir šių maišelių nereiktų išmesti - juos galima ne tik panaudoti namuose, bet ir pasiimti dar kartą į prekybos centrą. To niekada nepamiršite, jei nuspręsite, kad jūsų didžiajame daugkartiniame prekinimosi maišelyje turi nuolat „įsikurti" ir keletas vienkartinių, kuriuos ir panaudosite prekybos centre. Tiesa, venkite į prekybos centrus dar kartą neštis maišelius su vadinamaisiais „barkodais" - pavyzdžiui, nuo duonos. Jei naudosite tokį maišelį, gali kilti nepatogumų „barkodų" skaitytuvui kasoje automatiškai nuskaičius ne tą kodą nuo maišelio.

Trečiasis. Prieš imdami maišelį prekybos centre įvertinkite, ar jis tikrai reikalingas. Neretai manome, kad visas prekes reikia susidėti į atskirus vienkartinius maišelius. Prieš tai darant siūlome pagalvoti, ar iš tikrųjų reikia atskirai pakuoti drabužius, kanceliarijos priemones, knygas, sandariai uždarytas buitinės chemijos prekes, pieno produktus, ar daržoves bei vaisius. Jei iš tiesų taip, galbūt vienos rūšies prekėms pakaktų vieno maišelio - pavyzdžiui, vaisius ir daržoves būtų galima sudėti į vieną maišelį, pieno produktus - į kitą? O tuo tarpu įsigytas kojines ar marškinėlius galbūt galėtume įsidėti į rankinę?

Ketvirtasis. Popierius geriau nei plastikas. Tokius produktus kaip vaisiai, daržovės bei konditerijos gaminiai geriau pakuoti į perdirbto popieriaus maišelius. Tą patį galima daryti su žuvimi, mėsa bei sūriu - tik jiems reikėtų vandeniui nelaidžių popierinių įpakavimų. Juos taip pat galima panaudoti kelis kartus, o galiausiai - perdirbti. Šių maišelių rasite prekybos centruose. Beje, juos vėliau galima panaudoti ir savo priešpiečiams supakuoti.

Naudoti mažiau maišelių primenama ir „Maximos" prekybos centruose. Jau kelerius metus sveriamų prekių skyriuose prie vienkartinių maišelių stendų pritvirtinti specialūs lipdukai, kuriuose klausiama - „Ar tikrai Tau reikia dar vieno maišelio?". Be to, bendrovė siūlo ir ekologiškų daugkartinių maišelių pirkiniams. Prieš penkerius metus „Maxima" prekybos tinklas pirmasis pasiūlė bioplastiko pagrindu pagamintą ekologišką maišelį, kurio pagrindą sudaro kukurūzų krakmolas. Šie maišeliai patvarūs, tinka ir daugkartiniam naudojimui, o nusidėvėję, tinkamai kompostuojant, visiškai suyra greičiau nei per dvejus metus, nepadarydami jokios žalos gamtai. Taip pat populiarėja ir medžiaginiai daugkartinio naudojimo maišeliai.

Šių metų balandį Europos Parlamentas pritarė siūlymui per penkerius metus plastikinių maišelių naudojimą Lietuvoje sumažinti perpus, o per 10 metų - penkiais kartais mažiau nei dabar. Priėmus šį sprendimą šalis turės pasirinkti arba uždrausti prekybos centrams dalyti maišelių nemokamai arba padaryti taip, kad per ketverius metus vienam gyventojui tektų ne daugiau kaip 90 plonų vienkartinių maišelių, o per dešimtmetį - ne daugiau kaip 40.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių